Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τις προσφυγικές Μικρασιατικές οικογένειες της Αναβύσσου

||||||

||||||

       Στην τελετή παρέστη κι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος – Ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Δήμου Σαρωνικού

 

       Από το γραφείο τύπου του Δήμου Σαρωνικού εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

       Σε κλίμα συγκίνησης και έντονης συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκαν χθες Τετάρτη 10 Αυγούστου στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αναβύσσου τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τις προσφυγικές Μικρασιατικές οικογένειες της Αναβύσσου, σε μια σεμνή τελετή παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαου και του τ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου.
 
 
       Η σπουδαία αυτή εκδήλωση που αποτέλεσε πρωτοβουλία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Αναβύσσου, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και τον Δήμο Σαρωνικού με την πολύτιμη συμβολή χορηγών που συνέδραμαν για την ανέγερση του καλαίσθητου μνημείου, έργο του γλύπτη Αντώνη Μυρωδιά, στο οποίο έχουν αναγραφεί τα ονόματα των πρώτων οικογενειών προσφύγων που ξεριζωμένοι και διωγμένοι από τις πατρίδες τους εγκαταστάθηκαν στην Ανάβυσσο. Με αυτό τον τρόπο θα μείνουν στη μνήμη των σημερινών κατοίκων αλλά και των επόμενων γενιών τα ονόματα αυτών των ανθρώπων, που έθεσαν τις βάσεις της δημιουργίας της νέας Αναβύσσου.
 
 
       Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου είπε μεταξύ άλλων: “Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και την εγκατάσταση προσφύγων στη χώρα μας. Το μήνυμα που φεύγει σήμερα από την Ανάβυσσο, δεν αφορά μόνο την τοπική μας κοινότητα αλλά την προσφυγική μνήμη σε όλη τη χώρα και τον ελληνισμό. Στη δική μας περιοχή προσφυγικές εγκαταστάσεις είχαμε στην Ανάβυσσο με τους περισσότερους πρόσφυγες να προέρχονται κυρίως από την Καππαδοκία και στην Παλαιά Φώκαια όπου προέρχονταν από τα παράλια, από την Παλαιά Φώκαια κοντά στη Σμύρνη. Με τις επιτροπές που έφτιαξαν με την εγκατάστασή τους εδώ μπόρεσαν σιγά σιγά να οργανωθούν ως κοινωνία και να αρχίσουν να δημιουργούν. Αποτέλεσμα όλης αυτής της σκληρής προσπάθειας σε συνδυασμό με την εξέλιξη της περιοχής μας είναι ότι τόσο η Ανάβυσσος όσο και η διπλανή Παλαιά Φώκαια να είναι σήμερα από τα πλέον εξελιγμένα και αναπτυγμένα μέρη της πατρίδας μας”.
 
 
       Στο ίδιο κλίμα μίλησε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στα στοιχεία εκείνα που είναι βαθιά χαραγμένα μέσα μας και συμβάλλουν στην αξιοποίηση της ταυτότητάς μας, όπως είναι η γνώση της ιστορίας αλλά και η μνημόνευση των ονομάτων. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της Μικρασιατικής Καταστροφής, την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ανάβυσσο όπως αποτυπώνεται μέσα από τη “Γαλήνη” του Ηλία Βενέζη και έκλεισε μιλώντας για το μέλλον της χώρας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ιδεώδους.
 
 
      Στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και κάτοικοι της Αναβύσσου αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αναγνώστηκαν μαρτυρίες προσφύγων που έφτασαν στην Ανάβυσσο από την Μαρία και την Όλγα Αγκούτογλου από το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού “Μάκης Αγκούτογλου”. Αφηγήτρια ήταν η Χιονία Μαυρομμάτη, ενώ στο κλείσιμο της τελετής ο πατέρας Παύλος ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων όλους όσοι συνέβαλαν στην ανέγερση του μνημείου και τη διοργάνωση της εκδήλωσης.