Displaying items by tag: παρακολουθησεις

        Από το γραφείο τύπου της Λαϊκής Ενότητας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

       Δηλώσεις Μητσοτάκη για τις υποκλοπές:  Προκλητική αποποίηση κάθε ευθύνης και θρασύτατη υπεράσπιση της ΕΥΠ, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία διενεργεί χιλιάδες  υποκλοπές ετησίως

 

       Ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του για τις παραβιάσεις του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών του Νίκου Ανδρουλάκη, προκάλεσε για μία ακόμα φορά τον ελληνικό λαό.

 

  1. Δήλωσε πλήρη άγνοια για την παρακολούθηση ενώ τις αρμοδιότητες της ΕΥΠ έχει περάσει ο ίδιος στον εαυτό του και ο μέχρι πρότινος διοικητής που παραιτήθηκε  ήταν προσωπική του επιλογή.
  2. Προέβαλε ως νόμιμη την επισύνδεση, διότι είχε την έγκριση της αρμόδιας εισαγγελέως, η οποία απλώς εγκρίνει τα αιτήματα που τις υποβάλλονται και με κανένα τρόπο φυσικά δεν διασφαλίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αντιθέτως συμβάλλει στην παραβίαση τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία οι  υποκλοπές υπερβαίνουν τις 15.000 ετησίως, που σημαίνει ότι παραβιάζονται δικαιώματα χιλιάδων πολιτών και πλήττεται η ίδια η δημοκρατία.
  3. Ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε την έγκριση εισαγγελέα αλλά δεν απάντησε σε βασικά ερωτήματα όπως:  Ποιος ζήτησε την παρακολούθηση; Σε ποιόν απευθύνθηκε;   και τελικά ποιος είναι ο βασικός υπεύθυνος που παρέπεμψε το αίτημα και έδωσε την άδεια να γίνει;
  4. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, δηλαδή, χωρίς καμία διαβούλευση και συνεννόηση, για να προβεί σε νέες αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ, αλλαγές προφανώς που τον εξυπηρετούν.
  5. Επικαλέστηκε για άλλη μία φορά τους εχθρούς της πατρίδας για να δικαιολογήσει την νομιμοποίηση των επισυνδέσεων, δηλαδή το δικαίωμα να παρακολουθεί πολιτικά πρόσωπα και γενικότερα πολίτες και να χρησιμοποιεί το περιεχόμενό τους όπως θέλει. Οι χθεσινές δηλώσεις του διευθυντή του γραφείου τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Ρωμανού σε σχέση με προσωπικά δεδομένα του Νίκου Ανδρουλάκη το αποδεικνύουν.
  6. Η έρευνα που διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για το πώς διέρρευσαν και όχι από ποιους έγιναν και γίνονται οι τηλεφωνικές υποκλοπές, αποδεικνύει ότι στόχος είναι να προσφέρει βοήθεια στην κυβέρνηση και να προλάβει νέες αποκαλύψεις!

 

       Όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η ΕΥΠ  λειτουργεί με πλήρη αδιαφάνεια διαχρονικά, παραβιάζει δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και πρέπει να καταργηθεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που την αφορά,  να σταματήσει να υπάγεται στον εκάστοτε πρωθυπουργό και να υπαχθεί στον έλεγχο ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

 

        Η συνέχιση αυτής της κατάστασης όπως την προωθεί ο πρωθυπουργός αποτελεί δημοκρατική εκτροπή.

Published in Πολιτική

              Το μπαλάκι των ευθυνών πέταξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΠ δηλώνοντας πως ναι μεν η παρακολούθηση ήταν νόμιμη δεν ήταν όμως πολιτικά αποδεκτή.

 

            Τόνισε ότι για αυτό κρίθηκε ο τέως διοικητής της υπηρεσίας κ. Κοντολέων,ενώ την ευθύνη ανέλαβε και ο τέως γενικός γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης. Σύμφωνα με τον κύριο Μητσοτάκη το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη παρακολουθούνταν για τρεις μήνες με την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως. Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν το γνώριζε και δεν θα το επέτρεπε.

 

           Η συγκεκριμένη δήλωση όμως προκαλεί πολλά ερωτήματα καθώς είναι γνωστό ότι από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η Εθνική υπηρεσία πληροφοριών υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού.

 

           "Να μην μετατραπεί η εξεταστική επιτροπή σε κατασκοπευτικό σήριαλ"

 

           Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή για το θέμα σημείωσε πως "δεν πρέπει να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σίριαλ για κομματική κατανάλωση". Ταυτόχρονα προανήγγειλε τις παρακάτω προτάσεις για αλλαγές στην ΕΥΠ:

 

1. Ενίσχυση της λογοδοσίας της υπηρεσίας και της εποπτείας του κοινοβουλίου.

2. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής ασφάλειας.

3. Θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.

4. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της εξωστρέφειας και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της.

 

          Οι παραπάνω αλλαγές βέβαια δεν φαίνεται με μία πρώτη ανάγνωση να αλλάζουν ριζικά την κατάσταση ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για κατάργηση των παρακολουθήσεων των πολιτικών προσώπων. Ταυτόχρονα,δεν γίνεται λόγος σε πιθανό περιορισμό των παρακολουθήσεων των πολιτών οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια για λόγους "εθνικής ασφάλειας". Όσον αφορά μάλιστα στο θέμα της λογοδοσίας και της διαφάνειας αρκεί να θυμίσουμε πως με τροπολογία της κυβέρνησης κάποιος πολίτης παρακολουθείται πλέον δεν μπορεί να ειδοποιηθεί και να ενημερωθεί μετά το πέρας της παρακολούθησης, όπως προβλεπόταν παλαιότερα.

 

         "Ευαίσθητα δεδομένα, συκοφαντίες και ξένες πρεσβείες"

 

         Από τον κύριο Μητσοτάκη δεν έγινε καμία αναφορά στους λόγους για τους οποίους κρίθηκε απαραίτητη η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, μη διαψεύδοντας όλα τα σενάρια που έχουν ακουστεί μέσω διαρροών το τελευταίο διάστημα,ενώ δεν έγινε γνωστό αν η υπηρεσία χρησιμοποιεί το λογισμικό Predator. Θυμίζουμε πως τις προηγούμενες μέρες κυκλοφόρησαν διαρροές πόσο πρόκειται για αίτημα ξένων χωρών με την πρεσβεία της Αρμενίας και της Ουκρανίας, συγκεκριμένα, να διαψεύδουν αυτές τις φημολογίες.

 

        Την ίδια στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης κατήγγειλε πως στελέχη της Νέας Δημοκρατίας διαδίδουν συκοφαντίες σε βάρος του. Μάλιστα ο βουλευτής Νίκος Ρωμανός αναφερόμενος στο περιεχόμενο των παρακολουθήσεων έκανε λόγο για "ευαίσθητα δεδομένα" ενώ κάλεσε τον κύριο Ανδρουλάκη "αν έχει το θάρρος να το κοινοποιήσει"! Ούτε σε αυτό ο πρωθυπουργός απάντησε,καλύπτοντας εμμέσως τον υπεύθυνο τύπου του κόμματός του.

Published in Πολιτική

        Την ώρα που οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων αλλά και πολιτών πληθαίνουν, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε έρευνα όχι για την ουσία των καταγγελιών αλλά για διαρροή στοιχείων που άπτονται της εθνικής ασφάλειας.

 

       Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ποινική προκαταρκτική εξέταση για τη διαρροή των στοιχείων που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν «στη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας» θα διενεργήσει ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

 

      Τα ερωτηματικά γίνονται πιο έντονα αφού εκτός των καταγγελιών για τις παρακολουθήσεις που ήρθαν στην επιφάνεια πρόσφατα, υπάρχουν δημοσιεύματα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα για προσπάθειες από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και παλαιότερων κυβερνήσεων να αποκτήσουν λογισμικό που θα δίνει την δυνατότητα σε κρατικές υπηρεσίες κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες να παρακολουθούν μαζικά πολίτες.

 

      Τέτοιες κινήσεις από την πλευρά της δικαιοσύνης όχι μόνο δεν συμβάλλουν προκειμένου οι πολίτες να αισθανθούν ασφαλείς από αυθαίρετες παρακολουθήσεις από κρατικές υπηρεσίες αλλά μπορούν να ερμηνευτούν ότι εντάσσονται στην κυβερνητική προσπάθεια να συγκαλυφτεί το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

 

      Μάλλον όμως αυτό είναι το ζητούμενο. Άλλωστε αυτή είναι η λογική συνέχεια του ότι η ΕΥΠ υπάγεται κατευθείαν στον Πρωθυπουργό, υπάρχει ειδικός εισαγγελέας για τις περιπτώσεις τρομοκρατίας και εθνικής ασφάλειας και έτσι για πλείστες όσες παρακολουθήσεις όπως του Ανδρουλάκη, άλλων πολιτικών και δημοσιογράφων δεν δίνει κανείς λόγο πουθενά.

 

     Η δικαιοσύνη αυτό που πρωτίστως θα έπρεπε να ασχοληθεί, είναι να διερευνήσει τις καταγγελίες που διατυπωθήκαν πρόσφατα αλλά και παλαιότερα για χρησιμοποίηση κρατικών υπηρεσιών με παράνομες μεθόδους προκειμένου να παρακολουθηθούν πολίτες, πολιτικά πρόσωπα και κόμματα, καταγγελίες που διαχρονικά μένουν αδιερεύνητες και στο σκοτάδι γεννώντας τεράστια ερωτηματικά στους πολίτες.

Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο όμως έχουν χτίσει τα στεγανά και οι έρευνες δεν στρέφονται κατά αυτών που διενεργούν τις παρακολουθήσεις αλλά ψάχνουν ευθύνες για τις διαρροές.

Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Γ. Ανεμογιάννης: Η διοίκηση Βούρου φωτογραφίζεται στα δικά μας έργα
Γ. Ανεμογιάννης: Η διοίκηση Βούρου φωτογραφίζεται στα δικά μας έργα
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο