Πτώση σοβάδων εν ώρα μαθήματος στο Γυμνάσιο του Βύρωνα 

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό,όπου από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα,σημειώθηκε στο Γυμνάσιο Βύρωνα.Ένα κομμάτι σοβά αποκολλήθηκε κι έπεσε στο κεφάλι μαθήτριας εν ώρα μαθήματος -γυμναστικής- στο προαύλιο. Κι αυτή είναι ακόμα μία είδηση από τις πολλές παρόμοιες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας ολοένα και πιο συχνά τελευταία. «Να μη λέμε ότι από τύχη γίνονται όλα, όταν συμβαίνει το κακό. Εμείς προειδοποιούμε. Τα σημάδια είναι εδώ» λέει στο ΤΡΡ η γραμματέας του Συλλόγου Γονέων Λυκείου Βύρωνα.

Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, σε ώρα μαθήματος, γυμναστικής που τα παιδιά ήταν στο προαύλιο, έπεσε ένας σοβάς από τον γείσο του κτιρίου στο κεφάλι μαθήτριας. Το κτίριο είναι παλιό, του 1965, αλλά δεν υπάρχει συντήρηση, καταγγέλλουν οι γονείς. Στο ΤΡΡ μιλά η Νανά Βασιλικώστα, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων του λυκείου. «Ευτυχώς το κομμάτι που έπεσε στο κεφάλι της μαθήτριας ήταν ελαφρύ και δεν είχαμε τα χειρότερα. Μετά ήρθε τεχνική υπηρεσία του δήμου να διορθωθεί το σημείο που είχε την πτώση. Το σχολείο συνέχισε να λειτουργεί και την Πέμπτη έπεσε ένα άλλο κομμάτι σοβά, σε διαφορετικό σημείο, ευτυχώς χωρίς να περνάει κάποιος από κάτω εκείνη τη στιγμή».

Αποφασίστηκε το σχολείο να μείνει κλειστό για δύο εβδομάδες, μέχρι τις 2 Απριλίου, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης. «Από τον δήμο μας είπαν ότι μετά την πτώση του σοβά, ήρθαν αντιμέτωποι με πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ αυτό που περίμεναν» λέει η κα. Βασιλικώστα και προσθέτει: «Φέτος το καλοκαίρι, τελείωσε η ενεργειακή αναβάθμιση που σχολείου, που έγινε μέσω προγράμματος του δήμου. Αυτό δεν κάλυψε τις ανάγκες όπως βλέπουμε. Φαίνεται, η συντήρηση και οι σοβάδες δεν ήταν στο πρόγραμμα!».

Οι σύλλογοι γονέων γυμνασίου και λυκείου του Βύρωνα -κτίρια που συστεγάζονται- συναντήθηκαν χθες με τον Δήμαρχο. «Εμείς είπαμε πως για να μπουν τα παιδιά ξανά στο σχολείο θα θέλαμε τις εκθέσεις για τη στατικότητα του κτιρίου, να γίνει και περιμετρικά έλεγχος του σχολείου και μετά το τέλος των εργασιών, θέλουμε να δούμε τι ενέργειες έγιναν και μία βεβαίωση ότι θα παιδιά μπορούν να μπουν με ασφάλεια. Μας είπαν ότι μειώθηκαν τα κονδύλια για τα σχολεία. Δεν μπορούμε να κοστολογήσουμε τις ζωές των παιδιών μας. Δε θα επιτρέψουμε να πάνε σχολείο με αυτές τις συνθήκες».

Ο δήμαρχος Βύρωνα, Άκης Κατωπόδη, μιλώντας στο ΤΡΡ, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε τραυματισμός από την πτώση σοβά, εξηγώντας πως «το κομματάκι που έπεσε ήταν από μαρμαρόσκονη. Τραυματισμός δεν υπήρξε -τώρα αν έγινα γρατζουνιά ή έβαλαν ένα τσιρότο είναι άλλο». Διαβεβαίωσε πως οι εργασίες αποξήλωσης των σοβάδων και ετοιμόρροπων σημείων του κτιρίου προχωρούν.

Σχετικά με το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, ο δήμαρχος εξήγησε πως «επρόκειτο για πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου που πήρε ο δήμος και περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, σχέδιο για τις ταράτσες και τα νερά της βροχής, θερμοπροσόψεις σ’ όλες τις αίθουσες, αλουμίνια παράθυρα και πόρτες καυστήρες».

Το πρόβλημα είναι γενικό, ανέφερε ο δήμαρχος Βύρωνα, καταγγέλλοντας την κεντρική πολιτική της μείωσης κονδυλίων για την παιδεία. «Μας μεταφέρουν συνεχώς αρμοδιότητες χωρίς να μας εξασφαλίζουν προσωπικό και χρήματα. Τα κονδύλια έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία πάνω από 50%. Για συντήρηση 18 σχολικών κτιρίων παίρνουμε 100.000 ευρώ και τα περισσότερα κτίρια είναι παλιά και θέλουν πολλή δουλειά και συντήρηση. Σκεφτείτε ότι στην τεχνική μου υπηρεσία έχω 4 μηχανικούς και πέρα από τις συντηρήσεις των σχολείων πρέπει να κάνω μελέτες για άλλα έργα και να προχωρήσουν 7 έργα που γίνονται τώρα. Πόσα να κάνουμε και τι να προλάβουμε;» τόνισε, αναλαμβάνοντας, ωστόσο, την ευθύνη «ότι δεν προβλέψαμε πως θα μπορούσε να πέσει κάποιος σοβάς στο σχολείο».

Καταλήγει με τα πρόσφατα έργα που έκανε ο δήμος για τα σχολεία: «Το 2019 κάναμε στατική μελέτη σ’ αυτό το σχολείο. Το 2022 κάναμε προσεισμικό έλεγχο σ’ όλα τα σχολεία του Βύρωνα, με μια χρηματοδότηση από το “Αντώνης Τρίτσης” και ακολουθεί και δεύτερη χρηματοδότηση για πιο βαριές μελέτες και να λυθούν τα ζητήματα που εντοπίστηκαν στον πρώτο έλεγχο».

Επισημαίνουμε πως άμεσα ξεκινά ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων και των σχολείων. Στο 80% των δημόσιων κτιρίων και στο 44% των σχολείων δεν έχει γίνει προσεισμικός έλεγχος.

«Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος θα γίνει μέσα σε 6-8 μήνες από εκεί που κάναμε 20 χρόνια για να ελέγξουμε το 30% των σχολείων. Το ΤΕΕ θα κάνει τους ελέγχους με την εποπτεία και την επιστημονική συνδρομή του ΟΑΣΠ, που θα έχει και τη βάση δεδομένων για όλα τα κτίρια της χώρας. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα φτιαχτεί θα καταχωρούνται οι έλεγχοι με ηλεκτρονικό τρόπο όχι με δελτία που γίνονταν παλαιότερα. Τα στοιχεία αυτά αν είναι σωστά και επαρκή πηγαίνουν απευθείας στην πλατφόρμα του ΟΑΣΠ, αν δεν είναι δεν μπορούν να αποσταλούν για καταχώρηση», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας.

Σύμφωνα με την Eurostat, το 2019 οι κρατικές δαπάνες για την εκπαίδευση στην ΕΕ-27 ανήλθαν στα 654 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 4,7% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα ήταν στην τρίτη χειρότερη θέση (4,0% του ΑΕΠ), με τις δαπάνες να υπολείπονται σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά 0,7%.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε επίπεδο ΕΕ, η Ελλάδα καταλαμβάνει διαχρονικά μία από τις χαμηλότερες θέσεις όσον αφορά τον προϋπολογισμό για την παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Πηγή: www.thepressproject.gr