ΣΕΠΕ Αμαρουσίου: Η επέκταση του ωραρίου των ολοήμερων διαλύει το δημόσιο σχολείο

|||

|||

..
..
..

Με νέα ανακοίνωση του ο ΣΕΠΕ Αμαρουσίου τάσσεται ενάντια στην επέκταση του ωραρίου του ολοήμερου καλώντας ταυτόχρονα σε κινητοποίηση στην Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στη 13.30. Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Ανακοινώθηκε από το ΥΠΑΙΘ στις 4 – 8 – 2022, με τα σχολεία κλειστά και χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδους διάλογος με τους εκπαιδευτικούς φορείς και τις Ενώσεις Γονέων η μετατροπή χιλιάδων σχολείων και νηπιαγωγείων της χώρας σε διευρυμένου ωραρίου ολοήμερα. Τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της περιοχής ευθύνης του σωματείου μας που μετατράπηκαν σε ολοήμερα διευρυμένου ωραρίου είναι τα ακόλουθα: 5ο Δημ. Σχ. Κηφισιάς, 4ο Δημ. Σχ. Κηφισιάς, 8ο Δημ. Σχ. Κηφισιάς, 1ο Δημ. Σχ. Πεύκης, 2ο Δημ. Σχ. Πεύκης, 3ο Δημ. Σχ. Πεύκης, 8ο Δημ. Σχ. Αμαρουσίου, 9ο Δημ. Σχ. Αμαρουσίου, 7ο Δημ. Σχ. Αμαρουσίου, 1ο Δημ. Σχ. Αμαρουσίου, 16ο Δημ. Σχ. Αμαρουσίου, 1ο Δημ. Σχ. Μελισσίων, 3ο Δημ. Σχ. Μελισσίων, 4ο Δημ. Σχ. Μελισσίων, 2ο Δημ. Σχ. Νέας Ερυθραίας, 3ο Δημ. Σχ. Αμαρουσίου, 11ο Δημ. Σχ. Αμαρουσίου, 15ο Δημ. Σχ. Αμαρουσίου, 2ο Δημ. Σχ. Μελισσίων & 3ο Νηπ. Αμαρουσίου, 12ο Νηπ. Αμαρουσίου, 16ο Νηπ. Αμαρουσίου, 1ο Νηπ. Νέας Ερυθραίας, 2ο Νηπ. Μελισσίων, 1ο Νηπ. Πεύκης, 3ο Νηπ. Κηφισιάς, 3ο Νηπ. Μελισσίων, 4ο Νηπ. Μελισσίων.

Εγείρονται δεκάδες ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο επιλογής των Δημοτικών Σχολείων & Νηπιαγωγείων της περιοχής ευθύνης του σωματείου μας ώστε να λειτουργήσουν ως διευρυμένου ωραρίου από το ΥΠΑΙΘ και τη Διεύθυνση Π. Ε. Β΄ Αθήνας.

Επίσης και σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες – εντολές της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας ενώ αρχικά ειπώθηκε στις/τους Διευθύντριες/Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων να ζητήσουν δηλώσεις για την παραμονή των παιδιών που είναι ήδη

εγγεγραμμένα στα ολοήμερα τμήματα (ως τις 16:00) την επομένη άλλαξε η οδηγία – εντολή ζητώντας τους να πάρουν δηλώσεις από όλους τις/τους γονείς των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων ως τις 12 Σεπτεμβρίου ανεξάρτητα αν είχαν ή όχι εγγράψει τα παιδιά τους στα ολοήμερα τμήματα (ως τις 16:00) τον περασμένο Ιούνιο.

Επιπρόσθετα δηλώθηκε από την πλευρά των υπευθύνων της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας ότι οι νηπιαγωγοί που θα προσληφθούν (αναπληρώτριες/αναπληρωτές) για την κάλυψη των αναγκών του διευρυμένου ωραρίου των ολοήμερων τμημάτων των Νηπιαγωγείων θα συμπληρώνουν το ωράριό τους σε δύο Νηπιαγωγεία και όταν ρωτήθηκαν (οι υπεύθυνοι της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας) πώς θα συνταχθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα των Νηπιαγωγείων δόθηκε η απάντηση ότι όποια Προϊσταμένη Νηπιαγωγείου δυσκολευτεί να συντάξει ωρολόγιο πρόγραμμα προτίθεται να το συντάξει η Δ/νση Π. Ε. Β΄ Αθήνας για λογαριασμό της. Ουσιαστικά στη Β΄ Δ/νση Π. Ε. Αθήνας χωρίς να υπάρχει καμία σχετική εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ επιχειρείται να εφαρμοστεί παράνομα η ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ του ωραρίου των Νηπιαγωγών μέσω της εφαρμογής του διευρυμένου ωραρίου των ολοήμερων τμημάτων και της τοποθέτησης μιας Νηπιαγωγού σε δύο ή περισσότερα Νηπιαγωγεία και όχι σε ένα για την κάλυψη των αναγκών του διευρυμένου ωραρίου των ολοήμερων τμημάτων των Νηπιαγωγείων.

Προφανώς με την ίδια λογική έπονται να αντιμετωπιστούν και οι εκπαιδευτικοί των Δημοτικών Σχολείων, αφού ανάλογα ερωτηματικά εγείρονται και για τον τρόπο κάλυψης των επιπλέον ωρών του διευρυμένου ολοήμερου στα Δημοτικά Σχολεία, αφού οι οδηγίες και οι εγκύκλιοι είναι ασαφείς και νεφελώδεις έχοντας στόχο να συμβάλλουν στην περαιτέρω ελαστικοποίηση και καταστρατήγηση – αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, στη βάση των πρόσφατων δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ για ανταμοιβή με «μόρια» για την μελλοντική θετική «αξιολόγησή» τους, όσων εκπαιδευτικών αποδέχονται να εργάζονται πέραν του ωραρίου τους αμισθί προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των σχολικών μονάδων σε ωράριο εκπαιδευτικών.

Είμαστε βέβαιοι πλέον ότι οδηγούμαστε στο απόλυτο φιάσκο και το απόλυτο μπάχαλο σε σχέση με τη λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων μας, εξαιτίας της εφαρμογής όλων των παραπάνω αντιεκπαιδευτικών – αντιλαϊκών πολιτικών του ΥΠΑΙΘ, αλλά και της πλήρους ανικανότητας, της έλλειψης σχεδιασμού και της απόλυτης αδυναμίας συνεννόησης από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ και της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ για το καλό των μαθητών μας και της Δημόσιας Εκπ/σης την οποία υπηρετούμε και για την οποία αγωνιζόμαστε.

Η εφαρμογή των εξαγγελιών της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ για την μετατροπή των Δημοτικών Σχολείων & Νηπιαγωγείων σε Διευρυμένου ωραρίου Ολοήμερα ως τις 17:30 μόνο οργή και αγανάκτηση προκάλεσαν στην εκπαιδευτική κοινότητα και στην ελληνική κοινωνία, διότι δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό και δεν αντιμετωπίζουν, σε καμία περίπτωση, το έντονο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Αν η κυβέρνηση της Ν. Δ. ήθελε να αντιμετωπίσει ουσιαστικά και ριζικά το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα όφειλε: α) να εξασφαλίσει σταθερή και μόνιμη εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά δικαιώματα για τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι πλήττονται από την ανεργία και τους αντεργατικούς νόμους που υιοθετεί και εφαρμόζει η κυβέρνηση και β) να θεσμοθετήσει ένα πλαίσιο αυξημένων δικαιωμάτων προστασίας των νέων εργαζόμενων που αποκτούν παιδιά (προστασία της μητρότητας και πατρότητας από τις απολύσεις, άδειες στις/στους εργαζόμενους επί πληρωμή από την εργασία τους για την ανατροφή των παιδιών τους, επιδόματα ανατροφής για τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα μας κ.λπ.).

Προσπαθώντας όμως, η κυβέρνηση, να κρύψει το βαθιά αντιλαϊκό και αντεργατικό της πρόσωπο και τις καταστροφικές για τους εργαζόμενους πολιτικές που εφαρμόζει, εξαγγέλλει μέτρα που ουσιαστικά μοιάζουν με « καθρεφτάκια και χάντρες» προς τους «ιθαγενείς» κοροϊδεύοντας, μάταια, την ελληνική κοινωνία αναφορικά με την εφαρμογή δήθεν κοινωνικών πολιτικών για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

Σε επίπεδο παιδαγωγικής και διδακτικής επιστήμης είναι απαράδεκτο και προβληματικό στη βάση του ένα παιδί σχολικής ηλικίας να παραμένει στο σχολείο από τις 07:00 το πρωί (συμμετέχοντας στην πρωινή ζώνη) ως τις 17:30 το απόγευμα (συμμετέχοντας και στο ολοήμερο πρόγραμμα) και μάλιστα σε σχολεία και νηπιαγωγεία που δεν διαθέτουν κανενός είδους υποδομή για να φιλοξενήσουν με κάποιους σχετικούς όρους αξιοπρέπειας παιδιά αυτής της ηλικίας. Ουσιαστικά μια λύση ανάγκης (την παραμονή των παιδιών στο ολοήμερο σχολείο και νηπιαγωγείο, εφόσον δεν έχουν κάποιον/κάποια να τα κρατήσει και να τα επιβλέψει στο σπίτι τους) την ανάγει η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ σε πανάκεια βαφτίζοντάς την «κοινωνικό μέτρο» στήριξης των οικογενειών για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, όταν έχουν αφεθεί τα σχολεία και νηπιαγωγεία της χώρας χωρίς υποδομές (κατάλληλα κτήρια, σύγχρονες εγκαταστάσεις, προσωπικό κ.λπ.) και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν αξιοπρεπώς ακόμα και τις/τους μαθήτριες/μαθητές που συμμετέχουν τώρα στα ολοήμερα τμήματα Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων ως τις 16:00.

Οι εικόνες των μαθητών μας που σιτίζονται πάνω στα ίδια θρανία που το πρωί κάνουν μάθημα κουβαλώντας από τα σπίτια τους το κατσαρολάκι (θερμομπώλ) με το φαγητό από το σπίτι τους, χωρίς μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας, χωρίς ζεστό φαγητό, χωρίς τραπεζοκόμους, σε σχολεία και νηπιαγωγεία χωρίς τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς, χωρίς υποστηρικτικό προσωπικό (νοσηλευτές/νοσηλεύτριες, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.λπ.), χωρίς κατάλληλα και σύγχρονα κτήρια και υποδομές φτάνουν για ν’ ανατρέψουν πλήρως την ψευδή και κατασκευασμένη εικόνα που επιχειρούν να δημιουργήσουν στην ελληνική κοινωνία οι εξαγγελίες του κου Πρωθυπουργού και της κας Υπουργού Παιδείας, αλλά και τις ψευδείς τηλεοπτικές διαφημίσεις που ακριβοπληρώνει το ΥΠΑΙΘ προκειμένου να προβάλει το «έργο» του

και να πείσει τους γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους ως τις 17:30 στα Δημοτικά Σχολεία & Νηπιαγωγεία. Το ψεύδος των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού και της κας Υπουργού Παιδείας συμπληρώνεται αν αναλογιστεί κανείς ότι το νομοθετικό πλαίσιο των νόμων 4692/2020 και 4823/2021 υπάρχει και προβλέπει την εμπλοκή των Δήμων και των γονέων στη δημιουργίας Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (Κ. Δ. ΑΠ.) εντός των Δημοσίων Σχολείων και ως επέκταση της λειτουργίας τους με ανταποδοτικά τέλη για τους γονείς που θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν τα παιδιά τους οδηγώντας έτσι στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση ενός κομματιού του Δημόσιου Σχολείου.

Επιπρόσθετα, θέλουμε να τονίσουμε στους γονείς ότι η επαφή των παιδιών τους με τους γονείς και την οικογένεια αποτελεί απαραίτητη και επιβεβλημένη προϋπόθεση για την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών τους και δεν μπορεί να υποκαθίσταται σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο από το σχολείο. Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ προκειμένου να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου στη χώρα μας παραγράφουν κάθε είδους εργασιακό και μορφωτικό δικαίωμα των εργαζόμενων και των παιδιών τους διαστρέφουν ακόμα και το περιεχόμενο και τις βασικές αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης μετατρέποντας τους μαθητές μας σε βαριά εργαζόμενους πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που θα δουλεύουν και θα παραμένουν στο χώρο εργασίας τους από τα έξι τους χρόνια ως τις 18:00 το απόγευμα, προετοιμάζοντας τους για τα σκληρά 12ωρα εργασιακά ωράρια που θα κληθούν να εργαστούν ως αυριανοί εργαζόμενοι και ισοπεδώνοντας απόλυτα την παιδική τους ηλικία και την οικογενειακή τους ζωή.

Το σχολείο που οραματίζονται και υλοποιούν ο κος Πρωθυπουργός και η κα Υπουργός Παιδείας είναι ένα σχολείο παιδοφυλακτήριο, ένα σχολείο κάτεργο, ένα σχολείο που δεν εξασφαλίζει την ολόπλευρη ψυχοκοινωνική και μαθησιακή ανάπτυξη των μαθητών του.

Καλούμε το γονεϊκό κίνημα και τους συλλογικούς του φορείς από κοινού με τους εκπαιδευτικούς να αντιδράσουν στην εφαρμογή των εξαγγελιών αυτών της κυβέρνησης.

Καλούμε το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. να αντιδράσει και να επιληφθεί άμεσα του θέματος αυτού στη βάση των αποφάσεων και των διεκδικήσεων του κλάδου για το σχολείο και το νηπιαγωγείο που οραματιζόμαστε και διεκδικούμε στον αντίποδα των απαράδεκτων κυβερνητικών εξαγγελιών.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ – ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Για όλα τα παραπάνω το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου διοργανώνει από κοινού με τα Δ. Σ. των Συλλόγων Εκπ/κών Π. Ε. « Γ. Σεφέρης» και «Ο Περικλής» συγκέντρωση – παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας

(Λεωφόρος Κηφισιάς 20 – Μαρούσι) την ΤΕΤΑΡΤΗ 7 Σεπτεμβρίου 2022 στις 13:30 διεκδικώντας:

– άμεση κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς στα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Β΄ Αθήνας (Δασκάλων – Νηπιαγωγών – Εκπαιδευτικών Ειδικοτήτων – Εκπ/κών Ειδικής Αγωγής – Εκπ/κών Παράλληλης Στήριξης, ολοήμερο διευρυμένου ωραρίου),

– ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ με όχημα την εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου στα ολοήμερα τμήματα ως τις 17:30,

– διαφάνεια και ισονομία στις τοποθετήσεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπ/κών,

– έκτακτη και επαρκή χρηματοδότηση από το ΥΠΑΙΘ για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων λόγω αυξήσεων στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος & φυσικού αερίου,

– άμεση κάλυψη όλων των αναγκαίων εκπαιδευτικών για τη λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων διευρυμένου ωραρίου,

– μείωση των μαθητών στο τμήμα,

– απαλλαγή από τα καθήκοντα Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων και Προϊσταμένων Νηπιαγωγείων όσων το αιτούνται,

– ασφαλή υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία για την προστασία μαθητών και εκπ/κών από την πανδημία του ιού covid 19.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλα τα μέλη του σωματείου μας (Διευθυντές/Διευθύντριες Δημοτικών Σχολείων – Προϊστάμενες –ους Νηπιαγωγείων, Εκπ/κούς) και τα Δ. Σ. των Ενώσεων Γονέων Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Κηφισιάς, Πεντέλης – Μελισσίων να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση – παράσταση διαμαρτυρίας. Θα επιδιωχθεί να γίνει συνάντηση με τον Δ/ντή Π. Ε. Β΄ Αθήνας.

Δείτε ακόμα: Τρία θύματα από εργατικά ατυχήματα σε 24 ώρες – Νεκρός 17χρονος ντελιβεράς