Προκλητική δήλωση Συρίγου για τον “μύθο του Πολυτεχνείου”

|||

|||

..

..

..

 

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, ο Υφ. Παιδείας Άγγελος Συρίγος αναφέρθηκε έκανε λόγο για τον “μύθο του Πολυτεχνείου”. Αμφισβήτησε τόσο τη συμβολή της εξέγερσης στην κατάρρευση της χούντας όσο και την ύπαρξη μαζικών κινητοποιήσεων κατά την επταετία.

Δήλωσε πως “το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως. Η Χούντα κατέρρευσε το ’74 υπό το βάρος των ανομημάτων της κυρίως υπό το βάρος της Κυπριακής τραγωδίας… ενώ δεν υπήρξαν ογκώδεις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις”. Για αυτό τον λόγο “μετά το ’74 είχαμε τις πορείες μας, τα λάβαρά μας, αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά πηγαίναμε σπίτι μας αφού είχαμε εκπληρώσει εκ του ασφαλούς το αντιστασιακό μας καθήκον” εξήγησε.

Τόνισε πως έτσι “δημιουργήθηκε λοιπόν μία μυθολογία που είχε και εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρό της το Πολυτεχνείο. Γιατί το Πολυτεχνείο; Γιατί το Πολυτεχνείο υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής λαϊκής αντιστάσεως απέναντι στην Δικτατορία “.

“Εξαιτίας αυτού του λόγου το Πολυτεχνείο μετά το ‘74 προσέλαβε μυθικές διαστάσεις” σημείωσε προσθέτοντας στην συνέχεια πως “ο μύθος του Πολυτεχνείου όπως δημιουργήθηκε τα μεταπολιτευτικά χρόνια αντανακλά πλήρως στο ελληνικό πανεπιστήμιο” μιλώντας στην συνέχεια για “πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια”.

Αντιδράσεις και αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ

Η τοποθέτηση του Υφ. Παιδείας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας πως “δεν μπορούμε να σας νομιμοποιήσουμε σήμερα”. “Δεν θα είμαστε εδώ όταν εσείς θα ψηφίζετε αυτό το έκτρωμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα σας αφήσουμε μόνους σας με τους υβριστές του δημόσιου πανεπιστημίου, με τους υβριστές της Δημοκρατίας. Γιατί όποιος υβρίζει το πανεπιστήμιο, όποιος αναθεωρεί τη σύγχρονη ιστορία του τόπου, είναι και υβριστής της Δημοκρατίας” πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Α. Συρίγος δέχτηκε τα πυρά του ΚΚΕ, μέσω του κ. Παφίλη, ο οποίος υπενθύμισε μια σειρά από λαϊκές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ενώ ο κ. Γρηγοριάδης από το ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στον ιστορικό αγώνα των κατοίκων των Μεγαρέων. Αντίστοιχα και από το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, μέσω του κ. Καστανίδη, ζήτησαν από τον Υφυπουργό να ανακαλέσει αυτή του τη δήλωση.

Γιατί ενοχλεί η ιστορική μνήμη του Πολυτεχνείου;

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο στόχαστρο η ιστορική μνήμη και η εξέγερση του Πολυτεχνείου από τη Νέα Δημοκρατία. Ασφαλώς θυμόμαστε την απαγόρευση της πορείας ανήμερα της επετείου το 2020, με πρόφαση τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία αλλά και το κλίμα καταστολής, που επικρατεί σε κάθε επέτειο. Θυμόμαστε βέβαια και τις “θεωρίες” για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου.

Σίγουρα όμως δεν ξεχνιούνται οι χιλιάδες που αντιστάθηκαν στο δικτατορικό καθεστώς και το πλήρωσαν με εξορίες, βασανισμούς και δολοφονίες. Ούτε όμως μπορεί να παραβλέπει κανείς και τη σημαντική παρακαταθήκη, όχι μόνο για τα πανεπιστήμια αλλά για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία,η οποία φαίνεται πως ακόμα και σήμερα ενοχλεί.

Δ.Τ.

Δείτε ακόμα: Σύσσωμη η σχολική και ακαδημαϊκή κοινότητα εναντίον του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ