Οι εξελίξεις με το τέλος ταφής και οι συνέπειές του δε γινόταν να μην κυριαρχήσουν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Νέα Ιωνία. Την ύπαρξη του τέλους ταφής απορριμμάτων και τα τεράστια ποσά που ζητήθηκαν από τους Δήμους το τελευταίο διάστημα κατήγγειλε ο Παναγιώτης Μανούρης.
Υπογράμμισε όμως, πως, παρά τις ανεπάρκειες του κράτους η δημοτική αρχή «δε μένει με σταυρωμένα χέρια», δίνοντας έμφαση στην κοινωνική πολιτική, την καθαριότητα, τα κρίσιμα μεγάλα έργα, καθώς και στη συντήρηση σχολείων, πεζοδρομίων και πλατειών.
Ο προϋπολογισμός του 2025 του Δήμου Νέας Ιωνίας, έχοντας το μεγάλο βάρος του τέλους ταφής, το οποίο ανέβηκε στα 3.220.660 ευρώ από τα 1.313.911 ευρώ που προβλέπονταν, μέχρι πρότινος. Το γεγονός στηλίτευσε εισηγητικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέργιος Κοντοστέργιος, ενώ υπογράμμισε πως το μεγάλο κενό στα οικονομικά των Δήμων, προκαλείται από τα παρακρατηθέντα δις ευρώ των Δήμων από το κεντρικό κράτους. «Αποτελεί μεγάλο στοίχημα για μας η δημιουργία ενός αναπτυξιακού επιχειρησιακού προγράμματος εναρμονισμένο με τις ανάγκες της πόλης μας», σχολίασε ακόμα.
Κλασσική Δ. Θωμαΐδου
Για «ρουσφέτια με διαγραφή χρεών» κατηγόρησε τη δημοτική αρχή η Δέσποινα Θωμαΐδου, χωρίς βέβαια να αναφέρει κάποια απόδειξη για το παραπάνω. Υποστήριξε πως η αύξηση των δημοτικών τελών στα καταστήματα θα μετακυλήσει στους καταναλωτές, καταγγέλλοντας «εξαπάτηση του λαού».
Παραλίγο να προτείνει την ολιστική κατάργηση των δημοτικών τελών «για να μην μετακυλήσουν και αυτά στους καταναλωτές» όπως θα ήταν λογικό να κάνει μετά από την παραπάνω διαπίστωση!
Τέλος η πρώην Δήμαρχος προκάλεσε τη θυμηδία του δημοτικού συμβουλίου όταν σχολίασε τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, κάνοντας λόγο για «στολίδια από λούνα παρκ και τσίρκο», με τον συνάδελφό της Αντώνη Καρβουνιάρη να προσπαθεί να τη συγκρατήσει. Αναπόφευκτα πολλοί θυμήθηκαν τα ροζ παγκάκια και την αισθητική της κοτρώνας δίκην “θεμέλιου λίθου”.
Ως «αντιλαϊκό» και «αντι-αναπτυξιακό» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο Βασίλης Χριστοδούλου. Ο επικεφαλής της «Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία» υποστήριξε ότι η Νέα Ιωνία δεν γίνεται «ένας Δήμος πρότυπο για το εμπόριο, τον πολιτισμό, την ψηφιακή εποχή, τις υπηρεσίες και την τοπική οικονομία».
Ψήφισμα για κατάργηση του τέλους ταφής από ΛΑΣ
Καταγγέλλοντας, παράλληλα, την υποχρηματοδότηση των Δήμων ο Πέτρος Αλέπης, επικεφαλής της ΛΑΣ, κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος για την κατάργηση του τέλους ταφής. Περιέγραψε τον προϋπολογισμό ως «εργαλείο προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής», ενώ επισήμανε ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από τα όρια των νόμων του κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο κατέκρινε τις κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» Χρήστος Κανλής υποστήριξε ότι «δεν φαίνονται οι πολιτικές κατευθύνσεις της δημοτικής αρχής» σε έναν προϋπολογισμό «υπηρεσιακό».
Π. Μανούρης: Κοινωνική πολιτική, τεχνικά έργα και καθαριότητα στο επίκεντρο
Αφού έθιξε την ανάγκη κατάργησης του τέλους ταφής ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας παρουσίασε τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Στον κρίσιμο τομέα της κοινωνικής πολιτικής ο Παναγιώτης Μανούρης τόνισε πως ο Δήμος επιδιώκει συνεχώς την ενίσχυση των υπηρεσιών και του Κέντρου Οικογένειας. Βρίσκεται επίσης σε προσπάθειες για την στελέχωση του βρεφονηπιακού στην Αγ. Κωνσταντίνου με προσωπικό.
Σχετικά με τα τεχνικά έργα ενημέρωσε πως εντός του ‘25 το υπόγειο πάρκινγκ θα δημοπρατηθεί. Αναγνώρισε την «αστοχία στην απορρόφηση των σχολικών επιτροπών», ενώ ενημέρωσε πως “για τα σχολεία θα διατεθούν όλα τα χρήματα της ΣΑΤΑ των δύο επόμενων ετών”. Έμφαση δίνεται επίσης στα πεζοδρόμια και τις ασφαλτοστρώσεις, τονίζοντας πως “τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε πέσει άσφαλτος πουθενά”. Για το πράσινο σημείωσε ότι έχει οργανωθεί η υπηρεσία και πλέον κάθε πλατεία εποπτεύεται το πρωί. Επιπρόσθετα προχωρούν οι εργασίες στις πλατείες, ενώ η δημοτική αρχή επιδιώκει τη δημιουργία έξι νέων μικρών πλατειών.
Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την καθαριότητα, υποστηρίζοντας πως η εικόνα ειδικά στα σύμμεικτα, που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, έχει αλλάξει. Προανήγγειλε ένα «πολύ σοβαρό σχέδιο για την ανακύκλωση», ενώ μέχρι τώρα διορθώνονταν η προηγούμενη κατάσταση, όπου μάζευαν όλους τους κάδους μαζί, ανεξαρτήτως χρώματος.