Σεισμός Τουρκία: «Μεγάλα ρήγματα στην περιοχή» – Μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα;

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία αλλά και την επίδρασή της στην Ελλάδα

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε ότι ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ έγινε σε «γνωστή ρηξιγενή περιοχή στη βόρεια λεκάνη του Μαρμαρά, που ιστορικά έχει δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς». Τόνισε όμως πως «δεν αναμένεται να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις, αλλά σχετικά περιορισμένες δυτικά από την Κωνσταντινούπολη».

Η δυσκολία, σύμφωνα με τον ίδιο, έγκειται στο να εκτιμηθεί, αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός και αν δηλαδή θα υπάρξει νέος μεγαλύτερος.

«Τέτοιου μεγέθους σεισμοί δεν είναι ικανοί να επηρεάσουν ρήγματα στην Ελλάδα»

Παρά τη μεγάλη απόσταση από το επίκεντρο, ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές της Θράκης, όπως την Κομοτηνή, τη Ροδόπη και την Ξάνθη. Αρκετοί, μάλιστα, έλαβαν και σχετική ειδοποίηση από το σύστημα της Google για τον σεισμό.

Ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε, όμως, ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί δεν είναι ικανοί να επηρεάσουν ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, σημειώνοντας ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Θράκη σε χαμηλές εντάσεις.

Σε επιφυλακή οι Αρχές της Τουρκίας – Στους δρόμους οι πολίτες

Με «νωπές» τις μνήμες από τον φονικό σεισμό του 2023, που σκότωσε 53.000 ανθρώπους, αλλά και τον σεισμό του 1999 στην Κωνσταντινούπολη, με 17.000 νεκρούς, οι πολίτες βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους. Ο Δήμος, μάλιστα, τους καλεί να μείνουν μακριά από κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές. Όπως μεταδίδουν εικόνες από διεθνή και εγχώρια δίκτυα αρκετοί παραμένουν σε πάρκα και πλατείες.

Σύμφωνα με τον Δήμο Κωνσταντινούπολης, κανένα κτίριο δεν έχει καταρρεύσει, ενώ οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι σε επιφυλακή, αναμένοντας την εξέλιξη του φαινομένου. Μετά τον ισχυρό σεισμό ακολούθησαν άλλοι 6 μετασεισμοί. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu σημειώθηκαν μετασεισμοί 5.9 και 4.4 στις 12.51, 4.8 στις 13.01, 4.5 και 4.9 στις 13.02 και 3.4 στις 13.07