Κυριάκος Μητσοτάκης: "Δεν γνώριζα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη" - Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα

Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022 15:18 | Πολιτική
Κυριάκος Μητσοτάκης: "Δεν γνώριζα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη" - Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα
|||

              Το μπαλάκι των ευθυνών πέταξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΠ δηλώνοντας πως ναι μεν η παρακολούθηση ήταν νόμιμη δεν ήταν όμως πολιτικά αποδεκτή.

 

            Τόνισε ότι για αυτό κρίθηκε ο τέως διοικητής της υπηρεσίας κ. Κοντολέων,ενώ την ευθύνη ανέλαβε και ο τέως γενικός γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης. Σύμφωνα με τον κύριο Μητσοτάκη το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη παρακολουθούνταν για τρεις μήνες με την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως. Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν το γνώριζε και δεν θα το επέτρεπε.

 

           Η συγκεκριμένη δήλωση όμως προκαλεί πολλά ερωτήματα καθώς είναι γνωστό ότι από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η Εθνική υπηρεσία πληροφοριών υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού.

 

           "Να μην μετατραπεί η εξεταστική επιτροπή σε κατασκοπευτικό σήριαλ"

 

           Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή για το θέμα σημείωσε πως "δεν πρέπει να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σίριαλ για κομματική κατανάλωση". Ταυτόχρονα προανήγγειλε τις παρακάτω προτάσεις για αλλαγές στην ΕΥΠ:

 

1. Ενίσχυση της λογοδοσίας της υπηρεσίας και της εποπτείας του κοινοβουλίου.

2. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής ασφάλειας.

3. Θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.

4. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της εξωστρέφειας και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της.

 

          Οι παραπάνω αλλαγές βέβαια δεν φαίνεται με μία πρώτη ανάγνωση να αλλάζουν ριζικά την κατάσταση ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για κατάργηση των παρακολουθήσεων των πολιτικών προσώπων. Ταυτόχρονα,δεν γίνεται λόγος σε πιθανό περιορισμό των παρακολουθήσεων των πολιτών οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια για λόγους "εθνικής ασφάλειας". Όσον αφορά μάλιστα στο θέμα της λογοδοσίας και της διαφάνειας αρκεί να θυμίσουμε πως με τροπολογία της κυβέρνησης κάποιος πολίτης παρακολουθείται πλέον δεν μπορεί να ειδοποιηθεί και να ενημερωθεί μετά το πέρας της παρακολούθησης, όπως προβλεπόταν παλαιότερα.

 

         "Ευαίσθητα δεδομένα, συκοφαντίες και ξένες πρεσβείες"

 

         Από τον κύριο Μητσοτάκη δεν έγινε καμία αναφορά στους λόγους για τους οποίους κρίθηκε απαραίτητη η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, μη διαψεύδοντας όλα τα σενάρια που έχουν ακουστεί μέσω διαρροών το τελευταίο διάστημα,ενώ δεν έγινε γνωστό αν η υπηρεσία χρησιμοποιεί το λογισμικό Predator. Θυμίζουμε πως τις προηγούμενες μέρες κυκλοφόρησαν διαρροές πόσο πρόκειται για αίτημα ξένων χωρών με την πρεσβεία της Αρμενίας και της Ουκρανίας, συγκεκριμένα, να διαψεύδουν αυτές τις φημολογίες.

 

        Την ίδια στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης κατήγγειλε πως στελέχη της Νέας Δημοκρατίας διαδίδουν συκοφαντίες σε βάρος του. Μάλιστα ο βουλευτής Νίκος Ρωμανός αναφερόμενος στο περιεχόμενο των παρακολουθήσεων έκανε λόγο για "ευαίσθητα δεδομένα" ενώ κάλεσε τον κύριο Ανδρουλάκη "αν έχει το θάρρος να το κοινοποιήσει"! Ούτε σε αυτό ο πρωθυπουργός απάντησε,καλύπτοντας εμμέσως τον υπεύθυνο τύπου του κόμματός του.

Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

"Επιστρατεύτηκε" ο κανονισμός του 1970 (!) για να βγει ασφαλές το σχολείο!
"Επιστρατεύτηκε" ο κανονισμός του 1970 (!) για να βγει ασφαλές το σχολείο!
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο