Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης: Είναι το πράσινο της πόλης μας σε καλύτερη κατάσταση με τους εργολάβους;

|||

|||

            Από το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

            Στις 16 Αυγούστου στις 10.30 πμ (!) η οικονομική επιτροπή του Δήμου μας, με τις ψήφους μόνο της Δημοτικής Αρχής, αποφάσισε την εκχώρηση για μία ακόμα χρονιά σε εργολάβους τμήματος του πρασίνου. Πρόκειται για τρεις απευθείας αναθέσεις συνολικού ποσού 100.000€ στα όρια της νομιμότητας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που είχε γίνει και πέρσι.

 

            Καλούμε κάθε δημότη και κάθε εργαζόμενο με βάση τη πείρα του να αξιολογήσει αν σήμερα το πράσινο της πόλης μας έχει την παραμικρή βελτίωση. Γιατί τη μόνη βελτίωση που είδαμε ήταν στην κερδοφορία του εργολάβου που το ανέλαβε.

 

           Δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς, γιατί αυτού του είδους οι εργολαβίες, σε καμία περίπτωση δεν έχουν στόχο να συντηρήσουν, πόσο μάλλον να βελτιώσουν την κατάσταση του πρασίνου. Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για μπαλώματα, για να κρύψουν κάτω από το χαλάκι, με τεράστιο και δυσανάλογο κόστος, την χρόνια απαξίωση της δημοτικής υπηρεσίας πρασίνου, που αριθμεί σήμερα 3 μόνιμους συναδέλφους και 2 οχτάμηνους εργαζόμενους με προγράμματα του ΟΑΕΔ. Με μία ματιά στο κοστολόγιο για τα κλαδέματα ανά δέντρο καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της πρόκλησης σε μία εποχή που όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα «βουνό» υποχρεώσεων, λογαριασμών, ενώ οι αυξήσεις σε ρεύμα, καύσιμα, είδη πρώτης ανάγκης σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

 

          Χρόνια τώρα κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές αλλάζουνε, αλλά η πολιτική τους για το πράσινο είναι η ίδια, σταδιακή απαξίωση μέχρι την πλήρη ιδιωτικοποίηση. Η λύση των εργολαβιών διασφαλίζει τη συνέχιση της απαξίωσης των δημοτικών υπηρεσιών και τη ροή κρατικού χρήματος στους ιδιώτες, και όχι μόνο, ώσπου να έρθουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να δώσουν την τελική λύση με την συνολική διαχείριση, προς όφελος της κερδοφορίας τους, του πρασίνου ολόκληρων περιοχών.

 

        ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οι δημοτικές αρχές που τους στηρίζουν, αυτή την πολιτική υπηρέτησαν και αυτή η πολιτική μας έφερε ως εδώ. Τα 100.000 ευρώ που δίνει αυγουστιάτικα η Δημοτική Αρχή Μαυρίδη, για να μην γίνει τίποτα καλό για το πράσινο της πόλης μας, να μπαίνουν στον λογαριασμό όσων καλούμαστε να πληρώσουμε στη φορολογία μας όλοι. Η στάση όλων αυτών απέναντι στο περιβάλλον και τα εργασιακά μας δικαιώματα είναι μαύρη, με όσα αφηγήματα για πράσινη ανάπτυξη και άλλα παραμύθια και αν την ντύνουν. Σαν την κατάσταση του πράσινου στη πόλη μας.

 

       Οι εργαζόμενοι και οι δημότες, που βιώνουμε τις συνέπειες της πολιτικής τους καθημερινά, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να μας ισοπεδώσουν. Ο αγώνας μας είναι απέναντί τους. Να σταματήσει η εργολαβοποίηση, να προσληφθούν εργαζόμενοι με μόνιμη εργασία, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.