Displaying items by tag: ογε

..

..

..

Από το σύλλογο γυναικών Μεταμόρφωσης λάβαμε την ακόλουθη ανακοίνωση της ΟΓΕ:

 

 

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα 25 Νοεμβρίου κατά της βίας των γυναικών ο Σύλλογος Γυναικών Μεταμόρφωσης εκφράζει την αλληλεγγύη του σε κάθε γυναίκα που έχει υποστεί βία στην οικογένεια, στο χώρο δουλειάς, στη γειτονιά.

Συμπαραστέκεται σε κάθε οικογένεια, στα παιδιά, που βιώνουν την βία και συχνά την απώλεια της μητέρας, του δικού τους ανθρώπου, ιδιαίτερα με τέτοιο αποτρόπαιο τρόπο ΟΗΕ, ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί,  κυβερνήσεις με τις πορτοκαλί φωταγωγήσεις τους αξιοποιούν την 25η Νοέμβρη ως μια ιδανική βιτρίνα για να εκθέσουν την «ευαισθησία» και το «ενδιαφέρον» τους για τις γυναίκες και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, την «ανησυχία» τους για τη βία.

Κρύβουν την πραγματικότητα που ζουν και την ασύστολη βία που υφίστανται καθημερινά οι εργαζόμενες, οι άνεργες, οι αυτοαπασχολούμενες, οι αγρότισσες, οι νέες μητέρες

Η ένταση των περιστατικών βίας και δολοφονιών γυναικών, που παρουσιάζεται τους τελευταίους μήνες, επιβάλλει, μαζί με την αυστηρή τιμωρία των δραστών, την αποκάλυψη των οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων που “γεννούν” δολοφόνους, βιαστές, κακοποιητές και διευκολύνουν τη δράση τους .

Ο προβληματισμός καθενός και καθεμιάς χρειάζεται να στραφεί στις οικονομικές, κοινωνικές αιτίες για όσα βιώνουν χιλιάδες γυναίκες εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και την πολύμορφη βία Είναι οι ίδιες αιτίες που ευθύνονται για τη δραματική έλλειψη κρατικών υπηρεσιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας, για την αστυνομική αυθαιρεσία, για την υποστελέχωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, τις μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες        

  Η βία κατά των γυναικών -ούτε την περίοδο της πανδημίας, ούτε πριν και μετά- δεν περιορίζεται μόνο στη σωματική, λεκτική, ψυχολογική σεξουαλική κακοποίηση μέσα στην οικογένεια ή στη διαπροσωπική σχέση.  Βία είναι το τσάκισμα της οικογενειακής, προσωπικής μας ζωής, η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής μας, των εργασιακών μας δικαιωμάτων, της μητρότητας. 

 

Δείτε ακόμα:    Σε "lockdown" το Ε.Σ.Υ. - "Κόβονται" κατά 80% τα προγραμματισμένα χειρουργεία με έγγραφο του υπουργείου Υγείας

 

 

Βία είναι :

 • ο εκμηδενισμός του εισοδήματός των αυτοαπασχολούμενων γυναικών, το γεγονός ότι οι γυναίκες σήκωσαν πάλι στους ώμους τους τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ με τα σχολεία κλειστά και όλες τις δομές κοινωνικής πρόνοιας σε τραγική κατάσταση. Μας αναγκάζουν να χρυσοπληρώνουμε την ιδιωτική υγεία για την πρόληψη, τη θεραπεία, το φάρμακο, τον προγεννητικό έλεγχο και την περιγεννητική φροντίδα, αφού το δημόσιο σύστημα υγείας έχει μετατραπεί σε «μίας νόσου».

 • η νέα βάρβαρη επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, η νομοθέτησης της 10ωρης εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε νέους κλάδους και επιχειρήσεις, η θεσμοθέτηση του μισθού των 200 ευρώ στο όνομα αντιμετώπισης της ανεργίας.

 • η επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και της τηλεργασίας που μας την πλασάρουν με το περιτύλιγμα της «ισορροπίας οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» και κάνει τη ζωή μας κυριολεκτικά λάστιχο.

 • ο περιορισμός με κάθε τρόπο της συλλογικής και συνδικαλιστικής μας δράσης. Μας θέλουν κλεισμένες στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας, μόνες, απομονωμένες, ανήμπορες, απελπισμένες.

          Μας καλούν να «σπάσουμε τη σιωπή» για την ενδοοικογενειακή βία, αλλά να μη βγάλουμε άχνα για τις πολιτικές που τσακίζουν τη ζωή μας, να μην πούμε κουβέντα για την εργοδοτική και κρατική βία και καταστολή ενάντια στους αγώνες για τα δικαιώματά μας.

Είναι φανερό ότι σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, που γενικεύτηκε ο φόβος, η ανασφάλεια για  την υγεία και για την επόμενη μέρα στη ζωή του λαού, ξεπροβάλλουν ακόμα πιο αποκρουστικά τα αντιδραστικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης εκμεταλλευτικής κοινωνίας: ο ατομισμός, ο ανταγωνισμός, ο εγωιστικός τρόπος ζωής και σκέψης σκίζουν ακόμα πιο βαθιά τις κοινωνικές σχέσεις, ιδιαίτερα τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, τις οικογενειακές σχέσεις. Πάνω σε αυτό το έδαφος, οξύνονται και οι καταδικαστέες και απαράδεκτες συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες, που φτάνουν μέχρι την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική παρενόχληση, το βιασμό, ακόμα και τις δολοφονίες γυναικών. Μόνο η ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη των γυναικών, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, μπορεί να αναχαιτίσει τέτοια αποκρουστικά περιστατικά βίας, λειτουργώντας αποτρεπτικά κι απέναντι στους δράστες

Χρειάζεται, δηλαδή, να εξασφαλιστούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε μια γυναίκα να σταθεί ανεξάρτητη και χειραφετημένη οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά. Αυτό είναι το γόνιμο έδαφος για να βρει το κουράγιο και να καταγγείλει, να αποκρούσει κάθε μορφής βία, να απεγκλωβιστεί από παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις»

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής βία κατά των γυναικών που εντείνει την ανισοτιμία τους  και βάζει φραγμό στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Προβάλουμε τις διεκδικήσεις μας αναδεικνύοντας τη ρίζα της βίας κατά των γυναικών. Γι αυτό βρισκόμαστε στον αντίποδα των κυβερνήσεων, των κομμάτων, των ΜΚΟ  που βαδίζουν στις ράγες της, οι οποίες  προβάλλουν επιλεκτικά κάποιες μορφές βίας, φωτίζοντας το «δέντρο» για να κρύψουν το δάσος της πολύμορφης βίας σε βάρος των γυναικών του μόχθου.

 

 

Δείτε ακόμα:    Έμφυλη βία και Γυναικοκτονίες

 

ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΒΙΑ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ

   Δεν ανεχόμαστε να μιλούν για εξάλειψη της βίας οι ίδιοι που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την πολιτική αυτή, όπως και για τον απαράδεκτο νόμο που κατοχυρώνει ως επάγγελμα την πορνεία, νόμο που ψήφισε το 1999 το ΠΑΣΟΚ και διατήρησε στη συνέχεια και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.   Δεν ανεχόμαστε την υποκρισία όσων αποδυνάμωσαν την προστασία των γυναικών από την σεξουαλική παρενόχληση από εργοδότες με τις απαράδεκτες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που πέρασαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιούνται από τη σημερινή κυβέρνηση. Επίσης ρίχνουν “στα μαλακά” ακόμα και τους μαστροπούς.

 Διεκδικούμε :

 • Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες,  μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσουν οι γυναίκες να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.

 • Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από  επιστημονικούς κρατικούς φορείς


 

  .

 


 


Published in Πολιτική
Tagged under

..

..

..

Η  Ομάδα Γυναικών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (μέλος της ΟΓΕ)  εκφράζει την πολύ μεγάλη ανησυχία των μητέρων, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων σε όλα τα σχολεία και τους χώρους της προσχολικής αγωγής της περιοχής μας, για την υγειονομική κατάσταση που επικρατεί ιδιαίτερα στο τελευταίο διάστημα. . 

Ήδη, μέσα στις τελευταίες βδομάδες στα σχολεία μας καταγράφηκαν κρούσματα κορονοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να αυξηθεί η ραγδαία η διασπορά του στις σχολικές κοινότητες όσο θα βαδίσουμε προς τον χειμώνα. 

 

Τώρα να παρθούν άμεσα μέτρα για να μην βρεθούμε πάλι μπροστά στο απαράδεκτο κλείσιμο των σχολείων των παιδιών μας! 

Η κατάσταση που βιώνουμε είναι αφόρητη: 

Κάθε μέρα αγωνιούμε αν το παιδί μας θα γυρίσει σπίτι χωρίς να έχει κολλήσει κάτι, αφού το μόνο μέτρο προστασίας είναι οι συμβουλές μας να φοράει σωστά τη μάσκα!!

 

Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει: 

 • Αντί να αραιώσει τα τμήματα μαθητών, προχωρά σε συμπτύξεις τμημάτων. Στη Νέα Φιλαδέλφεια συμπτύσσει τμήματα στο 3ο ΕΛ Φιλαδέλφειας και στο ΕΛ Χαλκηδόνας. 
 • Στη μεγάλη πλειοψηφία των σχολείων της δευτεροβάθμιας και στο δήμο Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας οι μαθητές ξεπερνούν τους 25 ανά τμήμα 
 • Τα παιδιά βρίσκονται σε απαράδεκτες κτιριακές εγκαταστάσεις όπως στο ¨διάσημο" 1ο ΕΛ Φιλαδέλφειας, που εκτός από το πλεούμενο προκάτ υπάρχουν και διάδρομοι! που έχουν μετατραπεί σε αίθουσες με αερισμό ένα απλό παράθυρο – φεγγίτη! 
 • Στο 3ο δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας αρνούνται να σπάσει το τμήμα της Α τάξης και στοιβάζουν 25 μαθητές!! σε μία αίθουσα παρά το γεγονός ότι το σχολείο έχει 2 αίθουσες άδειες.
 •  

Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των παιδιών!   Επιτέλους να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός σε 15 μαθητές ανά τμήμα. Είναι απαράδεκτο με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 7.000!! τα παιδιά στα σχολεία να στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες.

 

Η αραίωση του μαθητικού πληθυσμού είναι μέτρο που πρέπει να παρθεί άμεσα! 

Αφορά τόσο την προστασία της υγείας των μαθητών, όσο και των μεγάλων κενών που έχουν διαμορφωθεί στην μόρφωσή τους τις δύο τελευταίες βασανιστικές σχολικές χρονιές με την τηλεκπαίδευση 

 • Να εξασφαλιστούν Δωρεάν επαναλαμβανόμενα μοριακά ή rapid τεστ, σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας από σχολικούς νοσηλευτές ή κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ στο χώρο των σχολείων. Να μην επιβαρύνονται οι γονείς με το κόστος των rapid test
 • Τώρα να προσληφθούν στα σχολεία όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό καθαριότητας αλλά και οι απαραίτητοι σχολικοί νοσηλευτές ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα 
 • Τώρα να προσληφθούν όλοι οι απαραίτητοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί προκειμένου να καλυφθούν τα κενά αλλά και να δημιουργηθούν μικρότερα τμήματα. 
 • Τώρα να βρεθούν χώροι για να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις και να αξιοποιηθούν όσες ώρες είναι κλειστές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, Νοέμβριος 2021

Tagged under

    Ανακοίνωση της Ομάδας Γυναικών Ν.Φιλαδέλφειας - Ν.Χαλκηδόνας (μέλος της Ο.Γ.Ε.) με αφορμή τις εικόνες ντροπής με τα πλημμυρισμένα σχολεία και τα παιδιά που τα εγκατέλειπαν περπατώντας πάνω σε αυτοσχέδιες γέφυρες από θρανία

 

   Από την Ομάδα Γυναικών Ν.Φιλαδέλφειας - Ν.Χαλκηδόνας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

   Αυτό που καιρό φοβόμασταν ως μητέρες έγινε πραγματικότητα:

 

   Τα παιδιά μας κινδύνεψαν μέσα στη σχολική τους αίθουσα από το χείμαρρο που μπήκε μέσα  στο σχολείο!

 

 • Ως πότε θα τρέμουμε για τα το αν τα παιδιά μας θα είναι ασφαλή μέσα σε αυτά τα σχολικά κτίρια;
 • Θα ξαναπάρουμε τα παιδιά μας φοβισμένα κλαίγοντας μέσα από την τάξη, πασχίζοντας με τους πυροσβέστες ποιος θα τα πρωτοπιάσει;
 • Ως πότε θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε μπροστά, στην  προχειρότητα και την απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζουν όλες οι  Δημοτικές Αρχές και οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα την συντήρηση και λειτουργικότητα όλων των σχολικών κτιρίων;

 

    Δείτε κι αυτό: Εικόνες ντροπής που καταδεικνύουν την ανυπαρξία αντιπλημμυρικής και πολιτικής προστασίας διαδραματίστηκαν σε σχολεία της Ν.Φιλαδέλφειας, καταγγέλλει η ΛΑ.ΣΥ.

   

    Το ποτήρι ξεχείλισε με τις απαράδεκτες εικόνες που ζήσαμε από κοντά...

 

- Είδαμε έντρομους γονείς, εκπαιδευτικούς, σχολικό προσωπικό να μεταφέρουν οι ίδιοι στην πλάτη τα παιδιά μας σε ασφαλές μέρος.

- Είδαμε τα παιδιά μας τρομοκρατημένα να κλαίνε, βλέποντας τον χείμαρρο να μπαίνει στην τάξη τους, την τάξη που ένα χρόνο στερήθηκαν!

- Είδαμε  τους δασκάλους να προσπαθούν μόνοι τους να ξεβουλώσουν φρεάτια.

- Είδαμε γονείς να αγανακτούν για την απαξίωση που δείχνουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις  και οι Δημοτικές  Αρχές μπροστά στην προστασία της ζωής των παιδιών τους.

- Είδαμε εφήβους μαθητές να προσπαθούν να σωθούν, ενώνοντας θρανία για να βγουν μέσα από το κοντέινερ....που τους το παρουσιάσανε για αίθουσα διδασκαλίας... το 2021!!!

 

   Να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο κοντέινερ μπήκε “ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ” το 2011!! και καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν φρόντισε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα!!

 

   Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση δήθεν σχίζει τα ιμάτια της με την πανδημία ότι προτεραιότητα έχει η προστασία των μαθητών! Μας κοροϊδεύει! Την ίδια ώρα βάζει 26 παιδιά σε μια τάξη για την οποία, όπως αποδείχτηκε, δεν πήρε καν κανένα μέτρο για να μην πλημμυρίσει!

 

- Αυτή είναι η επιστροφή στην κανονικότητα!

- Αυτή είναι η “αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου”

- Άρα τι βαθμό θα βάλει στο δείκτη “αξιοποίηση σχολικών υποδομών” η κυβέρνηση;

 

   Δείτε κι αυτό:  Απίστευτες εικόνες - Μαθητές φτιάχνουν γέφυρα με θρανία σε πλημμυρισμένο σχολείο στη Φιλαδέλφεια (βίντεο)

   

    Εμείς πάντως την αξιολογούμε με ΜΗΔΕΝ!

 

   Είμαστε στο πλευρό των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 

 • Εδώ και τώρα να γίνει καταγραφή όλων των προβλημάτων που άφησε πίσω της η πλημμύρα σε όλα τα σχολικά κτίρια.
 • Να αντικατασταθούν άμεσα όλα τα αντικείμενα της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων που επλήγησαν (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, καυστήρες κτλ).
 • Αντικατάσταση σχολικών βιβλίων, σχολικών τσαντών και όλου του εξοπλισμού των μαθητών που μπορεί να καταστράφηκε στις πλημμυρισμένες τάξεις.
 • Άμεσα να γίνουν μελέτες και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και παρεμβάσεις ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις.

Συνεντεύξεις

Η Μαρίνα Παπαχριστοδούλου,Δημοτική σύμβουλος Βριλησσίων και πρόεδρος της κινηματογραφικής λέσχης "Cine Δράση" στο "Συμβαίνει Τώρα"
Η Μαρίνα Παπαχριστοδούλου,Δημοτική σύμβουλος Βριλησσίων και πρόεδρος της κινηματογραφικής λέσχης "Cine Δράση" στο "Συμβαίνει Τώρα"
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα η παρουσίαση του βιβλίου του ΚΕΜΙΠΟ με τίτλο: Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821
Πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα η παρουσίαση του βιβλίου του ΚΕΜΙΠΟ με τίτλο: Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας κατά Μητσοτάκη – Γεωργιάδη: "Φτάνει πια ο εμπαιγμός σας"
Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας κατά Μητσοτάκη – Γεωργιάδη: "Φτάνει πια ο εμπαιγμός σας"
Δείτε το παρασκήνιο