Πραγματοποιήθηκε η μουσική εκδήλωση για τη Ν. Ιωνία και τα τραγούδια της

Πραγματοποιήθηκε, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ν. Ιωνίας, η εκδήλωση της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας με θέμα: “100 χρόνια Ν. Ιωνία – Τα τραγούδια της”

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023, στις 7.00′ μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Ενώσεώς Σπάρτης Μ. Ασίας (Αλατσάτων 27) στην Νέα Ιωνία πραγματοποιήθηκε μεγάλη εορταστική εκδήλωση με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της πόλης μας, έχοντας θέμα «100 Χρόνια Νέα Ιωνία – Τα τραγούδια της».

Η Μουσική παράσταση στην οποία συμμετείχε η χορωδία Παραδοσιακού και Λαϊκού τραγουδιού του Ο.Π.Α.Ν. και τετραμελής Λαϊκή Ορχήστρα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό και το καλωσόρισμα του Γεν. Γραμματέα της Ενώσεως κ. Στ. Παπαγερασίμου και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ν.Ι.Φ.Η.Χ. κ. Γαβριήλ, την αντιδήμαρχο κ. Γκ. Σακαλόγλου, ενώ διαβάστηκε μήνυμα του νεοεκλεγέντος δημάρχου κ. Π. Μανούρη.

Για το ιστορικό της ημέρας (εγκαίνια του συνοικισμού ΙΩΝΙΑ στις 9 Δεκεμβρίου 1923), αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ενώσεως κ. Λ. Χριστοδούλου

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού, βιογραφικών στοιχείων και γεγονότων από τον κ. Λ. Χριστοδούλου και την ηθοποιό κα Ε. Φάκλαρη με τη συνοδεία της Χορωδίας και της Λαϊκής Ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Β. Σαραντίδη.

Παρουσιάστηκαν οι μουσικοί και τραγουδιστές που γεννήθηκαν ή έζησαν στη Ν. Ιωνία, αλλά και τραγούδια που γράφτηκαν για τη Ν. Ιωνία, όπως οι καλλιτέχνες: Ν. Στεφανίδης, Μιχ. Σουγιούλ, Γ. Λουκάς, Γ. Παπαϊωάννου, Μ. Φαραντούρη, Αλ. Καγιαλόγου, Ν. Ξανθόπουλος, Ά. Σμυρναίος, Γ. Λύδια, Στ. Καζαντζίδης, Π. Παντελίδης, Στ. Ψαραδάκος, ενώ ακούστηκαν και τα αξέχαστα τραγούδια: “Πάρε τον ηλεκτρικό έχω αγωνία στη Ν. Ιωνία”, “Φτωχιά μου Ν. Ιωνία”, “Θε να ΄ρθω στους Ποδαράδες”, “Κακούργα Ποδαριώτισσα”, “Είδα μεσ’ τους Ποδαράδες”.

Διαβάστε κι αυτό:

Μετά το τέλος της εκδήλωσης υπήρχε κέρασμα ενώ οι παραβρισκόμενοι επισκέφθηκαν τον εκθεσιακό χώρο της Ενώσεως, όπου υπήρχε αναρτημένο αρχειακό υλικό (έγγραφα, πιστοποιητικά, χάρτες, διαγράμματα) από την προσωπική συλλογή του Λ. Χριστοδούλου που αναφέρονταν στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των προσφύγων στη πόλη μας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός των προαναφερθέντων: Ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ.Ν.Ι.Φ.Η.Χ. Επιφάνιος Αρβανίτης, ο αντιδήμαρχος Βασ. Σπηλιωτόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μιλτ. Καναβός, Γιάν. Λαζαρίδης και Αθαν. Αποστολόπουλος, η Πρόεδρος του ΟΠΑΝ. Γεωργ. Μπίμη, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τάκη Σινόπουλου Ξ. Μαϊντάς, η Πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας-Παράρτημα Ν. Ιωνίας Β. Γεωργιάδου, η Αντιπρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου Δ. Γεωργαντζή, η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών «Η Καππαδοκία» Κ. Μπρόλιου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων Ν. Ιωνίας Άγ. Μελεμενής, και ο συγγραφέας και ιστορικός Κ. Νίγδελης από την Θεσσαλονίκη κ.α.