Πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη ομώνυμη αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων “Μανόλης Αναγνωστάκης” στην Πεύκη, το αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα ποιητή από τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Η εκδήλωση έγινε στις 5 Οκτωβρίου 2025.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης έχει ως εξής:
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, ο Δήμος Λυκόβρυσης–Πεύκης τίμησε τη μνήμη και το έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη, ενός από τους σημαντικότερους ποιητές της μεταπολεμικής Ελλάδας την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2025 στην ομώνυμη αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων “Μανόλης Αναγνωστάκης” στην Πεύκη.

Η εκδήλωση αποτέλεσε ένα πολιτιστικό και πνευματικό ορόσημο μέσα από το οποίο αναδείχθηκε η διαχρονικότητα και η ηθική δύναμη του λόγου του ποιητή. Το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει διαφορετικές πτυχές του έργου του μέσα από ομιλίες, απαγγελίες και μουσικές στιγμές, ταξιδεύοντας μέσα από τους στίχους και τη φωνή του Αναγνωστάκη, που παραμένουν μέχρι σήμερα σύγχρονοι και ζωντανοί.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο ιστορικός και διδάσκων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Μπαχάρας και η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Παναγιώτα Καραβία αναφερόμενοι στην προσωπικότητα και την επίδραση του Μ.Αναγνωστάκη στις νεότερες γενιές δημιουργών, αναλύοντας τη θέση του ποιητή μέσα στο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής του. Η παρουσίαση και επιμέλεια της εκδήλωσης έγινε από τη Σοφία Γουναροπούλου, η οποία με ευαισθησία και γνώση του έργου του ποιητή καθοδήγησε το κοινό σε μια συγκινητική περιδιάβαση στον λόγο και την εποχή του. Τη βραδιά διάνθησαν οι απαγγελίες των μαθητριών του 1ου Λυκείου Πεύκης και ολοκληρώθηκε με μελοποιημένα ποιήματα του Μ.Αναγνωστάκη, που ερμήνευσε η Μαρίνα Βολουδάκη με τη συνοδεία των μουσικών Σπυρίδωνα και Χάρη Μπότση, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.
Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης–Πεύκης Μάριος Ψυχάλης τόνισε : «Ο Δήμος μας συνεχίζει δυναμικά τα αφιερώματα σε προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στον πολιτισμό. Απόψε τιμούμε έναν ποιητή που δίδαξε με τη στάση και τα λόγια του την αξία της συνέπειας και της ανθρωπιάς, που σημάδεψε όχι μόνο τη λογοτεχνία, αλλά και τη συλλογική μας μνήμη διδάσκοντας με τον λόγο του την αξία της ευθύνης, της σιωπής και της αλήθειας. Ο Μανόλης Αναγνωστάκης δεν έγραψε μόνο για την εποχή του, αλλά για κάθε εποχή που αναζητά αλήθεια και ευθύνη και είκοσι χρόνια μετά το θάνατό του είναι διαχρονικός. Ο Δήμος μας συνεχίζει να τον τιμά όπως επί δημαρχίας Γιάννη Θεοδωρακόπουλου τιμήθηκε ως ποιητής και συμπολίτη μας, δίνοντας το όνομά του στην αίθουσα που βρισκόμαστε σήμερα. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συντελεστές, τους ομιλητές και την Σ.Γουναροπούλου που με το έργο και τον λόγο τους κράτησαν απόψε ζωντανό το πνεύμα του. Ως Δήμος συνεχίζουμε να στηρίζουμε δράσεις που κρατούν ζωντανό τον πολιτισμό και αναδεικνύουν το πνευματικό έργο ανθρώπων που σημάδεψαν τον τόπο μας.»
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρ. Μπακάλης, η Αντιδήμαρχος Μ.Νικολαΐδου, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι Κ.Φασουλά και Γ.Μέγας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Χρ.Οικονόμου, ο Διευθυντής του 1ου Λυκείου Πεύκης Ηλ.Κουρκουλάκος, η πρώην Δ/ντρια του Δημοτικού Ωδείου Μ.Κουρτογιάννη, εκπρόσωποι από το χώρο της εκπαίδευσης, των γραμμάτων και της μουσικής καθώς και τοπικών φορέων, συλλόγων και οργανισμών.
Η εκδήλωση άφησε βαθύ συναισθηματικό αποτύπωμα και αποτέλεσε ένα ακόμα πολιτιστικό γεγονός που επιβεβαιώνει τον ρόλο του Δήμου Λυκόβρυσης–Πεύκης ως φορέα πολιτισμού, παιδείας και μνήμης.