Σε εξέλιξη η καταστροφή των πεύκων της Λ. Πεντέλης

Ανακοίνωση για το κλάδεμα των πεύκων από τη “Δράση για μια άλλη πόλη” Βριλησσίων

..

Κανένα από τα δέντρα δεν θα επιβιώσει έτσι όπως αφήνεται…

Πεύκο στη Λ. Πεντέλης

..

Τι κι αν έγινε συνάντηση του Δημάρχου Βριλησσίων Κωνσταντίνου Βαφειάδη με τον τομεάρχη εκμετάλλευσης της ΔΕΔΔΗΕ, Δημήτρη Νικολάου και των αναδόχων έργου, για τις εργασίες κλαδεμάτων στα Βριλήσσια; Άδικα. Δεν αποτρέπεται η συστηματική καταστροφή των αιωνόβιων δέντρων της Λ. Πεντέλης με αφορμή τα κλαδέματα προς αποφυγή επαφής των κλαδιών με τα καλώδια του δικτύου. Χωρίς οδηγίες από γεωπόνο. Χωρίς καμία επίβλεψη από τον Δήμο. Από εργολάβους και προσωπικό που καμία γνώση ή οδηγία δεν έχει σχετικά με το έργο. Οι εργολαβίες να είναι καλά. Και να πληρώνονται. Και κάπως έτσι, τα πεύκα (και οι ευκάλυπτοι) της Λ. Πεντέλης, για δεκάδες και ίσως εκατοντάδες χρόνια ευρισκόμενα εκεί, σύντομα δεν θα υπάρχουν. Διότι κανένα από αυτά δεν μπορεί να επιβιώσει έτσι όπως αφήνεται και σύντομα θα απομείνει ένας ξερός, ακανόνιστος κορμός. Αρκετοί περαστικοί των Βριλησσίων σήμερα διαμαρτυρήθηκαν. Αλλά σε ποιον; Σε υπαλλήλους που εκτελούν εντολές; Πώς να αντιδράσει κανείς και πόσο γρήγορα στην αυθαιρεσία και στην απίστευτη απρέπεια απέναντι στα δέντρα που απέμειναν; Σε γενικές γραμμές το θέμα είναι: Το κλάδεμα των πεύκων δεν μπορεί να διενεργείται χωρίς στοιχειώδεις επιστημονικές οδηγίες και κάποια επίβλεψη: «Η σωστή διαχείριση των πεύκων είναι μια πολύ ιδιαίτερη εξειδίκευση που απαιτεί συνεχή μελέτη και επαγγελματική ενημέρωση.» (Giovanni Morelli, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς πεύκων στην Ευρώπη). Και το δεύτερο πρόβλημα, είναι ότι όλες αυτές οι συστηματικές «αστοχίες» σε βάρος των πεύκων, δεν είναι αναστρέψιμες. Τα πεύκα των Βριλησσίων σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν. Και αυτό είναι κάτι που δεν αφορά μόνο τον Δήμαρχο και τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά την κοινότητα και τους πολίτες. Η φωτογραφία είναι σημερινή. Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023, στην Λ. Πεντέλης. Υπερβολές; Και πώς θα προστατευτούμε από τα καλώδια; Ιδού μερικές οδηγίες, από ανθρώπους που και γνωρίζουν και αγαπούν τη δουλειά τους. Εν αντιθέσει με άλλους…

..

Αντώνιος Καπετάνος, Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος: Τα έχουμε ξαναπεί… «… Τα δασικά δένδρα δεν κλαδεύονται, δεν αφαιρείται μέρος της κόμης τους για την καλλίτερη ανάπτυξή τους, όπως γίνεται π.χ. στα βραχύβια οπωροφόρα δένδρα. … Η γενική οικολογική αρχή που ισχύει για την υγεία των δασικών δένδρων είναι ότι, όσο υγιέστερο είναι ένα δασικό δένδρο τόσο πληρέστερη είναι η κόμη του και αντιστρόφως… Τα κλαδεμένα δασικά δένδρα, μετά τον χειμερινό λήθαργο είναι αποδυναμωμένα καθώς έχουν χάσει μέρος από το παραγωγικό τους δυναμικό στην ανασταλτική χειμερινή τους λειτουργία, μια κατάσταση που τα οδηγεί σε περαιτέρω εξασθένιση στην προσπάθεια τους ν’ αναλάβουν από το σοκ της αφαίρεσης παραγωγικών μερών τους. Οι πληγώσεις που δημιουργούνται με την αποκοπή κλάδων οδηγούν στην ενεργοποίηση τραυματοπαρασίτων των φλοιών, που με τη σειρά τους οδηγούν σε προσβολές και τελικά σε ξηράνσεις… Με την αυστηρή καθ’ ύψος κλάδευση των πεύκων, την κλάδευση ανύψωσης για την απελευθέρωση π.χ. γραμμών ηλεκτρικών δικτύων ή για λόγους ανθρώπινης ασφάλειας, ωθούμε το πεύκο στην ανάπτυξη ενός κυρίαρχου επικόρυφου, που θα δώσει κόμη σχηματισμένη στο ανώτερο δυνατό ύψος του δένδρου, με γυμνή την υπόλοιπη κορμική του επιφάνεια. Ένας τέτοιος σχηματισμός του δένδρου δεν υποστηρίζεται μηχανικά στο επίπεδο του κορμού, αλλά ούτε και της ρίζας, με επόμενο τη μηχανική διάρρηξη του ξύλου σε μέρος του κορμού (θραύση ξύλου) ή την εκρίζωση του δένδρου λόγω της αστάθειάς του… …Θα μου πείτε: στις περιπτώσεις που επιβάλλονται οι κλαδεύσεις, πώς αυτές θα πραγματοποιούνται χωρίς το δένδρο να θιγεί, επιτυγχάνοντας παράλληλα τον επιδιωκτέο χρηστικό σκοπό; Η απάντηση στο κρίσιμο αυτό ερώτημα προκύπτει από τον τρόπο που διαχειρίζεσαι αρμοδίως το κοινόχρηστο πράσινο. Πρέπει γνώστες και ειδικοί του αντικειμένου να σχεδιάζουν και να ενεργούν, έχοντας την κατάλληλη επιστημονική και πρακτική κατάρτιση, και με γνώμονα την υγεία και ορθή οικολογική λειτουργία του δένδρου, στη βάση πάντα της ασφάλειας των πολιτών. …Η επέμβαση στην κόμη του δένδρου αποτελεί το κρίσιμο στοιχείο της διαχείρισής του, καθώς από αυτήν εξαρτάται ο τρόπος τής μετέπειτα συμπεριφοράς του. Αφαιρώντας από την κόμη ύλη, αλαφραίνοντάς την και ταυτόχρονα απελευθερώνοντας με τρόπο μέρη της που δημιουργούν προβλήματα σε υφιστάμενες π.χ. εναέριες υποδομές, μπορούμε να διαχειριστούμε λειτουργικά το δένδρο χωρίς να το θίξουμε οικολογικά. Θέλει μολοντούτο την τέχνη του επεμβάτη αυτή η ενέργεια, που είναι τέχνη διαχειριστική, προκύπτουσα από τη γνώση, την επιστημονική και την πρακτική˙ γνώση γεωτεχνική˙ που όμως, ως φαίνεται, λείπει…»

..

Ορθό κλάδεμα πεύκων. Συνέντευξη με τον Giovanni Morelli, έναν από τους κορυφαίους ειδικούς πεύκων στην Ευρώπη. Του Μανώλη Καπάνταη, Δασολόγου-Περιβαλλοντολόγου, τ. Δ/ντης Πρασίνου Δήμου Νίκαιας – Ρέντη «…Να θυμόμαστε πάντα ότι το καλύτερο κλάδεμα είναι αυτό που αφήνει το δέντρο ελεύθερο να καθορίσει το σχήμα του. Τέλος, δουλεύοντας με τη γνώση ότι, συχνά, για τα «άκαμπτα» εγχώρια πεύκα, μόνο ένα λάθος μπορεί να είναι θανατηφόρο: ένα «άδειο» ή «άδειο» πεύκο δεν είναι σχεδόν ποτέ ανακτήσιμο… Έτσι, πριν αποφασίσουμε σχετικά με το κλάδεμα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι συγκρούσεις είναι πραγματικές και όχι μόνο …«θεωρητικές». Έχοντας καθορίσει το κίνητρο για κλάδεμα, πρέπει να καθορίσουμε το «πώς», το «πόσο» και το «πότε», προφανώς σε μια λογική βαθμιαίας κλιμάκωσης και, επειδή με τα δέντρα δεν είναι δυνατόν να έχουμε τα πάντα αμέσως. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι το κλάδεμα είναι λογικό, ανεκτό και αξιοπρεπές για το πεύκο που το υφίσταται. Εάν αυτές οι τελευταίες απαιτήσεις δεν μπορούν να εκπληρωθούν, είτε δέχεστε τη δυσφορία είτε γκρεμίσετε το δέντρο. Οι πόλεις μας είναι ήδη γεμάτες από «συμβιβασμούς δέντρων» έτοιμα να καταλάβουν τις σελίδες των εφημερίδων… με την πρώτη ριπή ανέμου! Προσέξτε, ωστόσο: το βιώσιμο μέλλον δεν έγκειται στην υλοτόμηση περισσότερων δέντρων, αλλά στην ικανότητά μας να δεχόμαστε τις μικρές δυσκολίες που προκύπτουν από αυτά. Πρέπει να εκπαιδευτούμε για να ζήσουμε μαζί….»