Πολύ κάτω από τον στόχο η ανακύκλωση στο Δήμο, λέει η “Συμμαχία για την Ανατροπή στο Μαρούσι”

Με άρθρο του Δημοτικού Συμβούλου της, Λευτέρη Μαγιάκη, η Παράταξη “Συμμαχία για την Ανατροπή στο Μαρούσι” απαντά στη συνέντευξη σε ηλεκτρονική εφημερίδα του Δημάρχου της πόλης, Θ. Αμπατζόγλου, ο οποίος σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την ανακύκλωση τα βρίσκει “όλα καλά”. “Τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης βρίσκονται πολύ κάτω από τους στόχους που έχουν τεθεί και το ερώτημα είναι αν αυτό οφείλεται σε διαχειριστική ανεπάρκεια ή αποτελεί πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής”, τονίζει ο Λευτ. Μαγιάκης.

Αναλυτικά, το άρθρο – παρέμβαση του Δημοτικού Συμβούλου της “Συμμαχίας για την Ανατροπή στο Μαρούσι”, Λευτέρη Μαγιάκη, έχει ως εξής:

Σε συνέντευξη που έδωσε ο κ. Αμπατζόγλου τον περασμένο Σεπτέμβρη στην εφημερίδα Political, στη δημοσιογράφο Ηλ. Βισκαδουράκη, σε ερώτηση της αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων δήλωνε με περισσή αυταρέσκεια πως: «Οι προσπάθειές μας για την ολοκληρωμένη αναβάθμιση στον τομέα της Ανακύκλωσης του Δήμου μας με συνέπεια στον σχεδιασμό που έχουμε αναπτύξει, αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των αναγραφόμενων στοιχείων και την επικύρωση τους από τους αρμόδιους φορείς».

Τίποτα πιο ανακριβές όπως θα αποδείξουμε παρακάτω βασιζόμενοι στα στοιχεία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων (ΗΜΑ) του ΥΠΕΝ για το έτος 2023.

Σημειωτέον ότι, οι στόχοι για την ανακύκλωση καθορίστηκαν από την ίδια τη δημοτική αρχή το Μάη του 2021 όταν ενέκρινε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ) χωρίς να το συζητήσει με τους πολίτες, ούτε καν να το φέρει στο δημοτικό συμβούλιο, αξιοποιώντας σχετικές διατάξεις νόμου που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Τα συνολικά απόβλητα που παρήχθησαν το 2023 στο Μαρούσι ήταν 41.854,38 τόνοι. Από αυτά ανακυκλώθηκαν μόλις 3.809,94 τόνοι δηλαδή ποσοστό 9,1%, έναντι προβλεπόμενου από το ΤΣΔΑ 33,7%, δηλαδή κατά 73% λιγότερα από το στόχο που οι ίδιοι είχαν βάλει για το έτος αυτό.

Και βέβαια πολύ μακριά από τον πολύ φιλόδοξο στόχο να ανέλθει το συγκεκριμένο ποσοστό στο 90%!!! στα τέλη του 2030. Δηλαδή δέκα φορές μεγαλύτερο από τις πιο πρόσφατες επιδόσεις.

Το αποτέλεσμα αυτό έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις αφού αυξάνεται ο όγκος των απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή στην ήδη κορεσμένη χωματερή της Φυλής. Έχει όμως και σοβαρές οικονομικές -σε βάρος των κατοίκων- αφού τα δημοτικά τέλη θα αυξηθούν με το επιπλέον τέλος ταφής απορριμμάτων που επέβαλε η κυβέρνηση και το οποίο είναι τόσο μεγαλύτερο ‘όσο μικρότερο είναι το ποσοστό ανακύκλωσης στο δήμο.

Επιχειρώντας επίσης να παρουσιάσει επιτυχίες στον τομέα της διαχείρισης των βιοαποβλήτων ο κ. Αμπατζόγλου ισχυρίστηκε ότι: «Κατά την τελευταία διετία καταγράφηκε η σημαντική αύξηση της τάξης του 29,97% στις ποσότητες βιοαποβλήτων που συλλέχθηκαν μέσω του δικτύου καφέ κάδων στον Δήμο Αμαρουσίου». Παρέλειψε όμως, για λόγους ευνόητους, να πει ότι ο δείκτης εκτροπής βιοαποβλήτων μέσω δικτύου καφέ κάδων το 2023 ήταν ίσος με 2,18% επί της συνολικής εκτιμώμενης ποσότητας βιοαποβλήτων κουζίνας και χώρων ενδιαίτησης στο δήμο Αμαρουσίου. Ο στόχος του ΤΣΔΑ για την ίδια περίοδο ήταν 19%, δηλαδή η επίδοση της ήταν 9 φορές (900%) πιο κάτω!

Ύστερα από τα παραπάνω βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων στο δήμο με ευθύνη της διοίκησης έχει πλήρως αποτύχει ακόμα και σε σχέση και με τους στόχους που η ίδια έθεσε στον εαυτό της.

Και βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία ότι λείπουν οι ανθρώπινοι και οι οικονομικοί πόροι. Το πλεόνασμα από τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη των προηγούμενων χρόνων ανέρχεται στα 25-30 εκ. ευρώ και παραμένει «παρκαρισμένο» στις τράπεζες.

Η δημοτική αρχή και ο κ. Αμπατζόγλου έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην παραδοχή ότι δεν διαθέτουν την απαιτούμενη διαχειριστική επάρκεια για να πετύχουν τους στόχους που οι ίδιοι έβαλαν ή ότι έχουν κάνει την πολιτική επιλογή, απαξιώνοντας το δήμο, να παραδώσουν την ανακύκλωση στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Και αυτό δεν είναι κάτι πολύ μακρινό. ‘Όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) που έβγαλε στον αέρα πριν λίγο καιρό η Κυβέρνηση και αναμένεται η ψήφιση του, η ανακύκλωση παύει να είναι υπόθεση του δήμου. Χάνει το δημόσιο χαρακτήρα της και ανατίθεται αποκλειστικά στους εργολάβους.