«Συγχαρητήρια» στον Ντόναλντ Τραμπ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Τι στάση κρατούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Σε μεγαλύτερη συνεργασία προσβλέπει η ελληνική κυβέρνηση μετά τη νίκη Τραμπ στις αμερικάνικες εκλογές. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Συγχαρητήρια Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη σας στις εκλογές. Η Ελλάδα προσβλέπει στην περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας και στη συνεργασία σε σημαντικά περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα».
ΣΥΡΙΖΑ: Δύσκολη για την Ευρώπη η εκλογή Τραμπ
Για μια οικονομικά δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παυσανίας Παπαγεωργίου μιλώντας το πρωί στο Open.
Τόνισε πως «θα συμπιεστεί η οικονομική δυναμική της Ευρώπης, γιατί έχει πραγματικά να βάλει μία τάξη σε μια γειτονιά που έχει πολέμους, έχει όλες τις ανησυχίες και έχει πλέον και μία νέα πολιτική (των ΗΠΑ) που θα διαφέρει από αυτή της προηγούμενης, δημοκρατικής κυβέρνησης».
«Όταν βλέπουμε ότι ο Τραμπ αποκτά μεγαλύτερη απόλυτη δύναμη σε ψηφοφόρους από τις προηγούμενες εκλογές, αυτό δίνει κάποια μηνύματα που οι αναλυτές πρέπει να τα δουν, και πολιτικά, αλλά και στο τι γίνεται λάθος από άλλες παρατάξεις και από άλλα πολιτικά στρατόπεδα και φτάνει ο κόσμος να συμπορεύεται με το μήνυμα. Αυτό αφορά όλη την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα», είπε σχετικά με την εκλογική απήχηση του Ντ. Τραμπ.
ΚΚΕ: Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης ο αμερικανικός λαός
Ο αμερικανικός λαός ήταν «ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη», τόνισε η Βιβή Δάγκα, βουλευτής ΚΚΕ, σχολιάζοντας στην ΕΡΤ1 τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, έδωσε διαπιστευτήρια ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί πρωτοπαλίκαρο των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών. «Άλλωστε, τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ στη συνέχεια, συνεργάστηκαν μια χαρά με τον ”διαβολικά καλό Τραμπ”», τόνισε.
Η Β. Δάγκα εξήγησε πως οι αμερικανικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες που είναι πάρα πολύ μεγάλος ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, σε συνθήκες που κλιμακώνονται οι δύο πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, με την άμεση εμπλοκή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.
Ανέφερε ακόμη πως οι επιμέρους διαφοροποιήσεις των δύο υποψήφιων προέδρων για τις πολιτικές προτεραιότητες, αφορούσαν προς τα πού θα κατευθυνθούν οι μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ εκατομμύρια είναι άστεγοι και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες εργασίας, ανέφερε.
Π. Μαρινάκης: Οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο
Σε σχόλιο σχετικά με το ότι «ο Ερντογάν με τον Μπάιντεν είχε χαμηλώσει τους τόνους» και τι θα γίνει «αν αλλάξει στάση η Τουρκία», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως «το έχει πει και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών πολλές φορές, ότι η Ελλάδα δεν καθορίζει -άρα στην πραγματικότητα δεν ετεροκαθορίζει- τις σχέσεις της με άλλες χώρες με βάση μια τρίτη χώρα». «Ως προς την Τουρκία έχουμε επιλέξει τον δρόμο του διαλόγου, ο οποίος δεν είναι δρόμος καμίας υποχώρησης. Μέσα από αυτόν τον δρόμο του διαλόγου έχουμε καταφέρει και έχουμε πετύχει κάποια σημαντικά πράγματα. Παράλληλα με τον δρόμο του διαλόγου έχουμε καταφέρει και μια σειρά από μεγάλες επιτυχίες της χώρας μας, αυτές που περιέγραψα και πριν για να μην τις επαναλάβω, και σε αμυντικό και σε διπλωματικό επίπεδο», πρόσθεσε.
Αναφέρε ακόμα: «Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, ούτε ένα εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να σημαίνει σημαντικές αλλαγές μόνο και μόνο επειδή μπορεί να υπήρχαν κάποιες σχέσεις στο παρελθόν. Η Ελλάδα έχει ριζωμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ, προσωπικά ο πρωθυπουργός έχει διαύλους επικοινωνίας και με τα δύο κόμματα. Αυτό επιτάσσει μια συνεπής και αποτελεσματική διπλωματική εξωτερική πολιτική. Έχει δώσει διαπιστευτήρια. Και να θυμίσουμε ότι τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον χειροκρότησαν και τα δύο μέρη του Κογκρέσου γιατί κατάφερε μέσα σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια -και πανδημίας και πολλών άλλων παράλληλων κρίσεων- να δυναμώσει την Ελλάδα και οι θέσεις τής χώρας μας, ουσιαστικά, να ταυτίζονται με θέσεις της Δύσης. Ένα από αυτά, τα οποία αναδεικνύει ο διάλογος, είναι και αυτό. Όταν, για παράδειγμα, ακούγαμε από τον κ. Ερντογάν κάποια, τα οποία δεν μπορούσαμε καν να διανοηθούμε για τη δράση της Χαμάς, ήρθε ο Ελληνας πρωθυπουργός και απάντησε».