Displaying items by tag: ακριβεια

      Σταθερά την ανηφόρα τραβά ο πληθωρισμός. Οι αυξήσεις τιμών πνίγουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ η κυβέρνηση γράφει - σβήνει μέτρα και μοιράζει υποσχέσεις.

 

      Μεγαλώνει η αγωνία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν νέα έκρηξη του πληθωρισμού με αυξήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο, αλλά και τρόφιμα. 

 

     Ο πληθωρισμός, αυξήθηκε 5,1% τον περασμένο Δεκέμβριο, από αύξηση 4,8% τον Νοέμβριο και μείωση 2,3% τον Δεκέμβριο 2020. Με αποτέλεσμα, σε μέσα επίπεδα πέρυσι να καταγραφεί άνοδος του πληθωρισμού κατά 1,2%, από μείωση 1,2% το 2020.

 

    Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα έτος (Δεκέμβριος 2021- Δεκέμβριος 2020), το φυσικό αέριο ανατιμήθηκε κατά 135,7%, το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 45%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 34,1% και τα καύσιμα κατά 21,7%. Παράλληλα, αυξήσεις τιμών υπήρξαν σε όλα τα είδη (πλην χοιρινού και αλλαντικών) που απαρτίζουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» και ειδικότερα καταγράφηκαν οι εξής: Αρνί- κατσίκι (19,7%), 'Αλλα βρώσιμα έλαια (17,1%), Ελαιόλαδο (17%), Πατάτες (14,2%), Ζυμαρικά (7,6%), Νωπά ψάρια (6,7%), Πουλερικά (6,6%), Τυριά (5,5%), Νωπά φρούτα (5,5%), Νωπά λαχανικά (5,5%), Ψωμί (4,9%), Μοσχάρι (4,2%) και Καφές (3,4%).

 

     Ωστόσο, μεταξύ Δεκεμβρίου και Νοεμβρίου πέρυσι παρατηρήθηκε μια μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου (-16,2%), του πετρελαίου θέρμανσης (-3%) και της βενζίνης (-1,5%). Αντίθετα, συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε Ηλεκτρικό ρεύμα (5,2%), Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (11,5%), Καινούργια αυτοκίνητα (1,3%), Ψωμί (0,7%), Ζυμαρικά (6,6%), Μοσχάρι (2,3%), Ψάρια νωπά (1,7%) και Τυριά (1,6%).

 

     Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:

 

     Η αύξηση κατά 5,1% του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον περασμένο Δεκέμβριο προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

 

    1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

 

*4,3% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες- προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά, γάλα νωπό πλήρες, γλυκά κουταλιού- μαρμελάδες- μέλι.

*3% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

*18% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

*2,3% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

*10,9% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

*0,9% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

*1,2% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- καφέ- εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.

 

    2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

 

*0,1% στην ομάδα «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οδοντιατρικές υπηρεσίες.

*2,5% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

*0,6% στην ομάδα «Αναψυχή- πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό- υπολογιστές- επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα.

*0,6% στην ομάδα «'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

 

     Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,7% τον Δεκέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά τον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 4,4% τον Δεκέμβριο πέρυσι, από αύξηση 4% τον Νοέμβριο και έναντι μείωσης 2,4% τον Δεκέμβριο 2020.

Ενώ, μεταξύ Δεκεμβρίου και Νοεμβρίου πέρυσι, ο εναρμονισμένος δείκτης αυξήθηκε 0,5% έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

 

    Χαρίτσης: Τα στοιχεία και η πραγματικότητα διαψεύδουν την κυβέρνηση

 

   «Κάθε μέρα που περνάει τα στοιχεία και η πραγματικότητα διαψεύδουν την κυβέρνηση. Ο πληθωρισμός ρεκόρ (5.1% τον Δεκέμβριο) που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ φανερώνει ότι η ακρίβεια είναι πλέον καθεστώς. Αφορά βασικά αγαθά και είδη διατροφής και απειλεί την κοινωνική συνοχή» ήταν το πρώτο σχόλιο του Αλέξη Χαρίτση μετά τις ανακοινώσεις.

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «το λέμε εδώ και μήνες, ελπίζουμε επιτέλους να εισακουστούμε: απαιτείται άμεση λήψη μέτρων. Ρύθμιση της αγοράς, στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με αύξηση του κατώτατου μισθού, ελάφρυνση των βαρών με μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με κούρεμα της βασικής οφειλής. Όσο η κυβέρνηση επιμένει στην αδράνεια τόσο πιο οδυνηρές θα γίνονται οι συνέπειες για την κοινωνία».

 

    Κυβερνητικό μπάχαλο με αλληλοδιαψεύσεις για υποτιθέμενες μειώσεις στον ΦΠΑ

 

    Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση έχει περιοριστεί σε έωλες υποσχέσεις περί ανακοινώσεων μέτρων στήριξης οσονούπω, τη στιγμή που η εικόνα της τσαλακώθηκε ακόμη μια φορά από το αλαλούμ με τις μειώσεις στον ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες δηλώσεις του Α. Γεωργιάδη άνοιξαν τη συζήτηση για να έρθουν αργότερα οι Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Οικονόμου να τις απορρίψουν και να κόψουν την όποια κουβέντα.

Published in Πολιτική

      Άρθρο του πρώην βουλευτή,πρώην υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης και στελέχους της Λαϊκής Ενότητας,Δημήτρη Στρατούλη.

 

     Έφτασαν τα Χριστούγεννα και οι γιορτές , αλλά μόνο γιορταστικό δεν είναι το κλίμα για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το τρέχον 4ο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και το 5ο που έρχεται λόγω της νέας μετάλλαξης Ο, καθώς και η συνειδητή άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας, ενισχύουν τον εύλογο λαϊκό φόβο για την υγεία και την ίδια τη ζωή.

 

     Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιάστηκε να ψεύδεται ασύστολα και συνειδητά, αφού από τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, που οι συντάκτες της ισχυρίζονται ότι είχαν θέσει έγκαιρα, από τον περασμένο Μάη, υπόψη της, αποδεικνύεται ότι, επειδή αυτή δεν έκανε τίποτε για την ενίσχυση  των Μονάδων Εντατική Θεραπείας, των περιφερειακών δομών υγείας και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, πέθαναν, ουσιαστικά αβοήθητοι, χιλιάδες συμπολίτες μας.

 

     Κι όλα αυτά, από μία κυβέρνηση, που όχι μόνο δεν στήριξε το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά ακόμα και σήμερα χαρακτηρίζει ως «πολυτέλεια» την παροχή ουσιαστικής υγειονομικής προστασίας στο λαό και η οποία τολμά – παρά τις πρόσφατες φρικτές αποκαλύψεις για τις μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας – να σχεδιάζει νέα «λουκέτα» και συγχωνεύσεις Νοσοκομείων και δομών δημόσιας υγείας.

 

    Αντίθετα, η ίδια κυβέρνηση, ενώ έχει μετατρέψει τα δημόσια Νοσοκομεία σε «μίας νόσου», της μόλυνσης με covid 19, παρέχει «ασυλία» στους επιχειρηματίες της υγείας να συνεχίσουν και εν μέσω πανδημίας να αποκομίζουν τεράστια κέρδη, αντί οι κλινικές τους να επιτάσσονται, με βάση ακόμα και τις συνταγματικές προβλέψεις για τέτοιες περιπτώσεις πανδημιών, για να σωθεί ο λαός. Και δυστυχώς δεν αρκείται σε αυτά, αλλά και αξιοποιεί το λαϊκό φόβο από την πανδημία για να σαρώσει, χωρίς ουσιαστικές κοινωνικές αντιστάσεις, οτιδήποτε είχε μείνει άθικτο από τη μνημονιακή λαίλαπα από τα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

 

    Όλα αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα κάνει λόγω των νεοφιλελεύθερων ιδεολογικών εμμονών και πολιτικών επιλογών της να αφήσει άθικτο και να ενισχύσει το καπιταλιστικό κέρδος, στο βωμό του οποίου θυσιάζει ακόμα και την ανάγκη για προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

 

    Για τον ίδιο λόγο η κυβέρνηση έλεγε ψέματα ότι η ακρίβεια είναι προσωρινή, εξαγγέλλοντας μέτρα για την αντιμετώπιση της, που αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να μην πεθάνουν από το κρύο, τώρα το χειμώνα, λόγω υπέρογκων αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και όλων των καυσίμων ή να μην πεινάσουν λόγω της εκτίναξης των τιμών στα είδη διατροφής.

 

    Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον εαυτό του από τις συνέπειες της πανδημίας και της ακρίβειας, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και αντιμετώπισης της ακρίβειας. Δηλαδή μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, στο φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα άλλα καύσιμα για να συγκρατηθούν και να μειωθούν οι τιμές τους, μηδενισμό του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής διατροφής και, κυρίως, για αυξήσεις μισθών και συντάξεων με τη χρησιμοποίηση ενός παλιού, δοκιμασμένου και αποτελεσματικού για τέτοιες περιπτώσεις εργαλείου, της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).

 

    Από την άλλη πλευρά, πολιτική διέξοδο  στους αγώνες του λαού αυτή τη ζοφερή περίοδο μπορεί και πρέπει να δώσει μία ενωμένη ανυπότακτη και σύγχρονη Ριζοσπαστική Αριστερά, που να κάνει μαχητική και αποτελεσματική αντιπολίτευση, να διαθέτει και να προβάλλει ένα σχέδιο ανατροπής των εφαρμοζόμενων αντικοινωνικών πολιτικών και να προωθεί μία εναλλακτική φιλολαϊκή πολιτική.

 

    Καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές, με καλούς, ελπιδοφόρους και νικηφόρους συλλογικούς αγώνες τη νέα χρονιά.

Published in Πολιτική

     Από το γραφείο τύπου της Πράσινης Αριστεράς εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

    Οι πολίτες ζουν την καθημερινότητα, την πραγματικότητα.
Χωρίς ουσιαστική περίθαλψη, με τρομακτικές αυξήσεις στα αναγκαία αγαθά, με αβεβαιότητα για την εργασία τους.

 

    Η κυβέρνηση από την άλλη ζει μία άλλη πραγματικότητα. Την δική της.

 

    Αυτή που μιλάει για ανάπτυξη (!!!), για το τέλος της πανδημίας (που δεν έρχεται), για τα έξυπνα και αποτελεσματικά μέτρα που παίρνει (με 20.100 νεκρούς και τετραπλάσιο δείκτη θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού), για τα δημόσια έργα (που όμως δεν βλέπουμε) για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων (που δεν πραγματοποιούν οι τράπεζες), για τις αυξήσεις στον βασικό μισθό (του 2%...), για τον περιβαλλοντικό νόμο που δημιουργεί προοπτικές (και καταστρέφει τα πάντα στην χώρα), για τους χειρισμούς της στην ενέργεια (που έχουν ως αποτέλεσμα τον εξαπλασιασμό του κόστους χρήσης μέσα σε 12 μήνες), για την παιδαγωγική μεταρρύθμιση (της απολύτως ακατάλληλης υπουργού) και πολλά άλλα ακόμη.

 

    Η κοινωνία μας χρειάζεται -από εχθές- ενίσχυση του ΕΣΥ (με προσλήψεις σε ανθρώπους και ενίσχυση των υποδομών), προσλήψεις Καθηγητών και Δασκάλων, προστασία της χώρας από τους "νόμιμους" καταπατητές των βουνών, προστασία των πολιτών από τις ανεξέλεγκτες τράπεζες και τα χρηματοοικονομικά funds που λυμαίνονται τις περιουσίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

    Η κυβέρνηση έχει διαρρήξει προ καιρού, την σχέση της με την κοινωνία. Ναρκισσιστικά κοιτάζεται στον καθρέπτη των δημοσκοπήσεων για να δηλώσει αυτάρεσκα ότι το 30% την υποστηρίζει -ακόμη.

 

    Προφανέστατα -και αποδεδειγμένα πια- δεν την απασχολεί το υπόλοιπο 70% των κατοίκων αυτής της χώρας. Αυτοί είναι απλώς .... εμπόδιο στα σχέδιά της.

Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Προβλήματα δημιουργεί η μεταφορά του καταφυγίου αδέδποτων ζώων από το άλσος (βίντεο)
Προβλήματα δημιουργεί η μεταφορά του καταφυγίου αδέδποτων ζώων από το άλσος (βίντεο)
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Προκλήσεις και προοπτικές της δημόσιας διοίκησης μετά την εποχή του COVID-19
Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Προκλήσεις και προοπτικές της δημόσιας διοίκησης μετά την εποχή του COVID-19
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο