Ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής κι εν μέσω αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, φορέων, αλλά και συνταγματολόγων (ανάμεσα τους κι ο Ευάγγελος Βενιζέλος που καταγγέλλει το νόμο ως αντισυνταγματικό, ενώ ο Επίτροπος Δικαιωμάτων και Ασύλου της Ε.Ε. έχει απευθύνει έκκληση στους Έλληνες βουλευτές να το καταψηφίσουν) το a la Όρμπαν κυβερνητικό νομοσχέδιο αναστολής κατάθεσης αιτήσεων ασύλου. Ως δικαιολογία υπερψήφισης προβάλλεται η “απειλή για τη ζωή του Έθνους”.Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική, κατόπιν αίτησης της αντιπολίτευσης.
Σήμερα Παρασκευή θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση με την οποία θα ανασταλεί για τρεις μήνες η εξέταση των αιτήσεων ασύλου για όσους φτάνουν με πλωτά μέσα από τη Βόρεια Αφρική.
Η τροπολογία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για μέτρα που θυμίζουν την κυβέρνηση Όρμπαν στην Ουγγαρία και θεσμοθετούν τον ρατσισμό, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να παίξει το ρατσιστικό χαρτί για να αλλάξει την ατζέντα μετά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που την έχει συγκλονίσει.
Η συζήτηση στη Βουλή θα ξεκινήσει στις 10.00′ π.μ.,με την εξέταση του αιτήματος αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας που έχει καταθέσει η Πλεύση Ελευθερίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά έχουν ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσουν την τροπολογία, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει «παρών», όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Νίκος Ανδρουλάκης.
Απειλή για τη “ζωή του Έθνους” επικαλείται η τροπολογία
Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας η κυβέρνηση επικαλείται την απειλή «της ζωής του έθνους» προκειμένου κάνει χρήση του άρθρου 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του ανθρώπου και να παραβεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή.
«Συντρέχουν δε οι προϋποθέσεις του άρθρου 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με το οποίο τα συμβαλλόμενα κράτη, σε περίπτωση δημοσίου κινδύνου, που απειλεί τη ζωή του έθνους, μπορούν να λάβουν μέτρα ακόμα και κατά παράβαση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στη Σύμβαση, στο απαιτούμενο από την κατάσταση απολύτως αναγκαίο όριο», φτάνει να αναφέρει η κυβέρνηση στην τροπολογία που κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταγγείλει ως επαίσχυντη και ρατσιστική.
«Για τους ανωτέρω λόγους, με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται η αναστολή, για χρονικό διάστημα τριών μηνών, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα, προερχόμενοι με πλωτά μέσα από τη Βόρεια Αφρική, καθώς και η επιστροφή των ατόμων αυτών, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής. Η ανωτέρω αναστολή στηρίζεται στο κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της», προστίθεται στο κείμενο της τροπολογίας.
Αντιμεταναστευτικό παραλήρημα Πλεύρη
Ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης τόσο στην τοποθέτησή του στη Βουλή, όσο και σε τοποθετήσεις του σε ΜΜΕ, υπερασπίστηκε το περιεχόμενο της τροπολογίας, κάνοντας λόγο για «εισβολή» από τη βόρεια Αφρική και «αντικατάσταση πληθυσμού».
«Αυτό που συμβαίνει από τη Βόρεια Αφρική είναι επιχείρηση εισβολής στην Ευρώπη. Το 2024 υπήρξαν συνολικά 4.000 αφίξεις και το 2025 είμαστε ήδη στις 8.000 και τις τελευταίες μέρες πάνω από 1.000 άτομα περνάνε σε βάρκες. Η πολιτική οφείλει να προστατεύσει το κράτος της, την επικράτεια της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεχθεί αυτή τη μαζική εισβολή», είπε.
«Στη Λιβύη υπάρχουν 3 εκατομμύρια μετανάστες, αν πιστεύετε ότι θα επιτρέψουμε αυτός ο κόσμος να έρθει μαζικά στην Ευρώπη δεν θα μιλάμε για ανθρωπισμό απέναντι σε Ευρωπαίους γιατί θα μιλάμε για αντικατάσταση πληθυσμού», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Μετανάστευσης ενημέρωσε ακόμα πως θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα καθιστά αυτοτελή παράνομη πράξη με φυλάκιση που δεν αναστέλλεται ούτε πληρώνεται, όταν απορριφθεί το αίτημα ασύλου και αρνείται ο μετανάστης να αποχωρήσει από τη χώρα.
«Του λες περνάς ποινικό δικαστήριο, φυλακή, πλημμέλημα και έχεις μια δυνατότητα, να συνεργαστείς, να επιστρέψεις πίσω. Ο δρόμος των λαθρομεταναστών θα είναι η φυλακή ή η έξοδος», είπε.