Displaying items by tag: εμπαιγμος

       Από το γραφείο τύπου της Λαϊκής Ενότητας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

  • Η πολυδιαφημιζόμενη νέα επιδότηση στα καύσιμα είναι εμπαιγμός μπροστά στις τεράστιες αυξήσεις. 
  • Η κυβέρνηση εισπράττει δισεκατομμύρια από φόρους λόγω και των ανατιμήσεων και μοιράζει ψίχουλα.

 

       Η επιδότηση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι ψίχουλα μπροστά στις τεράστιες αυξήσεις στα καύσιμα και σε όλα τα προϊόντα. Ήδη μόλις σήμερα ανακοινώθηκαν νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μόλις δύο μήνες από τις προηγούμενες, που έγιναν τον Απρίλη, νέες μεγάλες αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί, ενώ η τιμή της βενζίνης παραμένει σταθερά πάνω από δύο ευρώ και στα περισσότερα νησιά πλησιάζει τα τρία.

 

       Η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει το ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, από τους οποίους και με βάση τις ανατιμήσεις προβλέπεται να εισπράξει 28,4 δις, ενώ οι επιδοτήσεις θα κοστίσουν 375 εκατομμύρια. Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι όμως Θα εισπράξουν από το Ταμείο Ανάκαμψης 11 δις!!!

 

       Η κυβέρνηση συνεχίζει να κοροϊδεύει, ενώ ο λαός αδυνατεί να ικανοποιήσει τις βασικές του ανάγκες, που δεν καλύπτονται από τα ψίχουλα των επιδοτήσεων.

 

       Απαιτείται:

 

       Άμεση και γενναία αύξηση μισθών και συντάξεων, που να ανταποκρίνεται στο αυξημένο κόστος ζωής. Επαναφορά του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής Μείωση του ΦΠΑ ΣΤΟ 4% και κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ώστε να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων και να ανακουφισθούν πραγματικά οι καταναλωτές.

Published in Πολιτική

     Άρθρο του Δημήτρη Στρατούλη, στελέχους της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, π. Βουλευτή και Υπουργού

 

     Η κυβέρνηση Παπαδήμου, που στηριζόταν σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, στα πλαίσια των μνημονίων κατάργησε στις 28-2-2012 με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) την ισχύουσα τότε Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και μείωσε τον κατώτατο μηνιαίο μισθό από τα 751 ευρώ μικτά στα 586 ευρώ (500 ευρώ καθαρά) και στα 511 ευρώ (430 καθαρά) για τους νέους κάτω των 25 ετών, οδηγώντας σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση του χαμηλόμισθους και τους νέους εργαζόμενους, αλλά και όσους/ες έπαιρναν 18 κοινωνικά επιδόματα φτώχειας και ανεργίας, που υπολογίζονταν με βάση το επίπεδο του κατώτατου μισθού.

 

     Η επόμενη κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, που στηριζόταν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με το νόμο 4172/2013 κατάργησε, ουσιαστικά, το θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αφού, πλέον, ο κατώτατος μισθός δεν θα καθοριζόταν μετά από συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογική συμφωνία της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς, αλλά με απόφαση του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας, που θα μπορούσε με βάση τους οικονομικούς δείκτες της χώρας να αποφασίζει ακόμα και μείωσή του.

 

    Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κράτησε παγωμένο επί τέσσερα χρόνια τον κατώτατο μηνιαίο μισθό σε αυτά τα μνημονιακά επίπεδα φτωχοποίησης. Τον αύξησε προεκλογικά, το 2019, στα 650 ευρώ, με την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου (ν. 4172/2013), δηλαδή με απόφαση της Υπουργού Εργασίας και όχι με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Δεν τήρησε την προεκλογική δέσμευσή της για επαναφορά του στα 751 ευρώ μηνιαία.

 

    Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποίησε και συνεχίζει να αξιοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, για προώθηση χαριστικών ρυθμίσεων σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και για ικανοποίηση διαχρονικών απαιτήσεων του ΣΕΒ για πλήρη εργοδοτική ασυδοσία.

 

    Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής της, ψήφισε, πρόσφατα, νέο αντεργατικό νόμο με τον οποίο ακύρωσε στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, που είχαν περισωθεί από τα μνημόνια, όπως το 8ωρο, και άλλαξε προς το χειρότερο το νόμου 1264/1982, 39 χρόνια μετά τη θέσπισή του, περιορίζοντας το συνδικαλιστικό και απεργιακό δικαίωμα.

Επίσης, πριν από λίγες ημέρες, αποφάσισε μηδενική «αύξηση» (0%) στον κατώτατο μισθό μέχρι το τέλος του 2021 και «αύξηση» - ντροπή ΜΟΝΟ 2%, δηλαδή 0,43€ την ημέρα, από 1-1-2022!

 

    Κι αυτό το έπραξε, αδιάντροπα, όταν οι εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, έχασαν την περίοδο 2012-2019 περίπου 6 δις ευρώ από τη δραστική μείωση και το «πάγωμά» του στα 584 ευρώ (μεικτά) και από το αίσχος του «υποκατώτατου» μισθού των 510 ευρώ (μεικτά) για νέους και νέες κάτω των 25 ετών. Όταν οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων φτώχιας και ανεργίας, τα οποία εξαρτώνται από το ύψος τού κατώτατου μισθού, έχασαν περίπου 2 δις ευρώ. Όταν με τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο μείωσε το εισόδημα των εργαζομένων έως και 35% επιτρέποντας τις απλήρωτες υπερωρίες.

 

    Επομένως, η κυβέρνηση με την απόφασή της για τον κατώτατο μισθό εμπαίζει όσους και όσες φτωχοποιήθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές, που ίδια εφάρμοσε και εφαρμόζει, αφού τους διατηρεί σε επίπεδα φτώχιας. Επίσης, υπονομεύει την όποια προοπτική οικονομικής επανεκκίνησης της χώρας μετά την πανδημία αφού, ουσιαστικά, διατηρεί την αγοραστική δύναμη εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών «παγωμένη» σε επίπεδα οικονομικής εξαθλίωσης.

 

    Οι εργαζόμενοι/ες θα δώσουν στην κυβέρνηση την δική τους απάντηση με την ανάπτυξη των αγώνων τους για να αποκρούσουν και να ακυρώσουν τις πολιτικές της λιτότητας. Για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ των μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ μικτά τον μήνα, και την εν συνεχεία αύξησή του, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Για επαναφορά του θεσμού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ώστε ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται με συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας. Για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, που καταργήθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές. Για δραστική μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών (35ωρο – 7ωρο στην προοπτική 30ωρου – 6ώρου).

Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ηρακλής Γκότσης: Απαιτείται μια παράταξη συνεργασίας για να ορθοποδήσει ο Δήμος Νέας Ιωνίας
Ηρακλής Γκότσης: Απαιτείται μια παράταξη συνεργασίας για να ορθοποδήσει ο Δήμος Νέας Ιωνίας
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο