Σχέδιο εξαΰλωσης των ελεύθερων επαγγελματιών

Γράφει ο Απόστολος Δ. Ντάλλας
Λογιστής-Φοροτεχνικός-Σύμβουλος επιχειρήσεων
Αντιπρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής ( Ε.Φ.Ε.ΕΑ )

Ωραίο το παραμύθι της πάταξης της φοροδιαφυγής των ελευθέρων επαγγελματιών με τα τελευταία μέτρα που εξαγγέλλονται περί θέσπισης τεκμηρίων αλλά δεν έχει δράκο. Η κοινή γνώμη έχει εμπεδώσει εδώ και χρόνια ( μέσα και από τα άρθα και τον δημόσιο λόγο γνωστών συμβούλων –συναδέλφων λογιστών και οικονομολόγων που διετέλεσαν στελέχη σε διάφορα Ινστιτούτα ) ότι για όλα φταίνε οι ΄΄μικροί ΄΄ που φοροδιαφεύγουν. Έχει μάλιστα αποτυπωθεί το κόστος αυτής της φοροδιαφυγής κατά την εκτίμηση τους στα 5 δις.

Αλήθεια, τι κάνει άραγε το Υπουργείο Οικονομίας , το υφυπουργείο Οικονομικών , η Α.Α.Δ.Ε με την φοροαποφυγη και φοροδιαφυγή των ΄΄μεγάλων ΄΄, που κρύβουν τα κέρδη τους σε offshore και στις ενδοομιλικές συναλλαγές;

«5 δις η φοροδιαφυγή από τα καύσιμα»

Τα τεράστια ποσά που διαβάζαμε κατά καιρούς από διάφορες λίστες (Λανγκάρντ-Μπόργιανς κ.λ.π) δυστυχώς , μας ‘’ετελείωσαν ‘’ μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 1738/2017) για την παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στην 5ετία όπου μαζί ‘’με τον βασιλικό ποτίσθηκαν και οι γλάστρες ‘’ και όσα χρήματα κατάφερε να εισπράξει ο ελεγκτικός μηχανισμός μέσα από τους λίγους ελέγχους που πρόλαβε να κάνει επεστράφησαν εντόκως στους φοροφυγάδες που είχαν φυγαδεύσει τα χρήματα τους στο εξωτερικό. Στα 140 δις υπολογίζει ο επικεφαλής του Φορολογικού Παρατηρητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκαμπριέλ Ζούκμαν ότι έχουν τοποθετήσει (ή αποκρύψει) σε offshore εταιρίες οι Έλληνες. Στα δημοσιεύματα για τα Luxleaks το 2016 αναφορικά με τις υπεράκτιες δεν μάθαμε ποτέ τι μέτρα και ποιες πρόνοιες έχει λάβει η Α.Α.Δ.Ε και το Υ.Ο για να συλλάβει αυτή την φοροδιαφυγή. Αναφέρομαι στα κέρδη που μεταφέρουν εταιρείες όπως η ΄΄Ελληνικος Χρυσός ΄΄ σε συνδεμένες επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε φορολογικούς παραδείσους εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποφεύγουν την φορολογία στην χώρα μας. Ας δεχθώ ότι είναι μια δύσκολη περίπτωση μιας και ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός που ζούμε χρειάζεται τέτοια σχήματα και διαδικασίες για να μην επιτρέπει ελέγχους, εξυπηρετώντας την πλήρη αδιαφάνεια στην κίνηση κεφαλαίων. Να θυμίσω, ότι μόνο για το λαθρεμπόριο καυσίμων ο κ.Σούρλας ( που δεν τον λες και αριστερό ) είχε καταθέσει έκθεση που ανέφερε ότι η φοροδιαφυγή μόνο από τα καύσιμα ( και στις Ένοπλες Δυνάμεις ) είναι ετησίως πάνω από 5 δις. Το στρατηγικό πλάνο της ‘’Ανεξάρτητης Αρχής ‘’ (ο Θεός να την κάνει ) αναφέρει γενικόλογα περί προληπτικών ελέγχων.

Ευχολόγια και εκθέσεις ιδεών και όχι ένα ξεκάθαρο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης με σαφή οδικό χάρτη και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ώστε να συλληφθει αυτή η τεράστια φοροδιαφυγή.

Απολογισμός για την δράση της στον συγκεκριμένο τομέα δεν υφίσταται. To λαθρεμπόριο γίνεται μπροστά στα μάτια των ελεγκτικών αρχών μέσα στο λιμάνι του Πειραιά. Τόσο δύσκολο είναι να το συλλάβουν;

Τα πρόστιμα θα εισπραχτούν άμεσα γιατί αναφερόμαστε στους κολοσσούς του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Αντίθετα , τα πρόστιμα από τους μικρομεσαίους δεν θα τα εισπραχτούν ΠΟΤΕ.

Ο αναβαλλόμενος φόρος για τις Τράπεζες που το 2022 παρουσίασαν 4,57 δις κερδοφορία ( ουσιαστικά από τις υπέρογκες προμήθειες που εισπράττουν ) ισχύει έως το 2040. Πρακτικά οι τραπεζίτες δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο. Η αναβαλλόμενη φορολογία είναι ένας από τους συνήθεις τρόπους της διεθνούς φοροδιαφυγής που τον χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές παγκοσμίως ( πχ Apple).

Η έκτακτη φορολογία στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας ακόμη αναζητείται εδω και 3 χρόνια. Τα εξωφρενικά χαμηλά επίπεδα των συντελεστών καθαρού κέρδους των super market δεν φαίνεται να απασχολούν κανέναν στο οικονομικό επιτελείο.

«Στόχος να συγκεντρωθεί η αγορά στα χέρια λίγων»

Ας μην υπάρχουν αυταπάτες .

Δεν πρόκειται ούτε για ανικανότητα των υπουργών , ούτε για ανοησία των στελεχών όσον αφορά την είσπραξη των φόρων.

Οι ΄΄μικροί ‘’ στρατηγικά είναι τελειωμένοι οικονομικά . Είναι θέμα χρόνου. Το σύστημα έχει στηθεί με μεγάλη επιμέλεια και απομένουν λίγα μέτρα ακόμη που θα ΄΄κουμπώσουν ΄΄ μεταξύ τους προκειμένου να κλείσει η δαγκάνα που θα μαγκώσει αυτούς που προσπαθούν να βγάλουν ένα κομμάτι ψωμί και όχι το παντεσπάνι τους.

Υπάρχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο εξαΰλωσης των μικρομεσαίων με προφανή στόχο την συγκέντρωση της αγοράς στα χέρια λίγων όπως συμβαίνει σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Το σχέδιο αυτό έχει ονοματεπώνυμο και αποκαλείται ”σχεδιο Πισσαριδη”. Οποίος έχει ερωτήματα και αμφιβολίες ας το διαβάσει και θα του λυθούν όλες οι απορίες. Το σχέδιο αυτό έχει υπηρέτες πέρα από το πολιτικό προσωπικό και στην πανεπιστημιακή σφαίρα ( για να υπάρχει και η επικάλυψη της ”επιστημονικης αυθεντιας”) και στα Μ.Μ.Ε (που αναπαράγουν αυτόν τον λόγο) αλλά δυστυχώς και στον κλάδο των Λογιστών και οικονομολόγων που ασμένως αποδέχονται το επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης.

Χρέος των μάχιμων Λογιστών είναι να υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον ,τις συνταγματικές επιταγές για ισότιμη φορολογική αντιμετώπιση των πολιτών και να μην αποτελούν δεκανίκια και εξαπτέρυγα της εκάστου κυβέρνησης.