Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στον Real fm 97.8
Είναι επικίνδυνος για τη Δημοκρατία και προβοκάτορας ο κ. Θεοδωρικάκος
Ο πρωθυπουργός οφείλει να διαφοροποιηθεί από τη δήλωση Θεοδωρικάκου και να τον αποπέμψει από τα ψηφοδέλτια, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (Β1), Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Real fm 97.8, στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή.
Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:
Για τη δήλωση Θεοδωρικάκου
Ο κ. Θεοδωρικάκος έχει κάνει, κατά καιρούς, εμπρηστικές και προκλητικές δηλώσεις, αλλά νομίζω ότι με τη σημερινή δήλωσή του ανεβαίνει επίπεδο. Πρόκειται για δήλωση την οποία μόνο ένας πολιτικός προβοκάτορας μπορεί να κάνει. Ο κ. Θεοδωρικάκος δεν είναι ένας «δημοσιολόγος», είναι ο υπουργός δημόσιας τάξης και βγαίνει και κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέλει νεκρούς. Το πρώτο που θα έπρεπε να γίνει είναι να παρέμβει ο Εισαγγελέας και να πει στον υπουργό: «έλα εδώ, έχεις στοιχεία;». Ή ο ίδιος, εάν είχε στοιχεία, να πήγαινε κατευθείαν. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό; Τι σήμα δίνει στους πολίτες; Δεν πρόκειται για μια σκληρή πολιτική αντιπαράθεση επιχειρημάτων, πρόκειται για μία δήλωση διχαστική, που δυναμιτίζει και δίνει πράσινο φως στους πιο θερμόαιμους του κόμματός του να βγαίνουν στο δρόμο και να λένε στους πολιτικούς τους αντιπάλους, σε αυτούς που ξέρουν ότι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ότι θέλουν νεκρούς! Ο ίδιος είναι ένας πολιτικός γενίτσαρος, ως προς τη διαδρομή του, είναι γνωστό αυτό. Αλλά υπάρχουν όρια.
Ο πρωθυπουργός οφείλει να διαφοροποιηθεί και να τον αποπέμψει από τα ψηφοδέλτια και, εάν τον κατεβάσουν στις εκλογές, κάθε δημοκράτης πολίτης που ψηφίζει ΝΔ να τον «καταψηφίσει».
Πρόκειται για μια άκρως διχαστική δήλωση που παραπέμπει στις πιο σκοτεινές εποχές, τις «μαύρες» εποχές της εμφυλιοπολεμικής περιόδου στη χώρα μας. Θα έλεγα ότι κι εσείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να βγείτε μπροστά. Η δημοκρατική, δημοσιογραφική δεοντολογία πρέπει να «θέσει» ερωτήματα στον κ. Θεοδωρικάκο. Είναι πρωτάκουστο αυτό. […] Θα παραμείνει υπουργός Προστασίας του Πολίτη, πηγαίνοντας προς τις εκλογές; Είναι δυνατόν;
Για τη νέα ρύθμιση σχετικά με την υποψηφιότητα Κασιδιάρη
Πρέπει να τη δούμε, με την υπόμνηση ότι δεν νομοθετούμε για μία στιγμή, με βάση τη συγκυρία. Μια Δημοκρατία πρέπει να νομοθετεί με βάση προβλήματα που μπορεί να έχει και στο μέλλον.
Εμείς είχαμε προτείνει να υιοθετήσουμε μία πρόταση που είχαν επεξεργαστεί έγκριτοι συνταγματολόγοι, η οποία δεν θα οδηγούσε σ’ αυτές τις παλινωδίες και σ’ αυτές τις, εκ των υστέρων, καινούργιες προσεγγίσεις γύρω από το θέμα. Για εμάς, το θέμα των ναζιστικών μορφωμάτων σχετίζεται με τις ρατσιστικές απόψεις, σχετίζεται με τις απόψεις εκείνες οι οποίες θεωρούν ότι κάποιος είναι εχθρός σου επειδή έχει διαφορετική καταγωγή, μιλάει άλλη γλώσσα, ή έχει διαφορετικό χρώμα από σένα. Δηλαδή τον πυρήνα της ναζιστικής ιδεολογίας. Αυτά διακήρυσσε η ΧΑ, στο όνομα αυτών των ιδεών έκανε εγκλήματα και γι’ αυτό καταδικάστηκε ο Κασιδιάρης και μπήκε στη φυλακή. Είχαμε ζητήσει, λοιπόν, το περιεχόμενο της διάταξης να βασίζεται στα αδικήματα που περιλαμβάνονται στον «αντιρατσιστικό» νόμο. Αυτό δεν έγινε δεκτό, ενώ όλοι συμφωνούμε ότι η Δημοκρατία πρέπει να προστατεύεται.
Για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την κριτική Βαρουφάκη
Αυτό που ενδιαφέρει αυτούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα είναι το εξής: από το 2020 και έπειτα, με τις αλλαγές που έγιναν στον πτωχευτικό κώδικα, είναι ανυπεράσπιστοι οι πολίτες οι οποίοι έχουν δάνεια και δεν μπορούν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους. Αυτό πρέπει να απαντηθεί. Ή το αντιλαμβάνεται κανείς ή αρχίζει, χάριν προεκλογικών σκοπιμοτήτων, να ανακαλύπτει διαχωριστικές γραμμές και να πετάει την «μπάλα έξω». Έχουμε ακούσει πάρα πολλά, αλλά εμείς καταθέσαμε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση και εκεί θα εστιάσουμε. Αυτό μας ενδιαφέρει. Μπορούν να παρθούν σήμερα μέτρα που να αποτρέπουν τους χιλιάδες πλειστηριασμούς, στους οποίους είναι έτοιμα να προχωρήσουν τα funds, οι διαχειριστές των «κόκκινων δανείων» και οι τράπεζες; Αυτό είναι το ζητούμενο. Πάνω σε αυτό εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις.
Θεωρώ ότι το ΜέΡΑ25 παρασύρεται σε μια προεκλογική αντιπαράθεση. Βλέπει «το δέντρο και όχι το δάσος» και το δάσος αυτή τη στιγμή είναι το πρόβλημα των χιλιάδων δανειοληπτών και κυρίως το πρόβλημα με τα νέα χρέη. Να θυμίσουμε ότι επί διακυβέρνησης ΝΔ έχει αυξηθεί το ιδιωτικό χρέος κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτοί που χρωστάνε το δάνειό τους, σε σχέση με την πρώτη κατοικία, συνήθως είναι σε δύσκολη θέση να αποπληρώσουν και την εφορία τους και τον ΕΦΚΑ κλπ, άρα χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση. Είναι αυτό που δεν κάνει η κυβέρνηση.
Ισχυρότερες οι κυβερνήσεις συνεργασίας
Το πλεονέκτημα της απλής αναλογικής είναι ότι μπορεί να διαμορφώσει μια κυβέρνηση που να έχει μεγαλύτερη κοινωνική βάση. Αυτό συμβαίνει γιατί περισσότερος κόσμος θα έχει ψηφίσει τα κόμματα που θα συγκροτούν αυτή την κυβέρνηση. Δεν θα είναι μια μειοψηφία μέσα στην κοινωνία, δεν θα είναι μία κυβέρνηση του 35, του 36, του 37%, αλλά του 45, του 47%. Είναι, επομένως, πιο ισχυρή, πιο σταθερή αυτή η κυβέρνηση. Έχει πιο δυνατή λαϊκή εντολή. Με την προϋπόθεση βέβαια, διότι δεν είναι μόνο αριθμητικό το ζήτημα, ότι υπάρχει ένας κοινός προγραμματικός στόχος. Γιατί αν δεν συμφωνείς σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα δεν θα μπορείς να προχωρήσεις. Αυτή είναι η βασική μας στρατηγική κι αυτή υπηρετούμε. Έτσι όπως φαίνεται να διαμορφώνεται η δύναμη των κομμάτων αυτή η στρατηγική μπορεί να γίνει πράξη αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το πρώτο κόμμα. […] Με αυτήν την έννοια είπαμε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πρώτο κόμμα, τότε είναι ρεαλιστικό να προκύψει μια βιώσιμη, με προγραμματική σύγκλιση κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής.