Πολιτιστική πρωτεύουσα και πολιτιστικά αγαθά

Εκδήλωση της Εναλλακτικής Δράσης για Ποιότητα Ζωής με την ευκαιρία ανακήρυξης της Ελευσίνας ως “Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023” – Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 7.00′ μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας, Ακαδημίας 50

Από την Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Η ανακήρυξη της Ελευσίνας ως “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης” αποτελεί, σίγουρα, μια ξεχωριστή  διάκριση και διεθνή αναγνώριση που τιμά  όχι μόνο για την Ελευσίνα, αλλά  συνολικά τον πολιτισμό της χώρας μας, αρχαίο, νεότερο και σύγχρονο.

Παράλληλα όμως  η διάκριση αυτή συμπίπτει χρονικά με σημαντικές πολιτικές αποφάσεις που αποτελούν πλήγμα για τα αγαθά  του ελληνικού πολιτισμού όλων των εποχών, αλλά και διεθνές “άγος” για τη χώρα μας. Γιατί την ίδια στιγμή που γίνεται εορταστικές εκδηλώσεις για την πολιτιστική πρωτεύουσα,  τα πέντε  μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδας παίρνουν το δρόμο της εμπορευματοποίησης, ενώ  η πολιτιστική δημιουργία διώκεται με την πλήρη υποβάθμιση των ανθρώπων που μοχθούν καθημερινά, για να γίνουν κτήμα του λαού μας τα αγαθά του πολιτισμού. Και όλα αυτά στο όνομα της “ανάπτυξης”. Και εάν αυτή την “ανάπτυξη”, που για δεκαετίες βεβήλωσε τοn Ιερό Χώρο της Ελευσίνας, ο Νίκος Γκάτσος την αποκάλεσε, πολύ εύστοχα, “Εφιάλτη της Περσεφόνης, εμείς  πώς μπορούμε να αποκαλέσουμε τη βεβήλωση του πολιτισμού που γίνεται στις μέρες μας;

Το κεφαλαιώδες αυτό ερώτημα θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε και να συζητήσουμε στην εκδήλωση μας με τους ακόλουθους ομιλητές και ομιλήτριες και τα αντίστοιχα θέματα:

 

Καλλιόπη Παπαγγελή, Αρχαιολόγος

“Το ιερό της Ελευσίνας και η σημασία του”

 

Δέσποινα Κουτσούμπα, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

 “Mε αφορμή τα γλυπτά του Παρθενώνα: Οι κίνδυνοι για τα ιστορικά μνημεία και τα κρατικά μουσεία και ο αγώνας για την προστασία τους”

Μάκης Σταύρου, Ιστορικός

“Τα μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού  σαν κοινά αγαθά”

Παρέμβαση από τον Θοδωρή Λυμπερόπουλο

“Σύμπραξη για τα Ιστορικά Μνημεία”

Συντονίζει η Αναστασία Πεπέ, Αρχιτέκτων-Ποιήτρια

Η εκδήλωση θα γίνει Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας, Ακαδημίας 50.