Σ.Ε.Π.Ε. “Γ.Σεφέρης”: Συμμετοχή στην κινητοποίηση για την Ειδική Εκπαίδευση

|||

|||

          Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022 στις 6.00′ μ.μ. στη Βουλή – Ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου

 

          Από το Δ.Σ. του Σ.Ε.Π.Ε. “Γ.Σεφέρης” εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

          Ένας μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και για ακόμα μια φορά  οι μαθητές με αναπηρία αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στη φοίτηση τους, καθώς δεν έχουν καλυφτεί τα κενά σε προσωπικό, ειδικό εκπαιδευτικό, επιστημονικό και βοηθητικό. Έτσι, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στο προσφερόμενο έργο, καθώς οι αναγκαίες επιστημονικές παρεμβάσεις, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, ψυχικής στήριξης κλπ, είναι αναντικατάστατες για την ολόπλευρη στήριξη και την εν γένει, πρόοδό τους.

 

         Τα δρομολόγια μεταφοράς, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ξεκινήσει, αφήνοντας στο σπίτι, τουλάχιστον, 1000 παιδιά, μόνο στην Αττική, συμφωνα με δήλωση της υφυπουργού παιδείας. Στο ιδιωτικοποιημένο σύστημα μεταφορών, οι συμβάσεις που ανά διαστήματα κάνουν τον κύκλο τους λήγουν, και μέχρι να επανανεωθούν αφήνουν για διαστήματα ακάλυπτα τα δρομολόγια. Βέβαια ακόμη και αν αυτά καλύπτονται οι όροι και οι προϋποθέσεις μεταφοράς, δεν προσδιορίζονται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια. Οι οδηγοί και οι συνοδοί δεν εχουν την αναγκαία  κατάρτιση για να το κάνουν.

 

         Αντίστοιχα παραμένει το διαχρονικό και οξυμένο το πρόβλημα με τα σχολικά κτίρια των ειδικών σχολείων και νηπιαγωγείων. Χαρακτηριστικά των κτηρίων είναι η ακαταλληλότητα,  η υποσυντήρηση. Η ασφάλεια των παιδιών και των εργαζόμενων μπαίνει σε κίνδυνο ,ενώ αναδεικνύονται και προβλήματα επιστημονικής παρέμβασης καθώς δεν υπάρχουν, σε πολλές περιπτώσεις  κατάλληλοι και διαθέσιμοι χώροι για την πραγματοποίηση των αναγκαίων επιστημονικών παρεμβάσεων.

 

        Το κτιριακό πρόβλημα έρχεται να συνδυαστεί με το γεγονός ότι υπάρχουν εδώ και δεκαετίες  ιδρυμένα ειδικά σχολεία που δεν έχουν λειτουργήσει (ΕΕΕΕΚ Περιστερίου και Αθήνας, Ειδικό Δημοτικό Φιλαδέλφειας), με αποτέλεσμα τα υπάρχοντα να μη μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, και στην κυριολεξία, να στοιβάζονται οι μαθητές.

 

        Η υποχρηματοδότηση με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων χτυπά ακόμη πιο πολύ τα Ειδικά σχολεία καθώς δεν καλύπτονται οι ιδιαίτερες ανάγκες σε επιστημονικά, τεχνολογικά, παιδαγωγικά σύγχρονα μέσα που χρειάζονται οι εκπαιδευτικοί για να κάνουν την παρέμβασή τους. Στην συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων υπάρχουν ελλείψεις ή είναι απαρχαιωμένα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με κόπο και μεράκι, παλεύουν να τα καλύψουν, φτιάχτοντας οι ίδιοι το υλικό και τα μέσα.

 

       Επιπλέον, όλων αυτών, εξίσου σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στον τομέα της διάγνωσης και αξιολόγησης των μαθητών, καθώς και τα ΚΕΔΑΣΥ, είναι υποστελεχωμένα. Τοποθετούνται σε αυτά στην συντριπτική τους πλειοψηφία αναπληρωτές, γι’ αυτό οι αναμονές είναι πολύμηνες. Επίσης,  πολλά από τα κτίρια είναι ακατάλληλα. Μόνο στην Αθήνα προβλήματα στέγασης αντιμετωπίζει το ΚΕΔΑΣΥ Δυτικής Αττικής, 1ο και 2ο Β΄Αθήνας, 1ο Γ΄ Αθήνας. Την ίδια στιγμή  δεν καλύπτονται πλήρως, για όλους τους εργαζόμενους η επιμόρφωση στα επιστημονικά εργαλεία που απαιτούνται για την αξιολόγηση, ενώ πολλά από τα ΚΕΔΑΣΥ δε διαθέτουν τα αναγκαία σύγχρονα και προηγμένα εργαλεία.

 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΖΩΗ!

ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗ!

 

       Οργανώνουμε τον αγώνα μας μαζί με τους γονείς των μαθητών μας και διεκδικούμε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη σύγχρονη και ασφαλή λειτουργία των Ειδικών Σχολείων!

Οι μαθητές μας δεν είναι παιδιά δεύτερης κατηγορίας! Είναι παιδιά που έχουν κάθε δικαίωμα ολόπλευρης στήριξης, ώστε να αναπτυχθούν στις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

 

        Εδώ και τώρα απαιτούμε:

 

·         Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης μπροστά στην κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2023-2024

·         Επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, ώστε να μην παγώσουμε το χειμώνα, να μπορούν να καλυφθούν όλα τα αναλώσιμα.

·         Κατάργηση του ΦΠΑ σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο για τα σχολεία.

·         Προσλήψεις ώστε να καλυφτούν όλα τα κενά σε προσωπικό, εκπαιδευτικό, επιστημονικό, βοηθητικό. Μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση. Επιπλέον, μόνιμες προσλήψεις για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες στα ειδικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. 

·         Να καλυφτούν όλα τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητώνΕνιαίο δημόσιο σύστημα μεταφοράς με ευθύνη του κράτους, με την εξασφάλιση των κατάλληλων μέσων και το κατάλληλα επιμορφωμένο προσωπικό

·         Αύξηση της χρηματοτότησης προς τους δήμους για να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες συντηρήσεις, αναπαλαιώσεις. Έναρξη της λειτουργίας όλων των ιδρυμένων σχολείων. Συνολικό σχέδιο για τις σχολικές υποδομές με την ανέγερση νεών σύγχρονων ειδικών σχολείων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια.

·         Πλήρης στελέχωση από μόνιμο προσωπικό, κατάλληλη στέγαση, διάθεση επιστημονικών εργαλείων στα ΚΕΔΑΣΥ ώστε να μπορούν να επιτελούν το επιστημονικό έργο ολόπλευρα, χωρίς καθυστερήσεις για όσα παιδιά το χρειάζονται.

·         Η διάγνωση και αξιολόγηση πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα ώστε να είναι πιο ουσιαστική και αποτελεσματική η παιδαγωγική και επιστημονική παρέμβαση με την ταυτόχρονη διάθεση όλου του αναγκαίου παιδαγωγικού, επιστημονικού, τεχνολογικού, υλικοτεχνικού υλικού

 

 ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 6 Μ.Μ. ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!

Γιατί πάνω απ’ όλα έχουμε το νου μας στο παιδί…!