Displaying items by tag: ευπ

         Από το γραφείο τύπου της Λαϊκής Ενότητας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

         Άνθρακες αποδεικνύεται ο «θησαυρός» των αλλαγών που προανήγγειλε ο Μητσοτάκης για την ΕΥΠ. Δύο ελάσσονος έως καθόλου σημασίας είναι οι αλλαγές που εμπεριέχονται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπεγράφη την Τρίτη 9 Αυγούστου. Με την πρώτη ορίζεται ότι ο διοικητής  της ΕΥΠ θα υποβάλλεται σε ακρόαση στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής η οποία απλά θα εκφέρει γνώμη. Η δεύτερη ότι εκτός από τον ήδη υπάρχοντα ειδικό εισαγγελέα έγκριση για τις παρακολουθήσεις θα χρειάζεται και από τον εισαγγελέα εφετών.

 

         Ούτε λέξη για όλες τις αδιαφανείς και σκοτεινές λειτουργίες της ΕΥΠ, ούτε σκέψη για έλεγχο της λειτουργίας της ΕΥΠ από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Τέλος η ΕΥΠ συνεχίζει να υπάγεται κατευθείαν στον πρωθυπουργό και αν προκύψει κανένα χοντρό θέμα όπως αυτό της παρακολούθησης Ανδρουλάκη θα μας πει και πάλι ότι δεν ήξερε.

 

        Αυτό που απαιτείται είναι η κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει τις υποκλοπές και η ΕΥΠ να τεθεί κάτω από τον έλεγχο ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Published in Πολιτική

         Υπενθυμίζεται ότι πέρα από του New York Times εκτενή δημοσιεύματα σχετικά με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ είχαν κάνει και οι διεθνείς δημοσιογραφικοί όμιλοι Politico, Aljazeera, La Republica και Deutsche Welle.

 

      Με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ να έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία, εκτάκτως έχει μεταβεί στην Ελλάδα δημοσιογραφική ομάδα των New York Times προκειμένου να διεξάγει επισταμένη έρευνα.

 

         Στην Ελλάδα οι New York Times

 

         Σύμφωνα με το Documentonews.gr, το μεγάλο αμερικανικό Μέσο Ενημέρωσης μετά το δημοσίευμα της 27ης Ιουλίου ετοιμάζει αναλυτικό ρεπορτάζ.

Μάλιστα, δημοσιογράφοι του Μέσου έχουν έρθει ήδη σε επαφή με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Μάντζο, για την καταγγελία παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

 

       Φαίνεται πως η κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα έχει προβληματίσει τη μεγάλη αμερικανική εφημερίδα και πως η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις ευθύνες που εντέχνως αποφεύγει τόσο καιρό.

 

       Υπενθυμίζεται ότι πέρα από του News York Times, εκτενή δημοσιεύματα σχετικά με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ είχαν κάνει και οι διεθνείς δημοσιογραφικοί όμιλοι Politico, Aljazeera, La Republica και Deutsche Welle.

 

      Τα 3 ερωτήματα του Politico για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων που εκθέτουν τον Μητσοτάκη

 

      Το Politico σχολίασε αρνητικά το κάλεσμα που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης προς τους Έλληνες να μην απαξιώσουν την ΕΥΠ, με τη φράση «ποιος όμως έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην υπηρεσία, αν όχι εκείνοι που διέταξαν την υποκλοπή;».

 

      «Η υπαγωγή της ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού ήταν μια από τις πρώτες ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2019. Η ομιλία της Δευτέρας ήταν η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο, αφού απέλυσε τον αρχηγό του του επιτελείου και του αρχηγού πληροφοριών την περασμένη εβδομάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά, παραθέτοντας στη συνέχεια τρία σημαντικά ερωτήματα, τα οποία έμειναν αναπάντητα από τον Μητσοτάκη.

 

-Ποιος ο λόγος που κατασκόπευαν τον Ανδρουλάκη;

 

      Τι γνωρίζουμε: O Μητσοτάκης ανέφερε ότι η υποκλοπή ήταν νόμιμη. Αλλά αυτό εγείρει το ερώτημα γιατί η υπηρεσία πληροφοριών και ένας ανώτερος εισαγγελέας πίστευαν ότι ο Ανδρουλάκης έπρεπε να τεθεί υπό παρακολούθηση.

 

-Αν δεν διέταξε την υποκλοπή ο Μητσοτάκης, τότε ποιος;

 

     Τι γνωρίζουμε: Όχι πολλά, ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση σε αυτό.

 

-Ποιος διέταξε μια ξεχωριστή απόπειρα για χακάρισμα του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη με το Predator;

 

      Τι γνωρίζουμε: Ο Μητσοτάκης δεν ανέφερε το λογισμικό στην ομιλία του χθες το βράδυ και η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι το χρησιμοποίησε. Ωστόσο, έκθεση της ομάδας ανάλυσης απειλών της Google από τον Μάιο τόνιζε ότι είναι “πιθανό” πως οι “υποστηριζόμενοι από την κυβέρνηση παράγοντες” στην Ελλάδα έχουν αγοράσει λογισμικά για να χακάρουν τηλέφωνα με σκοπό την παρακολούθηση», αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico.

 

      Έκθετη διεθνώς η χώρα με δημοσίευμα από Deutsche Welle και Al Jazaaera για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων

 

       Μετά το Politico και τους New York Times, με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων καταπιάνεται δημοσίευμα της Deutsche Welle και του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazaaera.

 

       H DW σε δημοσίευμά της με τίτλο «Περί «νόμιμων» αλλά «λάθος» παρακολουθήσεων» αναφέρει ότι «μετά την πολυαναμενόμενη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το σκάνδαλο η εφημερίδα Die Zeit παρατηρεί: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε την ευθύνη για κατασκόπευση πολιτικού της αντιπολίτευσης. Στην τηλεοπτική του δήλωση ανέφερε ότι δεν γνώριζε τίποτα για υποκλοπές πέρυσι σε βάρος του αρχηγού των αντιπολιτευόμενων σοσιαλιστών, Νίκου Ανδρουλάκη (…) Για τις υποκλοπές πληροφορήθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες (…)

 

       Η πράξη ήταν νόμιμη, ωστόσο οι μυστικές υπηρεσίες υποτίμησαν την πολιτική διάσταση της υπόθεσης, ανέφερε ο Μητσοτάκης. Δεν είπε όμως τίποτα για τους λόγους, για τους οποίους παρακολουθούσαν τον Ανδρουλάκη. Η ελληνική μυστική υπηρεσία ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπως αποφάσισε ο Μητσοτάκης μετά την εκλογική του νίκη το 2019».

 

      Al Jazeera: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως “δεν ήξερε για τις υποκλοπές σε βάρος βουλευτή της αντιπολίτευσης”»

 

     Το τηλεοπτικό δίκτυο της Al Jazeera σε δημοσίευμά του με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως “δεν ήξερε για τις υποκλοπές σε βάρος βουλευτή της αντιπολίτευσης”» αναφέρει μεταξύ άλλων, πως ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει ως «μη πολιτικά αποδεκτές» τις υποκλοπές που πραγματοποιήθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες σε βάρος του αρχηγού των αντιπολιτευόμενων σοσιαλιστών, Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται πως «δεν είχε ιδέα».

 

     Το δημοσίευμα στη συνέχεια σχολιάζει πως, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως οι παρακολουθήσεις ήταν μεν νόμιμες, ωστόσο δεν είχαν λάβει την έγκρισή του, διαφορετικά δε θα επέτρεπε ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο καθώς και ότι οι μυστικές υπηρεσίες υποτίμησαν την πολιτική διάσταση της υπόθεσης.

 

     Η ελληνική μυστική υπηρεσία ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπως αποφάσισε ο Μητσοτάκης μετά την εκλογική του νίκη το 2019, σημειώνει το δημοσίευμα.

Published in Πολιτική

              Το μπαλάκι των ευθυνών πέταξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΠ δηλώνοντας πως ναι μεν η παρακολούθηση ήταν νόμιμη δεν ήταν όμως πολιτικά αποδεκτή.

 

            Τόνισε ότι για αυτό κρίθηκε ο τέως διοικητής της υπηρεσίας κ. Κοντολέων,ενώ την ευθύνη ανέλαβε και ο τέως γενικός γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης. Σύμφωνα με τον κύριο Μητσοτάκη το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη παρακολουθούνταν για τρεις μήνες με την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως. Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν το γνώριζε και δεν θα το επέτρεπε.

 

           Η συγκεκριμένη δήλωση όμως προκαλεί πολλά ερωτήματα καθώς είναι γνωστό ότι από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η Εθνική υπηρεσία πληροφοριών υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού.

 

           "Να μην μετατραπεί η εξεταστική επιτροπή σε κατασκοπευτικό σήριαλ"

 

           Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή για το θέμα σημείωσε πως "δεν πρέπει να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σίριαλ για κομματική κατανάλωση". Ταυτόχρονα προανήγγειλε τις παρακάτω προτάσεις για αλλαγές στην ΕΥΠ:

 

1. Ενίσχυση της λογοδοσίας της υπηρεσίας και της εποπτείας του κοινοβουλίου.

2. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής ασφάλειας.

3. Θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.

4. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της εξωστρέφειας και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της.

 

          Οι παραπάνω αλλαγές βέβαια δεν φαίνεται με μία πρώτη ανάγνωση να αλλάζουν ριζικά την κατάσταση ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για κατάργηση των παρακολουθήσεων των πολιτικών προσώπων. Ταυτόχρονα,δεν γίνεται λόγος σε πιθανό περιορισμό των παρακολουθήσεων των πολιτών οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια για λόγους "εθνικής ασφάλειας". Όσον αφορά μάλιστα στο θέμα της λογοδοσίας και της διαφάνειας αρκεί να θυμίσουμε πως με τροπολογία της κυβέρνησης κάποιος πολίτης παρακολουθείται πλέον δεν μπορεί να ειδοποιηθεί και να ενημερωθεί μετά το πέρας της παρακολούθησης, όπως προβλεπόταν παλαιότερα.

 

         "Ευαίσθητα δεδομένα, συκοφαντίες και ξένες πρεσβείες"

 

         Από τον κύριο Μητσοτάκη δεν έγινε καμία αναφορά στους λόγους για τους οποίους κρίθηκε απαραίτητη η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, μη διαψεύδοντας όλα τα σενάρια που έχουν ακουστεί μέσω διαρροών το τελευταίο διάστημα,ενώ δεν έγινε γνωστό αν η υπηρεσία χρησιμοποιεί το λογισμικό Predator. Θυμίζουμε πως τις προηγούμενες μέρες κυκλοφόρησαν διαρροές πόσο πρόκειται για αίτημα ξένων χωρών με την πρεσβεία της Αρμενίας και της Ουκρανίας, συγκεκριμένα, να διαψεύδουν αυτές τις φημολογίες.

 

        Την ίδια στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης κατήγγειλε πως στελέχη της Νέας Δημοκρατίας διαδίδουν συκοφαντίες σε βάρος του. Μάλιστα ο βουλευτής Νίκος Ρωμανός αναφερόμενος στο περιεχόμενο των παρακολουθήσεων έκανε λόγο για "ευαίσθητα δεδομένα" ενώ κάλεσε τον κύριο Ανδρουλάκη "αν έχει το θάρρος να το κοινοποιήσει"! Ούτε σε αυτό ο πρωθυπουργός απάντησε,καλύπτοντας εμμέσως τον υπεύθυνο τύπου του κόμματός του.

Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Γ. Ανεμογιάννης: Η διοίκηση Βούρου φωτογραφίζεται στα δικά μας έργα
Γ. Ανεμογιάννης: Η διοίκηση Βούρου φωτογραφίζεται στα δικά μας έργα
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο