Στηρίζουμε την Κινητοποίηση την Τρίτη 10/1/2023 και την πορεία που θα ξεκινήσει από το Πεδίο Άρεως και θα καταλήξει στο Υπ. ΠαιδείαςΤο Δ.Σ. του Συλλόγου προκηρύσσει 1-4 ώρες στάση εργασίας στο ωράριο κάθε συναδέλφου για συμμετοχή στην Κινητοποίηση”. Ανακοίνωση του Δ.Σ.

Από το Δ.Σ. του Σ.Ε.Π.Ε. “Γ.Σεφέρης” εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Ο Σύλλογός μας Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των καλλιτεχνών και των σπουδαστών και χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις τους, που ξεπερνώντας τη λογική των “λύσεων από τα πάνω” παίρνουν  στα χέρια τους την υπόθεση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Όπως είναι γνωστό, μέσα στα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση με ένα αιφνιδιαστικό ΠΔ, υποβίβασε μισθολογικά, όλους τους αποφοίτους καλλιτεχνικών σχολών που δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ, σε αποφοίτους Λυκείου. Αποκαλύπτεται έτσι, με μεγαλύτερη σφοδρότητα αυτή τη φορά, το χρόνιο πρόβλημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης: Ότι οι χιλιάδες καλλιτέχνες και σπουδαστές, μετά από χρόνια ακριβών σπουδών, οι περισσότερες σε ιδιωτικές σχολές, αποκτούν πτυχία χωρίς αντίκρισμα και χωρίς εργασιακά δικαιώματα.  

Μέχρι το 2003 οι καλλιτεχνικές σπουδές, μαζί με τα ΤΕΙ θεωρούνταν «ανώτερη» βαθμίδα εκπαίδευσης. Από το 2003 και έπειτα, με την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών (συνθήκη Μπολόνια και κατάταξη των τίτλων σπουδών σε επίπεδα 1 έως 8), τα πτυχία αυτά έμειναν μετέωρα και «αδιαβάθμητα». Πέρα από τις σχολές Καλών Τεχνών, που είναι Ανώτατες εδώ και δεκαετίες, η καλλιτεχνική εκπαίδευση στη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τον χορό έχει «αποβληθεί» από την Ανώτατη βαθμίδα, με εξαίρεση ελάχιστα διάσπαρτα τμήματα. 

Η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, προσανατολίζεται στη συνέχεια να εντάξει το πλήθος των καλλιτεχνικών σχολών στο επίπεδο των ΙΕΚ (επίπεδο 5 της Ε.Ε.) μέσω της λεγόμενης διαβάθμισης, που στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με σοβαρή υποβάθμιση. Και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ξεκρέμαστους, χωρίς καμία αναγνώριση τους αποφοίτους των δραματικών σχολών από το 2003 και μετά, ενώ το 2019, μέσα από το ν. Γαβρόγλου, επιχείρησε να εντάξει στο «επίπεδο 5» των ΙΕΚ και τους μουσικούς, υποχωρώντας τελικά κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεών τους.

Στην ουσία όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις επιδιώκουν να διαιωνίσουν την εμπορευματοποίηση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με τα δυσβάστακτα δίδακτρα και το ανομοιογενές περιεχόμενο, ελαχιστοποιώντας διαδοχικά και τις ώρες διδασκαλίας των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο δημόσιο σχολείο, άλλωστε ο πολιτισμός αποτελεί περιττή πολυτέλεια για τον εργαζόμενο λαό.

Στηρίζουμε τον αγώνα των καλλιτεχνών και σπουδαστών και διεκδικούμε:

–          Άμεση απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/22.

–          Αναβάθμιση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο. Ανάπτυξη συστήματος δημόσιας και δωρεάν καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια ως και το Πανεπιστήμιο.

–          Συγκρότηση δημόσιων και δωρεάν Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα πανεπιστήμια για τους ηθοποιούς, τους χορευτές, τους σκηνοθέτες και τους μουσικούς.

ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΠΑΡΚΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Οι τεράστιες ελλείψεις στα φάρμακα σε μια περίοδο που είναι σε έξαρση οι λοιμώξεις, συνεχίζουν να είναι τα θανατηφόρα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης στη δημόσια υγεία.

Μετά από τις εκατόμβες νεκρών από την πανδημία, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και τους ψηφισμένους νόμους διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων, επιλέγουν να στερήσουν από το λαό φάρμακα ευρείας χρήσης, όπως αναλγητικά,  αντιπυρετικά, ακόμη και παιδιατρικά!

Γιατί κι εδώ δεν πρόκειται για «αστοχία», ούτε για εποχικές ελλείψεις. Είναι επιλογή να θυσιάζουν διαρκώς την υγεία του λαού στον βωμό της πολιτικής που θεωρεί ακόμη και το φάρμακο εμπόρευμα και άρα να διακινείται με κριτήριο το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.

Γι’ αυτό και στην «ελεύθερη αγορά» της ΕΕ οι επιλογές των πολυεθνικών είναι είτε να βάζουν τους ασθενείς να ακριβοπληρώνουν το φάρμακο που χρειάζονται, είτε να το εξάγουν για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την κερδοφορία τους.

Τα μέτρα της κυβέρνησης, περί προσωρινού περιορισμού των εξαγωγών ή της υποχρεωτικής δήλωσης των αποθεμάτων από τις φαρμακαποθήκες, είναι κομμένα και ραμμένα στο πεδίο ανταγωνιστών μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων, αφού όχι μόνο κρύβουν την πραγματική αιτία του προβλήματος, αλλά ενισχύουν τους εκβιασμούς που τελικά έχουν αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των φαρμάκων.

Έτσι αντί να επανέλθει η επάρκεια σε φάρμακα, η κυβέρνηση επέλεξε και νέα αύξηση στις τιμές.

Κι όλα αυτά σε μια εποχή που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες στην επιστήμη, στην τεχνολογία, στην παραγωγή, με υπαρκτό το απαραίτητο εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό για την ανάπτυξη της έρευνας και της παραγωγής, ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκεια φαρμάκων για όλους και δωρεάν.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ» καλεί όλους τους συναδέλφους μέλη του Συλλόγου μας αλλά και όλα τα συνδικάτα να δυναμώσουμε τον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα για να μη μείνει κανένας χωρίς φάρμακο.

  Να απαγορευτούν χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις οι παράλληλες εξαγωγές.

  Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση δωρεάν όλων των απαραίτητων φαρμάκων σε αυτούς που τα χρειάζονται.

  Να παρθούν τώρα που ανοίγουν τα σχολεία μέτρα για εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία.