Displaying items by tag: δυτικο μετωπο

         Ανακοίνωση του Μετώπου με αφορμή τη νέα πυρκαγιά σε εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων

 

        Από το γραφείο τύπου του Δυτικού Μετώπου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

        Για άλλη μια φορά, η Δυτική Αττική πνίγηκε από τους τοξικούς καπνούς, καθώς ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα από τα πολλά κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή. Αυτήν τη φορά, ήταν η φωτιά στο ΚΔΑΥ της POLYECO στον Ασπρόπυργο, η οποία έχει ξανακαεί στο παρελθόν, που υποχρέωσε την πολιτική προστασία να στείλει το γνωστό μήνυμα «κλείστε τα παράθυρα, πυρκαγιά σε βιομηχανική εγκατάσταση».

 

        Η Δυτική Αττική πληρώνει ακριβά την πολύχρονη λειτουργία της εγκατάστασης της Φυλής, «χάρη» στην οποία έχουν στηθεί δεκάδες νόμιμα και παράνομα κέντρα αποθήκευσης και επεξεργασίας σκουπιδιών στο Θριάσιο πεδίο. Οι χώροι αυτοί, μαζί και τα διάφορα διαλυτήρια, δε βρέθηκαν τυχαία εκεί. Εγκαταστάθηκαν σαν περιφερειακές «δομές» και συμπληρώματα της χωματερής των Άνω Λιοσίων και της Φυλής.

 

       Οι δεκάδες πυρκαγιές, που έχουν προκληθεί σε αυτές τις εγκαταστάσεις, έχουν ρυπάνει κάθε σπιθαμή εδάφους στη Δυτική Αττική. Έχουν ρυπάνει τον αέρα, το έδαφος, τα υπόγεια νερά, τα ζώα που εκτρέφονται σε διάφορες κτηνοτροφικές μονάδες, τις καλλιέργειες που εξακολουθούν να υπάρχουν  και, φυσικά, βλάπτουν ανεπανόρθωτα την υγεία των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή. Έχουμε χάσει το λογαριασμό με τις πυρκαγιές στον ίδιο τον ΧΥΤΑ της Φυλής και στις διάφορες εγκαταστάσεις (της WATT AE, της PLOYECO, του Κωστούλα κ.λπ.). Ποιος ξεχνά το περίφημο ΚΔΑΥ Λαζόπουλου, που καίγονταν για 3 ολόκληρα χρόνια;

 

       Τον ξέρουμε τον ένοχο και είναι γνωστή η αιτία!

 

      Ένοχοι είναι το κράτος, η περιφέρεια Αττικής και οι δημοτικές αρχές του δήμου Φυλής – Λιοσίων, που έκαναν και κάνουν τα πάντα για να εγκατασταθεί και να παραμείνει εσαεί στη Δυτική Αττική η μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης. Η αιτία είναι τα τεράστια κέρδη των εργολάβων των σκουπιδιών, που δραστηριοποιούνται στην εγκατάσταση της Φυλής και στα ΚΔΑΥ, και τα μυθώδη αντισταθμιστικά οικονομικά ανταλλάγματα, που παίρνουν -κυρίως- ο δήμος Φυλής και ο δήμος Ασπροπύργου.

 

      Όσο υπάρχει αυτή η εγκατάσταση, θα υπάρχουν και τα ΚΔΑΥ που θα καίγονται. Και σαν να μη φτάνει αυτό, νέα θηριώδη εργοστάσια επεξεργασίας σκουπιδιών προγραμματίζονται να γίνουν στη Δυτική Αττική, μαζί και μονάδες καύσης απορριμμάτων από ιδιώτες.

 

      Μ΄ αυτά και με ’κείνα, το μέλλον της Δυτικής Αττικής θα είναι μαύρο σαν τους τοξικούς καπνούς των σκουπιδο-εγκαταστάσεων που καίγονται.

Published in Πολιτική

           Από το γραφείο τύπου του Δυτικού Μετώπου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

         Με την αποκάλυψη του ενδιαφέροντος της ΔΕΗ να χρησιμοποιήσει, στη μονάδα της στο Λαύριο, σύμμεικτα απορρίμματα από την Αττική και κάποια νησιά για την παραγωγή ενέργειας, επιβεβαιώνονται απολύτως οι παρατηρήσεις του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, που κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση για τις τροποποιήσεις στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

 

           Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ, που διοργανώθηκε από τις A-Energy Investment Initiative και ΣΔΙΤ Forum Initiative με τη συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε ότι: «Με δυνατή, “πράσινη” φωνή λέμε ότι η ενεργειακή αξιοποίηση είναι πολύ καλύτερη από την ταφή. Γι’ αυτό αναθεωρήσαμε τον ΕΣΔΑ και έχουμε αναθέσει τη σύνταξη μελέτης η οποία θα πάρει θεσμικό χαρακτήρα στο τέλος του χρόνου, αφού προηγηθεί διάλογος με την αγορά, τους φορείς και την αυτοδιοίκηση. Δεν είναι στόχος μας να φτιάξουμε εμείς μονάδες. Μόνο αν η αγορά δεν μπορεί να το “σηκώσει” θα προχωρήσουμε σε έργα, σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα».

 

          Είναι απολύτως ξεκάθαρο, πλέον, ότι η κυβέρνηση αναθεωρεί το ΕΣΔΑ, προκειμένου να επισπεύσει τη δημιουργία μονάδων καύσης των απορριμμάτων, που προβλέπεται ήδη στο ΕΣΔΑ, και να ευνοήσει τη δημιουργία μονάδων από τον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζουμε ότι στην πρόσφατη τροποποίηση του ΕΔΣΑ αναφέρεται ρητά: «Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης, στις οποίες μπορεί να γίνεται ανάκτηση ενέργειας με θερμική επεξεργασία των Υπολειμμάτων των ΜΕΑ/ΜΑΑ ή/και των εναλλακτικών καυσίμων για τη δραστική ελαχιστοποίηση του τελικού υπολείμματος προς υγειονομική ταφή (απαραίτητες για την επίτευξη του στόχου ταφής κάτω από 10% μέχρι το 2030). Μεταβατικά, έως την ολοκλήρωση του συνόλου του δικτύου των ΜΕΑ/ΜΑΑ σε μια Περιφέρεια που προβλέπονται στο οικείο ΠΕΣΔΑ, σε μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης εντός ή εκτός της Περιφέρειας είναι επιτρεπτή η θερμική επεξεργασία και υπολειμματικών σύμμεικτων ΑΣΑ».

 

          Μετά από αυτές τις εξελίξεις γίνεται σαφές ότι το ΠΕΣΔΑ Αττικής δεν μπορεί να εγκριθεί με κανένα τρόπο! Βασικό στοιχείο του νέου ΠΕΣΔΑ είναι η εισαγωγή της καύσης, η οποία μάλιστα θεωρείται βασικό εργαλείο για την επίτευξη υψηλών στόχων εκτροπής από την ταφή. Από μέρους μας αντιστρατευόμαστε την καύση απορριμμάτων, είτε στην τσιμεντοβιομηχανία, είτε σε μονάδες καύσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

          Η πρόθεση της ΔΕΗ να κάψει σκουπίδια στη μονάδα του Λαυρίου αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση και η περιφέρεια Αττικής μπλοφάρουν κρατώντας κρυφά χαρτιά για τις χωροθετήσεις των βασικών υποδομών συμπεριλαμβανομένων και των μονάδων καύσης, προκειμένου να εξαπατήσουν το περιφερειακό συμβούλιο και να περάσουν ευκολότερα το ΠΕΣΔΑ.

 

           Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί, για άλλη μια φορά, τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου να απαιτήσουν από τον κ. Πατούλη να καταθέσει το σύνολο των μελετών εξεύρεσης χώρων για τις βασικές υποδομές επεξεργασίας και τελικής διάθεσης που έχουν ήδη παραγγελθεί από τον ΕΔΣΝΑ, πριν έρθει το νέο ΠΕΣΔΑ προς έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο.

 

             Η κατασκευή μονάδας καύσης απορριμμάτων στην περιφέρεια Αττικής δεν συμπεριλαμβάνεται στο προτεινόμενο ΠΕΣΔΑ, ούτε στη ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ, που έλαβε οριακά θετική γνωμοδότηση από το περιφερειακό συμβούλιο. Μετά την αποκάλυψη του ενδιαφέροντος της ΔΕΗ, ο κ. Πατούλης δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Αντί να προσπαθεί να εμφανιστεί αμέτοχος στο «έγκλημα», καλύτερα είναι να συμπεριλάβει στο προτεινόμενο ΠΕΣΔΑ τη ρητή δέσμευση πως η καύση των απορριμμάτων δεν είναι επιτρεπτή στην περιφέρεια Αττικής.

Published in Πολιτική

         Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 στις 7.30' μ.μ. στο Πνευματικό  Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης - Ανακοίνωση του Μετώπου

 

         Από το Δυτικό Μέτωπο εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση - κάλεσμα:

 

        Αγαπητές/οί φίλες και φίλοι,

 

       Γνωρίζετε ότι οι κάτοικοι δυτικά του Κηφισού, από τη Δυτ. Αττική και τη Δυτ. Αθήνα έως το Δυτ. Πειραιά, βιώνουμε ένα ιδιότυπο κοινωνικό και περιβαλλοντικό ρατσισμό, αφού πρόκειται για την περιοχή με:

 

  • τους υψηλότερους δείκτες ρύπανσης, φτώχειας, ανεργίας, σχολικής εγκατάλειψης, χωρικής συγκέντρωσης περιθωριοποιημένων κοινοτήτων  και
  • τους χαμηλότερους δείκτες αστικού πράσινου και  κοινωνικών υποδομών στην περίθαλψη, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. 

 

       Όσο σκληρό κι αν ακούγεται, η δυτική όχθη αντιμετωπίζεται διαχρονικά ως αποθήκη ψυχών και οι πολίτες της σαν άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας χωρίς φροντίδα και ποιότητα ζωής. 

 

       Όμως, στη δυτική πλευρά της Αττικής δεν υπάρχουν μόνο χωματερές, βιομηχανικοί ρύποι, φτώχεια και εγκατάλειψη. Υπάρχουν και:

 

  • Άνθρωποι που ονειρεύονται και αγωνίζονται ενάντια σ’ αυτά που απειλούν τη ζωή τους.
  • Άνθρωποι που δημιουργούν και άλλοι που διψούν για τέχνη και πολιτισμό, συμμετέχουν σε καλλιτεχνικές ομάδες, οργανώνονται σε πολιτιστικούς, αθλητικούς και άλλους τοπικούς συλλόγους.
  • Συλλογικότητες, όπως το Δυτικό Μέτωπο και άλλες, που παλεύουν για να κλείσει η μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης και να αρχίσει η περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής.

 

      Πιστεύουμε βαθιά, ότι είναι ώρα οι αγώνες και η τέχνη, όλες και όλοι εμείς να συναντηθούμε, για να σκίσουμε το πέπλο της σιωπής, που σκεπάζει τα μεγάλα προβλήματα και τις αγωνίες των κατοίκων της Δυτικής πλευράς της Αττικής. Να στείλουμε παντού το μήνυμα ότι οι αντοχές μας τελείωσαν και ότι πρόκειται για υπόθεση που αφορά τους πολίτες ολόκληρης της Αττικής.

 

      Μετά την πρώτη εκδήλωση του West Side Festival στο δήμο Φυλής από την Ομάδα Δράσης & Πολιτισμού Τέχνης...ΔΡΩμενα  με τη προβολή της ταινίας Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη σειρά έχει ο δήμος Πετρούπολης .

 

      Στις 11/11/22 στο Πνευματικό  Κέντρο Πετρούπολης  παίζουν οι  νεανικές  μπάντες  Enausma Rock Band και Before Twenty Band.

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο