..
..
..
Αποκαλυπτικός ήταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης για τους λόγους παρακολούθησης του. Την ίδια ώρα δημοσίευμα κάνει λόγο για καταστροφές δεδομένων παρακολουθήσεων στην ΕΥΠ.
Ο κ. Κουκάκης, πιάνοντας το νήμα από την αρχή, σημείωσε πως το διάστημα πριν από την παρακολούθηση του, ερευνούσε και έγραφε σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την “τραπεζική απιστία”. Όπως υποστήριξε στο Kontra, αυτό προέβλεπε πως δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη από εισαγγελέα σε τραπεζίτη, αν δεν έχει υποβάλλει μήνυση η τράπεζα. “ Αρχειοθετήθηκαν μια σειρά από γνωστές υποθέσεις τραπεζικής απιστίας καθώς κανένα Διοικητικό Συμβούλιο τράπεζας δεν υπέβαλε μήνυση” σχολίασε.
1 Ιουνίου ξεκινά η πρώτη παρακολούθηση – Πώς το ανακάλυψε
Σύμφωνα με μεταγενέστερες αποκαλύψεις, έμαθε πως παρακολουθούταν από την 1η Ιουνίου του 2020 από την ΕΥΠ. Η παρακολούθηση σταμάτησε απότομα τη μέρα που υπέβαλε καταγγελία στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, δηλαδή στις 12 Αυγούστου.
Νωρίτερα είχε προσέξει διάφορα “σημάδια” και “δυσλειτουργίες” στο κινητό, τις οποίες αναφέρει στη συνέντευξη, και έτσι απευθύνθηκε σε κάποια “πηγή” του, η οποία τον ενημέρωσε πως όντως είχε πέσει θύμα παρακολούθησης.
Έπειτα από την καταγγελία του η ΑΔΑΕ όφειλε να τον ενημερώσει για τους λόγους παρακολούθησης του από την ΕΥΠ μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Την τελευταία μέρα, όμως, η κυβέρνηση πέρασε την περίφημη τροπολογία με την οποία η Αρχή δεν μπορεί να ενημερώνει κάποιον πολίτη σε περίπτωση που παρακολουθείται.
Ένα χρόνο μετά παρακολουθείται μέσω του Predator
Περίπου έναν χρόνο μετά την πρώτη παρακολούθηση του ο Θανάσης Κουκάκης δέχεται μήνυμα, με το οποίο “επιμολύνθηκε” το κινητό του και έτσι ξεκινάει η δεύτερη παρακολούθηση του. Ο ίδιος σχολίασε ότι έχει σημασία πως στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη ακολουθήθηκε η αντίστροφη πορεία. Στον κ. Ανδρουλάκη πρώτα στάλθηκε το “κακόβουλο” μήνυμα και μετά ξεκίνησε η παρακολούθηση από την ΕΥΠ, γιατί αντιλήφθηκε τον κίνδυνο και δεν “επιμολύνθηκε” το κινητό του.
Καταστρέφουν αρχεία στην ΕΥΠ; – Έλεγχοι από την ΑΔΑΕ
Την ίδια στιγμή στο “αποκαλυπτικό” δημοσίευμα της efsyn.gr, γίνεται αναφορά σε “καταστροφές δεδομένων παρακολουθήσεων” στα γραφεία της ΕΥΠ. Μάλιστα αναφέρεται πως ζητήθηκε από τους υπαλλήλους να παραδώσουν τα ειδικού τύπου υπηρεσιακά USB ασφαλείας (τα λεγόμενα iron keys) των παρακολουθήσεων, με σκοπό την καταστροφή τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το έργο έχουν αναλάβει υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΥΠ, μεταξύ των οποίων και “στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού”.
Αξίζει, τέλος, να σχολιάσουμε πως το συγκεκριμένο ρεπορτάζ έρχεται μία μέρα μετά την ανακοίνωση της ΑΔΑΕ, με την οποία προανήγγειλε ελέγχους σε ΕΥΠ και Αστυνομία.
“Ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αποφάσισε ομόφωνα σήμερα, 29 Αυγούστου 2022, τη διεξαγωγή ελέγχων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στις ακόλουθες υπηρεσίες: Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΑΕΕΒ) και Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΙΔΑΠ)” αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Δείτε ακόμα: Ά. Γεωργιάδης: Οι πολίτες πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος – Αυξήσεις στο σούπερ μάρκετ