«Ποτάμι» καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών στην Αθήνα (video)

Γράφει ο Δημήτρης Τσεκούρας

«Ποτάμι» καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών «πλημμύρισε» σήμερα το κέντρο της Αθήνας, με τραγούδια και τα συνθήματα να ομορφαίνουν την ατμόσφαιρα για περισσότερες από τέσσερις ώρες. Άκαρπη ήταν η συνάντηση με τον πρωθυπουργό και έτσι τα σωματεία των καλλιτεχνών προχωρούν σε νέα 24ωρη απεργία την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου. Η ΕΚΦΡΑΣΗ βρέθηκε στη διαδήλωση και σας μεταφέρει όσα έγιναν.

Κατά τις 12 ξεκίνησε η πορεία των σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών με το κοινό πανό των καταλήψεων του θεάτρου Ρεξ, του Τσίλερ, της ΚΣΟΤ και του Εθνικού Θεάτρου. Από πίσω ακολουθούσαν πολλά μπλοκ δραματικών σχολών καθώς και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

«Το Ρεξ, το Τσίλερ ήταν η αρχή, κατάληψη θα κάνουμε μέσα στη Βουλή» φώναζαν οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες όσο πορεύονταν για τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο ύψος της Βασιλίσης Σοφίας συνάντησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν στήσει φραγμό με κλούβες εμποδίζοντας τους. «Ανοίξτε τον δρόμο στον πολιτισμό» απάντησαν απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Μετά από πολύωρη πίεση τελικά κατάφεραν να περάσουν και να φτάσουν στο ύψος της Ρηγίλης και να βρεθούν πολύ κοντά στη συνάντηση.

Δείτε το σχετικό βίντεο της Έκφρασης από το πρώτο μισό της διαδήλωσης.

Θυμίζουμε πως έχουν ήδη δηλώσει την παραίτηση τους οι καθηγητές/τριες του Εθνικού Θεάτρου, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, του ΚΘΒΕ, ενώ θέατρα και σχολές είναι σε κατάληψη σε όλη την Ελλάδα.

«Παιδεία, υγεία, πολιτισμός να βγει στο δρόμο ο λαός»

Αδιαμφισβήτητα το σύνθημα της ημέρας είναι το «Παιδεία, υγεία, πολιτισμός να βγει στο δρόμο ο λαός» συνδέοντας τον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση, που «γυρίζει την εκπαίδευση 41 χρόνια πίσω», και τον αγώνα των καλλιτεχνών ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα 85/22. Υπενθυμίζει ακόμα πως ο αγώνας τους για πολιτισμό, ανώτατη καλλιτεχνική παιδεία, αλλά και ο αγώνας για υψηλού επιπέδου δημόσια και δωρεάν παιδεία αφορά όλη την κοινωνία.

Φαίνεται ότι μετά τη σημερινή κινητοποίηση αλλά και τις προκηρυγμένες απεργίες του επόμενου διαστήματος (17/02 καλλιτέχνες, 22/02 υγειονομικοί κλπ) υπάρχει ενδεχόμενο κλιμάκωσης με την κυβέρνηση να δέχεται μεγάλη πίεση. Άλλωστε είναι πολλά τα ανοιχτά μέτωπα, με τις εκλογές να βρίσκονται προ των πυλών.

Τεράστια συμμετοχή στην απεργία – Πολλά σχολεία έμειναν κλειστά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΔΟΕ η συμμετοχή στην απεργία από τους δασκάλους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης άγγιξε το 70%! Ως αποτέλεσμα πολλά σχολεία έμειναν κλειστά. Αυτό αποτυπώθηκε και στον δρόμο με την πορεία να είναι ιδιαίτερα μαζική. Μετά το τέλος της πορείας σωματεία ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ προχώρησαν σε κοινό συντονισμό για να αποφασίσουν την συνέχεια του αγώνα τους.

Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για την αξιολόγηση με «κριτήρια αγοράς», με τον θεσμό του εξωτερικού αξιολογητή, που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, η οποία «μετατρέπει τα σχολεία σε αυτόνομες επιχειρηματικές μονάδες, σε εμπορικούς οίκους και υποχείρια του Υπουργείου», όπως τονίζουν. Υποστηρίζουν πως «στις χώρες που ήδη εφαρμόστηκαν αντίστοιχα συστήματα (εξωτερικός αξιολογητής, εξετάσεις PISA), οδήγησαν στο κλείσιμο σχολικών μονάδων και στην παραίτηση ή/και απόλυση πολλών εκπαιδευτικών». Διαβάστε αναλυτικά εδώ «τι σημαίνει αξιολόγηση για τη δημόσια παιδεία».

Αξίζει να αναφέρουμε πως πρόκεται για την δεύτερη χρονιά που οι εκπαιδευτικοί κινητοποιούνται ενάντια στην αξιολόγηση του Υπουργείου Παιδείας. Πέρσι η απεργία είχε αγγίξει ποσοστά άνω του 90%!