Πραγματοποιήθηκε στο Οινοποιείο Πέτρου Παλλήνης η εκδήλωση της παράταξης “Εμείς, η πόλη μας” με θέματα την κλιματική αλλαγή, τον πλημμυρικό κίνδυνο και την διαχείριση των ρεμάτων.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της παράταξης “Εμείς, η πόλη μας” έχει ως εξής:
Με πολυπρόσωπη συμμετοχή και εξαιρετικού ενδιαφέροντος η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ από την Δημοτική Παράταξη ΕΜΕΙΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ στο Οινοποιείο Πέτρου Παλλήνης με θέματα την κλιματική αλλαγή, τον πλημμυρικό κίνδυνο και την διαχείριση των ρεμάτων.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Αττικής, Γιώργος Ιωακειμίδης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου, η πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρ. Περιφερειακή Σύμβουλος, Ιωάννα Στεργίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης, Άρης Βίτσιος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κωστής Σμέρος, η αντιδήμαρχος, Τριανταφυλλιά (Φιλίτσα) Δασκαλάκη, οι κοινοτικοί Σύμβουλοι Γέρακα, Ελένη Μπιμπα και Ελευθέριος Μάρης και Ανθούσας, Γιώργος Μαρκουλής, η πρ. περιφερειακή Σύμβουλος Θεοχάρη Καίτη, ο Ανδρεας Βασιλοπουλος, δημοτικός σύμβουλος Ραφήνας και επικεφαλής της Κίνησης «Δύναμη Ανάπτυξης», η Εμμανουέλα Τερζόπουλου, δημοτική σύμβουλος Ραφηνας και επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Γη και Ελευθερία» και η Μυρτώ Τσιγκούλη Επικεφαλής της «Δημοτικής Κίνησης στην Πράξη», δημοτική σύμβουλος Δήμου Σπατων Αρτέμιδας.
Στη συζήτηση αναδείχθηκε το γεγονός ότι ήδη από τη δεκαετία του 1980 όταν και αποφασίστηκε η θέση του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα ήταν πλέον προδιαγεγραμμένη η προβληματική πορεία ανάπτυξης της Ανατολικής Αττικής. Έγιναν μελέτες οι οποίες αγνοήθηκαν η παραμερίστηκαν για μικροπολιτικά οφέλη διαχρονικά. Επισημάνθηκε, τέλος, πως το έργο που δρομολογείται στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφηνας, πρόκειται να προκαλέσει πολύ περισσότερες πλημμύρες από όσες υποτίθεται ότι θα αποτρέψει στην ευρύτερη περιοχή.
Η επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης Ειρήνη Κουνενάκη, ανοίγοντας την συζήτηση αναφέρθηκε στην ανάγκη έναρξης ενός δημόσιου, ουσιαστικού διαλόγου για όλα τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζονται ως «σκελετοί στο ντουλάπι» και τα οποία αφορούν στο μέλλον της πόλης μας.
Η Σταυρούλα Χριστοφιλοπούλου, εκ μέρους της δημοτικής παράταξης ανέλυσε το πρωτογενές δίκτυο των ρεμάτων και το δευτερογενές των δρόμων που οφείλει να προσαρμόζεται στο πρώτο και όχι αναποδα. Παρουσίασε μια σειρά από χάρτες με τα ιστορικά ρέματα και ποτάμια σε συνδυασμό με την σημερινή κατάσταση και τους χάρτες πλημμυρικου κινδύνου μελετών της ΠΕΔΑ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην περιοχή του Δήμου Παλλήνης.
Ο Δημήτρης Θεοδοσοπούλος ανέδειξε το σύνολο του υδρογραφικού δικτύου των ρεμάτων που καταλήγουν στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας και παρουσίασε συνοπτικά την κατάσταση και των γειτονικών ρεμάτων, του Ποδονίφτη μερος του οποίου έχει εκτραπεί στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας και του Ερασίνου στη Βραυρώνα.
Ο Νίκος Μπελαβίλας, αναφέρθηκε σε μια συνολική αλλαγή παραδείγματος στη διαχείριση των ρεμάτων, σε μια στροφή της επιστημονικής γνώσης για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να λειτουργήσουν τα ρέματα και τα ποτάμια μέσα στις πόλεις: ανοιχτά, προσβάσιμα, ως πόλοι φυσικού περιβάλλοντος και αναψυχής, σαν μεγάλα δημόσια επιμήκη πάρκα πλάτους τουλάχιστον 50 μέτρων, που θα μας σώζουν από πολλές καταστροφές
Ο Γιώργος Σταθάκης επικεντρώθηκε στην πολιτική βούληση να αντιμετωπίζονται τα θέματα στη βάση τους και έγκαιρα με τον σωστό πολεοδομικό σχεδιασμό, συνολικά σε επίπεδο Δήμου και όχι τοπικά ανά γειτονιά η μικρότερη περιοχή. Αναφερόμενος, τέλος, στη θητεία του ως υπουργού Περιβάλλοντος το 2018 υπενθύμισε το έργο αποτύπωσης των χαρτών πλημμυρικου κινδύνου που ως τότε ουδέποτε είχε επιχειρηθεί καθώς και στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών στους οποίους, άλλωστε, στηρίζεται σήμερα το Κτηματολόγιο καθώς και τα πολεοδομικά σχέδια.