Ψήφισμα της «Εκτός Σχεδίου» κατά της τροπολογίας Α. Γεωργιάδη

Πρωτοβουλία κατά της τροπολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης για ολονύχτια εργασία ανέλαβε η «Εκτός Σχεδίου» στη Νέα Ιωνία. Συγκεκριμένα η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα να διευρύνεται το ωράριο των καταστημάτων από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί κατόπιν απόφασης Δημάρχου. Η κίνηση καλεί το δημοτικό συμβούλιο να εκφράσει την αντίθεση του και να δεσμευτεί για τη με εφαρμογή της. Με ανακοίνωση της αναφέρει τα παρακάτω:

Εδώ και αρκετά χρόνια, η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν ξεκινήσει μία συστηματική επίθεση ενάντια στα εργατικά δικαιώματα, επικαλούμενες πολλές φορές την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τις οδηγίες της ΕΕ (ξεχνώντας φυσικά τα εκατομμύρια εργαζομένων που και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο δρόμο για την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους). Ο στόχος τους τριπλός: η αύξηση της κερδοφορίας κεφαλαίου/επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι χωρίς κανένα δικαίωμα και ειδικά στον κλάδο του εμπορίου, το κλείσιμο όλων των πολύ μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων (που υπάρχουν σε γειτονιές όπως η δική μας).

«Νομθετήθηκε η δυνατότηα 24ωρης λειτουργίας των καταστημάτων»

Κομμάτι αυτής της επίθεσης είναι και οι αλλαγές που γίνονται σε βάρος των εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου. Δεν φτάνουν τα συνεχόμενα και εξαντλητικά ωράρια, με χαμηλούς μισθούς και διαλυμένα εργασιακά δικαιώματα, η συνεχιζόμενη προσπάθεια της κατάργησης της Κυριακάτικης Αργίας και οι «Λευκές Νύκτες» που κάνουν μαύρη την ζωή των εργαζομένων, πλέον νομοθετήθηκε και η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι και 24ώρες το 24ωρο, με απλή απόφαση Δημάρχου.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 18 του νόμου 5019/2023 (14-02-2023, νόμος για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) ψηφίστηκε ότι «τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές επιτρέπεται να λειτουργούν, τηρούμενης της εργατικής νομοθεσίας, από τις 6:00 έως τις 21:00, από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο».

Σε συνέχεια λοιπόν των παραπάνω, στις 30-03-2023, με τροπολογία σε άσχετο νόμο έγινε η προσθήκη ότι «το ωράριο λειτουργίας μπορεί να παρατείνεται με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Δημάρχου, μετά από πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου, μέχρι τις 6:00 της επόμενης μέρας».

Στην ουσία λοιπόν, ο Δήμαρχος και οι εργοδότες στα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να ορίσουν ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδου του εμπορίου θα μπορούν να δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο και μάλιστα για όσο αυτοί το αποφασίσουν αφού όπως προβλέπεται «με την ίδια απόφαση ορίζεται το χρονικό διάστημα για το οποίο επιτρέπεται η παράταση του ωραρίου».

Ζούμε στην εποχή όπου οι τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις είναι τέτοιες όπου μπορούμε όλοι/ες να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες και να αμειβόμαστε περισσότερο! Όμως, μας θέλουνε φτωχούς, και εξαντλημένους! Σε έναν κόσμο φτώχειας, ακρίβειας και ανεργίας δεν μας λείπουν οι ώρες για να ψωνίσουμε, αλλά ο ελεύθερος χρόνος και τα χρήματα για να ζήσουμε.

Το σύνθημα “τα κέρδη τους, οι ζωές μας” δεν αφορά μόνο εγκλήματα όπως στα Τέμπη αλλά και την καθημερινή ζωή των εργαζομένων, εκεί που η εκμετάλλευση χτυπά κόκκινο. Πέρα λοιπόν από τον αγώνα των εργαζομένων στο εμπόριο, καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποδεχθεί το παρακάτω ψήφισμα και να δεσμεύσει την τωρινή και την επόμενη δημοτική αρχή ότι δεν θα εφαρμόσει τη συγκεκριμένη διάταξη.