Displaying items by tag: συλλαλητηριο

         Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 στις 6.00' μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου

 

         Από το γραφείο τύπου της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

         Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο Συλλαλητήριο που αποφάσισε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με αφορμή τα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ., το ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022, και ώρα 6:00 το απόγευμα, στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Κυρίαρχο αίτημα θα είναι η αύξηση των μισθών και των συντάξεων και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων μας.

 

        Οι κινητοποιήσεις στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.), με τη συμμετοχή και των υπολοίπων εργαζομένων  στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, θα πρέπει να αποτελέσουν την αρχή ενός ενωτικού και δυναμικού αγώνα διεκδίκησης και ανάκτησης της αξιοπρέπειας μας. Πρέπει να μπει ένα τέλος στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που συνεχίζει να μειώνει τους μισθούς, καταργεί θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και φαλκιδεύει κατακτήσεις πολλών χρόνων. Πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στην οικονομική εξαθλίωση και εξόντωση των εργαζομένων.

 

       Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τον πρόσφατο πόλεμο στην Ουκρανία, αφενός μπήκαν στην κλίνη του Προκρούστη δικαιώματα που είχαν... γλιτώσει από την έως τότε άσκηση της μνημονιακής πολιτικής και αφετέρου, το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας με τον δυσθεώρητο πλέον πληθωρισμό εξανεμίζουν τον εναπομείναν πενιχρό μισθό και οδηγεί τους εργαζόμενους σε πλήρη φτωχοποίηση.

 

       Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και να λάβει μέτρα ανακούφισης της Κοινωνίας, τουναντίον, εργαλειοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία για να προωθήσει την περαιτέρω μείωση των μισθών και να συνεχίσει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Δεν φτάνουν τα δώδεκα (12) χρόνια μνημόνια, κυβέρνηση και κεφάλαιο επιθυμούν να διαλύσουν συθέμελα τον Κοινωνικό ιστό της χώρας και να επιβάλουν συνθήκες απόλυτης φτώχειας.  

 

      Η προσχηματική έξοδος από τα μνημόνια χρησιμοποιείται από τη νυν κυβέρνηση όχι προς όφελος των εργαζομένων, αυξάνοντας επιτέλους όπως θα έπρεπε τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά προς όφελος των ιδιωτών και των επιχειρηματικών, παραδίδοντας τους «φιλέτα» του Δημοσίου. Κάνει δε ότι μπορεί για να φιμώσει τους εργαζόμενους, οι οποίοι σήκωσαν στις πλάτες τους όλες τις κρίσεις, μεταξύ αυτών και η πανδημία του κορονοϊού, και κατάφεραν να κρατήσουν όρθια τη χώρα.

 

      Ενόσω όμως οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων σημαντικών τομέων του Δημοσίου, όπως οι Γιατροί και οι Νοσηλευτές, έδιναν τη δική τους κρίσιμη και δύσκολη «μάχη», η κυβέρνηση απεργάζονταν Νόμους, όπως αυτός του «Χατζηδάκη» για να πετσοκόψει τα εργασιακά δικαιώματα και να απαγορεύσει τις απεργίες. Υπουργοί της κυβέρνησης προσφεύγουν στα δικαστήρια για να κηρυχθούν παράνομες οι απεργίες. Κάτι πρωτοφανές για μία δημοκρατική χώρα.

 

      Και δεν είναι ο Νόμος «Χατζηδάκη» που πρέπει άμεσα να καταργηθεί. Είναι πολλά ακόμη νομοθετήματα που κατεδαφίζουν τους πυλώνες του Κοινωνικού κράτους, την Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Ασφάλιση και στρώνουν το «κόκκινο χαλί» στους ιδιώτες για να αλώσουν υπηρεσίες Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα, όπως αυτές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω των «Αναπτυξιακών Οργανισμών».

 

      Το Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας στη Δ.Ε.Θ. λοιπόν πρέπει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι, η πολιτική της λιτότητας, των μνημονίων και του νεοφιλελευθερισμού πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Δεν μπορούν οι εργαζόμενοι με τους μισθούς πείνας να συνεχίζουν να πληρώνουν τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στο φυσικό αέριο και σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης. Δεν μπορούν να πληρώνουν την ανικανότητα των κυβερνώντων, την αποτυχημένη τους πολιτική και την προστασία του κεφαλαίου. 

 

      Σήμερα με πληθωρισμό πάνω από 12% είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!! Την κρίση δεν θα πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι. Είναι η ώρα να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.

 

      Σε αυτή τη συγκυρία διεκδικούμε:

 

 • Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις μας άμεσα.
 • Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.
 • Ξεπάγωμα μισθολογικά της διετίας 2016-2017.
 • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.
 • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
 • Αύξηση και επέκταση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.
 • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν.4808/2021) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των Νόμων που ιδιωτικοποιούν την Κοινωνική Ασφάλιση.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.

 

      Ήρθε η ώρα να βάλουμε «STOP» στην πολιτική και στην ακρίβεια που εξαθλιώνει τις ζωές μας. Όλοι μαζί στο Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας της Δ.Ε.Θ. που θα πραγματοποιηθεί το ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022, και ώρα 6:00 το απόγευμα, στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Published in Πολιτική

        Συγκέντρωση το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 18:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου - Θεσσαλονίκη.Ανακοίνωση του γραφείου τύπου

 

        Από το γραφείο τύπου της ΑΔΕΔΥ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση - κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Δ.Ε.Θ.:

 

       Συνάδελφοι,

 

       Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., υλοποιώντας σχετική απόφαση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε, με αφορμή τα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ., την πραγματοποίηση Συλλαλητηρίου μαζί με τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα το ΣΑΒΒΑΤΟ, 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022, ώρα 18:00, στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη για την ανάδειξη των αιτημάτων μας - με κυρίαρχο αίτημα «Να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας» - και την υπεράσπιση των κατακτήσεων μας.

 

       Οι κινητοποιήσεις στη Δ.Ε.Θ. έρχονται ως συνέχεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι, την περασμένη χρονιά, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα με τη Γενική Απεργία στις 6 Απριλίου 2022 και την απεργία της 1η του Μάη.

 

      Η φετινή Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στη Δ.Ε.Θ. γίνεται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες για τους εργαζόμενους, αφού το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας εξανεμίζει τον μισθό τους και τους οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφενός μεν για να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες για την ακρίβεια και την απομείωση των μισθών των εργαζομένων, αφετέρου δε για να συνεχίσει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της.

 

     Συνάδελφοι,

 

     Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, δώδεκα (12) χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν είχαν καμιά αύξηση στον μισθό τους, αλλά μόνο περικοπές που έφτασαν στο 40%, στα χρόνια των μνημονίων, ιδιαίτερα για τους νέους συναδέλφους.

 

     Σύμφωνα με την έρευνα του Κοινωνικού Πολύκεντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., η μέση μείωση των μισθών των εργαζομένων στο Δημόσιο την τελευταία 12ετία ανέρχεται σε 26%, τη στιγμή που ακόμα και οι χώρες που εφάρμοσαν μνημόνια, όπως η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία έχουν αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 6%, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 23,8%, την ίδια περίοδο. Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει η μεγαλύτερη αφαίμαξη μισθών στην Ευρώπη.

 

     Κι ενώ η χώρα, υποτίθεται ότι βγήκε από τα μνημόνια, εδώ και τέσσερα 4 χρόνια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν σκέφτεται να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, αλλά αντίθετα τους στοχοποιεί, στο πλαίσιο του κοινωνικού αυτοματισμού.

 

     Στοχοποιεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που στα 2,5 τελευταία χρόνια είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι αυτοί που κρατούν τη χώρα όρθια.

 

 • Οι συνάδελφοί μας Υγειονομικοί (Γιατροί και Νοσηλευτές) έχουν ήδη τριάντα (30) νεκρούς, από την πανδημία, χωρίς καν αυτοί να αναγνωρίζονται ως Εργατικό Ατύχημα.
 • Οι Εκπαιδευτικοί με την τηλεκπαίδευση, με δικά τους μέσα, και χωρίς καμία στήριξη από την πολιτεία κράτησαν ζωντανή την εκπαιδευτική διαδικασία.
 • Οι υπάλληλοι των Δήμων, των Υπουργείων, του e-Ε.Φ.Κ.Α., των Οργανισμών, των Φορέων, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

     Η σημερινή κυβέρνηση, τα τρία (3) τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενη την πανδημία, όχι μόνο περιορίζει και φαλκιδεύει τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά καταργεί και θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα, όπως το δικαίωμά μας στην απεργία. Με τον Νόμο 4808/2021, τον γνωστό Νόμο Χατζηδάκη κατάργησε έναν εμβληματικό Νόμο, τον Ν.1264/1982, τον προοδευτικότερο και δημοκρατικότερο Νόμο στην Ευρώπη για τα εργασιακά.

 

     Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την ψήφιση του Νόμου για τα εργασιακά όλες οι απεργίες, από το Σεπτέμβρη του 2021 μέχρι σήμερα, κηρύχθηκαν από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές. Υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης καταφεύγουν στα δικαστήρια, για να κηρυχθούν παράνομες οι απεργίες, πράγμα πρωτοφανές για το πολιτικό σύστημα, από τη μεταπολίτευση και μετά.

 

    Γι΄ αυτό η κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη είναι ζήτημα τιμής για το συνδικαλιστικό κίνημα.

 

    Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση με τα νομοθετήματά της κατεδαφίζει τους πυλώνες του Κοινωνικού κράτους. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνική Ασφάλιση.

 

 • Ο κ. Χατζηδάκης, πέρα από τον αντεργατικό Νόμο ιδιωτικοποίησε πλήρως την Επικουρική Ασφάλιση καθώς και τον μεγαλύτερο οργανισμό του Δημοσίου, τον e-Ε.Φ.Κ.Α., φέρνοντας ιδιώτες Γενικούς Διευθυντές και Διευθυντές με αμοιβές 8.000 ευρώ τον μήνα (τη στιγμή που η κοινωνία στενάζει από την ακρίβεια) δήθεν για να εκδίδουν γρήγορα τις συντάξεις, ενώ ο πραγματικός στόχος είναι να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως ο οργανισμός και να βολευτούν τα «δικά τους» παιδιά.
 • Στον τομέα της Υγείας οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι μειωμένες κατά 822 εκατ. ευρώ και οι ελλείψεις σε Γιατρούς και Νοσηλευτές τεράστιες.
 • Στην Παιδεία η κα Κεραμέως με τα νομοθετήματά της έφερε την εκπαίδευση πενήντα (50) χρόνια πίσω στο αυταρχικό και γραφειοκρατικό σχολείο της δεκαετίας του ’70.
 • Παρόμοια νομοθετήματα έχουν ψηφιστεί ή είναι σε διαβούλευση για τους Δήμους, το περιβάλλον, τις ιδιωτικοποιήσεις Φορέων και Οργανισμών κτλ.

 

      Πέρα, όμως, από τα αντιλαϊκά νομοθετήματα που η κυβέρνηση ψηφίζει στη Βουλή, εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή. Πρόεδροι δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδικαλιστικά στελέχη σύρονται στα δικαστήρια, προκειμένου να καμφθεί κάθε είδους αντίδραση στην πολιτική τους, ενώ τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων τις αντιμετωπίζει με Μ.Α.Τ. και χημικά.

 

     Συνάδελφοι,

 

     Η φετινή μας Συγκέντρωση στη Δ.Ε.Θ. έχει ως κεντρικό της αίτημα τις αυξήσεις στους μισθούς μας, για να ζούμε με αξιοπρέπεια.

 

     Ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη λαϊκής ανάγκης.

 

     Η Συγκέντρωση στη Δ.Ε.Θ., που γίνεται μαζί με τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα, έχει ως στόχο να θέσει τέρμα σε αυτή την πολιτική. Σήμερα με πληθωρισμό πάνω από 12% είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

 

     Την κρίση δεν θα πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι. Είναι η ώρα να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.

 

     Σε αυτή τη συγκυρία διεκδικούμε:

 

 • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του πληθωρισμού.
 • Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.
 • Ξεπάγωμα μισθολογικά της διετίας 2016-2017.
 • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.
 • Επαναφορά του 13ου και 14ουμισθού.
 • Αύξηση και επέκταση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. Καμία περικοπή του.
 • Στήριξη του Ε.Σ.Υ. με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.
 • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν.4808/2021) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των Νόμων που ιδιωτικοποιούν την Κοινωνική Ασφάλιση.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
 • Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων Οργανισμών και φορέων.

 

      Επιπλέον σας ενημερώνουμε για τα εξής:

 

 1. Στο επόμενο διάστημα, και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, τα Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα ενημερώσουν όλα τα Νομαρχιακά Τμήματα της χώρας για τις εξελίξεις στα θέματα των Δημοσίων Υπαλλήλων, ξεκινώντας από τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Ανατ. Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία), με αφορμή τη Δ.Ε.Θ. Η ενημέρωση θα γίνει σε χρόνο που θα συμφωνηθεί με τα Νομαρχιακά Τμήματα.
 2. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει την κινητοποίηση που πραγματοποιεί η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας, που γίνεται την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 8:30 π.μ., στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Κωνσταντινουπόλεως 49) και πορεία στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
 3. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα καλύψει τα έξοδα των λεωφορείων για την οργανωμένη μετακίνηση εργαζομένων της Βόρειας Ελλάδας (Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας) στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας, εφόσον συγκεντρωθεί ικανός αριθμός ατόμων από τα Νομαρχιακά Τμήματα. Για τον σκοπό αυτό τα Νομαρχιακά Τμήματα της Βόρειας Ελλάδας θα πρέπει να ενημερώσουν έγκαιρα την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τις ενέργειες και τον σχεδιασμό τους.

 

 

Published in Πολιτική

..

..

..

 

Μαθητές από σχολεία της Αθήνας αλλά και σωματεία εκπαιδευτικών συγκεντρώθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας για να απαιτήσουν “μέτρα προστασίας” για τους ίδιους, τους καθηγητές και τους γονείς τους. Μεταξύ άλλων, ζητούν “αραίωση των τμημάτων με 15 άτομα ανά τάξη, μαζικά και δωρεάν rapid test, κατάργηση του πρωτοκόλλου 50%+1”.

Πριν το τέλος της κινητοποίησης ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη εβδομάδα ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί και φοιτητικά συλλαλητήρια.

 

Διαβάστε ακόμα:     “Αναβρασμός” στην παιδεία – Ρεπορτάζ της Έκφρασης από τα σχολεία Ηρακλείου και ΜεταμόρφωσηςΜικρής έκτασης επεισόδια στο περιθώριο

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το συλλαλητήριο μια μικρή ομάδα νεαρών με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους άρχισε να εκτοξεύει πέτρες, κροτίδες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες δεν επενέβησαν και άφησαν την κατάσταση να εκτονωθεί. Άξίζει να σημειωθεί πως τα επεισόδια αποδοκιμάστηκαν από τους συγκεντρωμένους.

 

Ρεπορτάζ: Δ. Τσεκούρας

Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Γ. Ανεμογιάννης: Η διοίκηση Βούρου φωτογραφίζεται στα δικά μας έργα
Γ. Ανεμογιάννης: Η διοίκηση Βούρου φωτογραφίζεται στα δικά μας έργα
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο