Αναγκάστηκε να παραιτηθεί η μοναδική ειδικευμένη γιατρός, αφού η διοίκηση και το υπουργείο Υγείας αρνούνταν να στελεχώσουν επαρκώς τη μονάδα – Μένουν ξεκρέμαστοι εκατοντάδες ασθενείς.
Σε κλείσιμο οδηγείται το Τμήμα Μαστού στο ογκολογικό νοσοκομείο «Μεταξά», λόγω έλλειψης προσωπικού. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών μένει ξεκρέμαστος να ψάχνεται για να βρει εναλλακτική λύση στο πρόβλημά του και η λύση αυτή δεν μπορεί να είναι εκ του προχείρου και εμβαλωματική. Τα παραπάνω κατήγγειλαν χθες οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Μεταξά», καταλογίζοντας στις διοικήσεις και στο υπουργείο την ευθύνη και απαιτώντας τις άμεσες ενέργειές τους για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση.
«Εκεί που όλο χαρά οργανώνονταν εγκαίνια πριν από κάποια χρόνια της Μονάδας Μαστού του νοσοκομείου μας και έτρεχαν όλοι να φωτογραφηθούν και να κάνουν δηλώσεις υποστήριξης, μια κλινική που αποτελεί σημαντικό κομμάτι ενός ογκολογικού νοσοκομείου οδηγείται σε κλείσιμο διότι δεν στηρίζεται με την παρουσία του απαιτούμενου προσωπικού», λέει σε ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων.
Δεν είναι κρυφό πλέον, τονίζει, ότι στο «Μεταξά» η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση χτυπούν κόκκινο, ιδιαίτερα τα 3 τελευταία χρόνια. «Είναι τόσο οξυμένα τα προβλήματα, που πλέον στο νοσοκομείο εμφανίζεται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο των παραιτήσεων του προσωπικού, είτε λόγω της σωματικής και ψυχολογικής του εξόντωσης είτε λόγω της τεράστιας απογοήτευσης από την ανυπαρξία στήριξης του έργου του από διοικήσεις και υπουργείο», τονίζει.
Τα προβλήματα στη Μονάδα Μαστού του «Μεταξά» δεν είναι καινούργια. Τους τελευταίους δέκα μήνες λειτουργεί υποστελεχωμένη με τη συνδρομή της μοναδικής ειδικευμένης γιατρού και περιστασιακά κάποιων ειδικευόμενων γιατρών. «Οι προσπάθειες για την παροχή υψηλής επιστημονικής φροντίδας στην κοινότητα ήταν υπεράνθρωπες», περιγράφουν οι εργαζόμενοι και προσθέτουν ότι, παρά τις άοκνες οχλήσεις προς τη Διοίκηση και το υπουργείο για την πλήρη στελέχωση της Μονάδας Μαστού με ειδικό προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των ασθενών, τίποτα δεν έγινε και τίποτα δεν τελεσφόρησε, με αποτέλεσμα τελικά την παραίτηση και της μοναδικής ειδικευμένης γιατρού και την παύση της λειτουργίας της κλινικής.
«Η ανάγκη ύπαρξης πλήρως στελεχωμένης ειδικής Μονάδας Μαστού σε ένα ογκολογικό νοσοκομείο είναι προφανής και αναντίρρητη», εξηγούν οι εργαζόμενοι, καθώς μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο που θα αφορά την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, την παροχή κατάλληλης θεραπείας και τη συστηματική παρακολούθηση των ασθενών μετεγχειρητικά. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μονάδα έχαιρε υψηλής επιστημονικής και κοινωνικής αναγνώρισης, όπως καταμαρτυρείται από την ιατρική κοινότητα, τις εθελοντικές οργανώσεις των ασθενών, αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς.
Για τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας είχε κατατεθεί επανειλημμένα αίτημα για την πρόσληψη τουλάχιστον 2 ειδικευμένων επικουρικών γιατρών. Επιπλέον απαιτείται, πέρα από τους εξιδεικευμένους γιατρούς, η παρουσία ειδικού ακτινολόγου και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού.
«Δυστυχώς για άλλη μια φορά παρακολουθούμε την εγκατάλειψη από μέρους της πολιτείας ενός σημαντικού κομματιού του ογκολογικού νοσοκομείου στο οποίο εργαζόμαστε, όταν την ίδια στιγμή πριν από λίγες ημέρες, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, οργανώνονταν ημερίδες, ενημερώσεις του κόσμου και μοιράζονταν φυλλάδια. Ωραία όλα αυτά, αλλά στην πράξη, όταν κάποιος θα έχει ανάγκη, πού θα καταλήγει να βρίσκει τη λύση στο πρόβλημα, όταν κλείνει μια κλινική δημόσιου νοσοκομείου;», τονίζει το σωματείο, καταλογίζοντας τεράστιες ευθύνες στην πολιτεία.
■ Στη Μονάδα Μαστού πραγματοποιούνταν όλες οι σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις που αφορούν βιοψίες, στερεοτακτικές βιοψίες, χειρουργεία με ογκοπλαστική και πλαστική αποκατάσταση, παρακολούθηση των ασθενών, πρωινά τακτικά εξωτερικά ιατρεία, πλήρες πρόγραμμα ολοήμερης λειτουργίας ιατρείων, αλλαγές χειρουργικών τραυμάτων, διοικητική υποστήριξη ασθενών, εξιτήρια, αναρρωτικές άδειες, φάκελοι ΚΕΠΑ, συνταγογράφηση.
■ Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό και η πρώτη αιτία θανάτου από νεοπλασματική νόσο. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να οδηγήσουν σε ίαση της νόσου.