Από το γραφείο τύπου του Πράσινου Κινήματος εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Η 22α Μαρτίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού και το Πράσινο Κίνημα τονίζει ότι είναι μια ευκαιρία να ενημερωθούμε και κυρίως να ενεργοποιηθούμε ώστε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων. Δυστυχώς στη χώρα μας, συνδυάστηκε με ένα αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, το οποίο ανοίγει την κεκρόπορτα ιδιωτικοποίησης του νερού, με την αμφισβήτηση της δημόσιας διαχείρισης του νερού, παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις του ΣτΕ και την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία, αφού με τις διατάξεις του νέου νόμου και παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού και τις αλλαγές σε κάποιες διατάξεις, δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών της διαχείρισης των υπηρεσιών ύδατος. Κι αυτό, διότι ο τομέας υδάτων υπάγεται σε Ρυθμιστική Αρχή και μάλιστα στην ΡΑΕ η οποία εξ ορισμού ρυθμίζει ανταγωνιστικό πεδίο και αγορά, και η οποία ΡΑΕ μάλιστα όπως και ο Πρόεδρος της και οι εργαζόμενοί της διατείνονται είναι υποστελεχωμένη και άρα δεν μπορεί να διεκπεραιώσει αποτελεσματικά το νέο αντικείμενο που της ανατίθεται.
Για αυτό το λόγο το Πράσινο Κίνημα έχει δώσει τόσο μεγάλο βάρος ώστε να μην περάσουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί συμμετέχοντας μαζικά και δυναμικά στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται και ενημερώνοντας τους πολίτες σχετικά με ανακοινώσεις και δελτία τύπου.
Για το Πράσινο Κίνημα το νερό ανήκει στην κατηγορία των κοινών αγαθών. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει πρόσβαση στο νερό. Το Πράσινο Κίνημα έχει αγωνιστεί κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και θα συνεχίσει να το κάνει. Αξίζει να επισημάνουμε, ότι στο πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση και αφορούσε το νερό, άλλαξαν 109 από τα 263 άρθρα που κατατέθηκαν, διότι ήταν κακογραμμένα από την κυβέρνηση των… αρίστων. Σε συνδυασμό με το αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ διαβούλευσης, μόνο των 4 ημερών καταλαβαίνουμε όλοι, ότι οι προθέσεις δεν είναι αγαθές…
Ανατριχιάζουν τα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ
Τονίζουμε ότι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό αναφέρεται στην επιτάχυνση των αλλαγών για την επίλυση της κρίσης στην ύδρευση και την υγιεινή.
Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένος στον πλανήτη.
2.1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλές νερό στο σπίτι.
Ένα στα τέσσερα δημοτικά σχολεία δεν έχουν πόσιμο νερό με τους μαθητές να χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ή να διψούν.
Περισσότερα από 700 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από διάρροια που συνδέεται με το μη ασφαλές νερό και την κακή υγιεινή.
Το 80% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ύδατος ζουν σε αγροτικές περιοχές.
Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι υπεύθυνα για τη συλλογή νερού σε οκτώ στα δέκα νοικοκυριά, που δεν διαθέτουν νερό στο σπίτι τους.
Πάνω από 800 γυναίκες πεθαίνουν κάθε μέρα από επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.
Για τα 68,5 εκατομμύρια άτομα που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, η πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες ύδρευσης είναι ιδιαίτερα προβληματική.
Περίπου 159 εκατομμύρια άνθρωποι συλλέγουν το πόσιμο νερό τους από τα επιφανειακά ύδατα, όπως λιμνούλες και ρυάκια.
Περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι – σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού – βιώνουν έντονα την έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μήνα του έτους.
700 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν λόγω έντονης λειψυδρίας έως το 2030.
Οι πιο πλούσιοι λαμβάνουν γενικά υψηλά επίπεδα υπηρεσιών ύδατος με (συχνά πολύ) χαμηλό κόστος, ενώ οι φτωχοί καταβάλλουν πολύ υψηλότερη τιμή για μια υπηρεσία παρόμοιας ή μικρότερης ποιότητας.
Σε δηλώσεις του ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος και επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του κόμματος Κώστας Καλογράνης ανέφερε σχετικά: “Για το Πράσινο Κίνημα, προκειμένου να δοθεί πραγματικό νόημα στη σημερινή ημέρα, θα πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην ένταξη όσων έχουν περιθωριοποιηθεί ή παραμεληθεί. Οι υπηρεσίες ύδρευσης πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και η ύπαρξή τους πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Εν ολίγοις, θα πρέπει να αγωνιστούμε ώστε κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει πρόσβαση στο νερό.
Θέλω να υπογραμμίσω ότι το Πράσινο Κίνημα είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην κυβερνητική επιλογή της Ν.Δ. για την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση του νερού και αγωνίστηκε δυναμικά και μαζικά για να μην περάσει. Δεν ξεχνάμε τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, όπου με νόμο το 2016 και ειδική τροπολογία το 2018 πέρασαν την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Πρέπει να υπογραμμίσουμε πως και αυτές οι εξελίξεις είναι μία ακόμη απόδειξη του πόσο αναγκαία είναι η παρουσία του Πράσινου Κινήματος στην επόμενη Βουλή.»