Displaying items by tag: ελευθερια του τυπου

..
..
..

Δημοσιογράφοι καλούν σε συγκέντρωση στη βρετανική Πρεσβεία, τη Δευτέρα 27 Ιουνίου στις 19:00 το απόγευμα, ενάντια στην έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ενημέρωση, στη διαφάνεια και στην αλήθεια και όσους μάχονται για αυτά. Ο Τζούλιαν Ασάνζ αποκάλυψε, ανάμεσα σε άλλα, μια σειρά μυστικές ενέργειες που συμπλήρωναν τον διαβόητο πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας» με τις ΗΠΑ να θέλουν να τον τιμωρήσουν για την ακτιβιστική δράση του και να του κλείσουν το στόμα. Απαιτούμε από τη βρετανική κυβέρνηση να μην εκδοθεί ο Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καλούμε σε συγκέντρωση στη βρετανική Πρεσβεία στις 19:00 το απόγευμα τη Δευτέρα 27 Ιουνίου ενάντια στην έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

 

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Αγγέλης Γιάννης, δημοσιογράφος
Αναστασιάδης Τάσος, συνταξιούχος δημοσιογράφος
Βερδέ Λένα, δημοσιογράφος Εργατική Αλληλεγγύη
Γεωργιάδης Μάκης, δημοσιογράφος
Δαργάκης Νεκτάριος, δημοσιογράφος in.gr, μέλος Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ
Ελαφρός Γιάννης, δημοσιογράφος
Ζευγώλη Ανέζα, δημοσιογράφος
Καραμπάτσος Θανάσης, δημοσιογράφος
Κάσαρης Πάνος, δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΗΕΜΘ
Κώνστας Γιώργος, δημοσιογράφος Χανιά
Λίτσης Μωυσής, δημοσιογράφος
Μανάβης Νίκος, δημοσιογράφος, αιρετός εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΠΗΝ στην ΠΟΕΣΥ
Μοσχονά Λήδα, συνταξιούχος δημοσιογράφος
Μουρμούρης Γιώργος, δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΗΕΑ
Μπράτσος Νάσος, δημοσιογράφος
Παναγιώτης Σωτήρης, δημοσιογράφος
Παναγόπουλος Ανδρέας, δημοσιογράφος
Παπαχριστούδη Ματίνα, δημοσιογράφος
Παυλόπουλος Γιώργος, δημοσιογράφος
Πολίτη Φύλλια, δημοσιογράφος in.gr
Σπυριδωνίδης Βαγγέλης, δημοσιογράφος μέλος ΕΣΗΕΜΘ
Σταμούλης Δημήτρης, δημοσιογράφος, μέλος ΔΣ ΕΣΠΗΤ
Τσαντίκος Γιώργος, δημοσιογράφος
Φωτέλλη Ειρήνη, μέλος ΔΣ ΠΟΣΠΕΡΤ
Χαροντάκης Δημήτρης, δημοσιογράφος
Χρήστου Γιώργης, δημοσιογράφος, μέλος Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ.

*** Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται

 
Δείτε ακόμα: Προεκλογική «φούσκα» ότι θα μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος - Τα ερωτήματα που προκύπτουν και μένουν αναπάντητα

Published in Πολιτική

..
..
..

Κατάρρευση της Ελλάδας στην Ελευθερία του Τύπου καταγράφει η ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Η Ελλάδα μέσα σε μία χρονιά κατρακύλησε 38 ολόκληρες θέσεις φτάνοντας στην θέση 108 παγκοσμίως. Μάλιστα, από τις ευρωπαϊκές χώρες κατατάσσεται τελευταία!

Σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα “η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υπέστη σοβαρά πλήγματα το 2021 και το 2022, με δημοσιογράφους να παρεμποδίζονται τακτικά από την κάλυψη θεμάτων από τη μετανάστευση μέχρι την πανδημία. Επιπλέον, η δολοφονία του βετεράνου αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021 παραμένει ανεξιχνίαστη, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ταχεία διερεύνηση”.

Δείτε ακόμα: Δίκη Ζακ: Ένοχοι κοσμηματοπώλης και μεσίτης – “ΜΑΤ χτύπησαν τη Μάγδα Φύσσα” (video)

Εξαιρετικά χαμηλή η εμπιστοσύνη προς τα ΜΜΕ

Στη συνέχεια η έκθεση αναφέρεται στη – διαχρονικά - χαμηλή εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς τα ΜΜΕ. “Λίγοι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι όπως ο Skai συνυπάρχουν με εκατοντάδες διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, γεγονός που συμβάλλει σε έναν μεγάλο κατακερματισμό του μιντιακού τοπίου. Η συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης ανήκει σε λίγα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται επίσης σε άλλους, αυστηρά ρυθμιζόμενους επιχειρηματικούς τομείς. Επιπλέον, ορισμένοι από αυτούς έχουν στενούς δεσμούς με την πολιτική ελίτ. Ο Τύπος είναι επομένως πολύ πολωμένος πολιτικά” σημειώνεται. .

Ειδική αναφορά γίνεται και στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, με αφορμή την πανδημία. Υπογραμμίζεται πως “η ποινή ως 5 ετών φυλάκισης για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» αντίκειται στις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας και το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο, αποτελεί σοβαρή απειλή για το δικαίωμα των δημοσιογράφων να δημοσιεύουν πληροφορίες δημόσιου ενδιαφέροντος και αυξάνει τον κίνδυνο λογοκρισίας”.

Σχετικά με τις οικονομικές δυνατότητες των μέσων αναφέρεται πως “η κρίση της τελευταίας δεκαετίας συνδυάστηκε με κατάρρευση αναγνωσιμότητας και δραστική συρρίκνωση της διαφήμισης, απειλώντας την επιβίωση πολλών ΜΜΕ. Έτσι, εξαρτήθηκαν περισσότερο από την κρατική χρηματοδότηση. Επιπρόσθετα, αυτή η χρηματοδότηση είναι αδιαφανής και ευνόησε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Η πρακτική αυτή οδήγησε και σε έρευνα από κοινοβουλευτική επιτροπή για τα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν σε ΜΜΕ για καμπάνιες σχετικές με την πανδημία”.

Αστυνομική βία

Σημαντικά τα σχόλια των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και για την αστυνομική βία απέναντι σε δημοσιογράφους. Συγκεκριμένα τονίζουν πως “η Ελληνική Αστυνομία ασκεί συχνά βία και παρεμποδίζει την δημοσιογραφική κάλυψη θεμάτων για την άσκηση αστυνομικής βίας, τόσο σε διαδηλώσεις όσο και στην διαχείριση των προσφύγων στα νησιά”. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι η Ολλανδή δημοσιογράφος, Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, “αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα για λόγους ασφαλείας, όταν της επιτέθηκαν στον δρόμο, μετά από τη συστηματική δυσφήμιση φιλοκυβερνητικών μέσων, σχετικά με την αντιπαράθεση που είχε με τον πρωθυπουργό για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο”. Τέλος, σημειώνουν ξανά, πως παρά τις εξαγγελίες για ταχεία επίλυση, ακόμα δεν έχει κλείσει η υπόθεση για τη δολοφονία Καραϊβάζ.


Διαβάστε και αυτό: “Κυνική ομολογία” Τζανάκη: Αφήσαμε τα παιδιά να νοσήσουν (video)


Published in Πολιτική
Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 11:54

ΜέΡΑ25: "Πάμε προς την Ερντογανοποίηση"

..

..
..

Από τον εκπρόσωπο τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη εκδόθηκε η παρακάτω δήλωση στήριξης υπέρ του Κώστα Βαξεβάνη

Η δίωξη δημοσιογράφων από την Μητσοτάκης Α.Ε. εμπεδώνει τον αυταρχισμό και τις αντιδημοκρατικές βλέψεις του καθεστώτος

 

Το ΜέΡΑ25 υποστηρίζει σταθερά και εμφατικά την ελευθερία του τύπου και την ερευνητική δημοσιογραφία, όπως άλλωστε αποδεικνύει και ο αγώνας που δίνουμε για τον συνοδοιπόρο μας στο DiEM25 Τζούλιαν Ασάνζ. Θεωρούμε απαράδεκτες τις διώξεις δημοσιογράφων όπως της Γιάννας Παπαδάκου και του Κώστα Βαξεβάνη από το καθεστώς της Μητσοτάκης Α.Ε.

Είναι αδιανόητη όμως και η στάση της δικαιοσύνης, που για ένα τέτοιο σκάνδαλο χρηματισμού πολιτικών, διώκει τους δημοσιογράφους που συνέβαλλαν στην αποκάλυψη του, αντί για αυτούς που "συναλλάσσονταν" με φαρμακευτικές εταιρείες, την ώρα που μείωναν τις δημόσιες δαπάνες στην υγεία.

Φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης δεν αρκείται στην Ορμπανοποίηση της χώρας μας και προχωράει ολοταχώς προς την Ερντογανοποίηση της.

Διαβάστε και αυτό: “Αναβρασμός” στην παιδεία – Ρεπορτάζ της Έκφρασης από τα σχολεία Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης

Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Γ. Ανεμογιάννης: Η διοίκηση Βούρου φωτογραφίζεται στα δικά μας έργα
Γ. Ανεμογιάννης: Η διοίκηση Βούρου φωτογραφίζεται στα δικά μας έργα
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο