Λαϊκή Ενότητα: Αυξήσεις με άλλο περιτύλιγμα οι νέες τιμές του ρεύματος

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 11:06 | Πολιτική
Λαϊκή Ενότητα: Αυξήσεις με άλλο περιτύλιγμα οι νέες τιμές του ρεύματος
|||

         Από το γραφείο τύπου της Λαϊκής Ενότητας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

        Η ανακοίνωση των νέων τιμών για το ηλεκτρικό ρεύμα σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ύψος των επιδοτήσεων τον Αύγουστο οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον διπλασιασμό σχεδόν των ποσών που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές σε σχέση με αυτές που πλήρωναν πριν την ουκρανική κρίση. Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά επαναφέρει με άλλον τρόπο την ρήτρα αναπροσαρμογής απλώς με άλλο όνομα.

 

       Είναι ενδεικτικό ότι οι εταιρείες ενέργειας ανακοινώνουν αυξήσεις ανά κιλοβατώρα που φτάνουν το 500% ενώ σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις αυτές μπορεί να περιοριστούν περίπου στο 200%. Υπενθυμίζουμε ότι τον προηγούμενο χρόνο οι τιμές ανά κιλοβατώρα κινούντο ανάμεσα στα 9 έως 10 λεπτά ενώ ακόμα και αν επιβεβαιωθούν οι δημοσιογραφικές εκτιμήσεις που διοχετεύονται προφανώς από κυβερνητικά χείλη η τιμή της κιλοβατώρας μετά τις επιδοτήσεις θα εκτιναχθεί στα 15- 17 λεπτά τουλάχιστον.

 

      Από τις ανακοινώσεις των εταιριών διαφαίνεται μάλιστα ότι αυτές ακολουθούν εναρμονισμένες τακτικές αφού ανεξάρτητα από τον διαφορετικό τρόπο παραγωγής της ενέργειας από την κάθε εταιρία (καύσιμο, φωτοβολταϊκά κλπ) οι τιμές δεν διαφοροποιούνται πάνω από 1 λεπτό ανά κιλοβατώρα. Γι αυτό και οι τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης ότι ο κάθε καταναλωτής θα μπορεί κάθε μήνα να αλλάζει πάροχο είναι απλώς ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

 

     Η κυβέρνηση προτίμησε να ξοδέψει 9 μήνες τώρα πάνω από πέντε (5) δις ευρώ δημοσίου χρήματος για τη δήθεν ελάφρυνση των καταναλωτών  ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ζεστό χρήμα που απλόχερα μοιράζει  για την προστασία των παρόχων!

 

     Διαβάστε κι αυτό: Τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα – Νέο ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

 

     Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση από την μια πλευρά επιδοτεί τις εταιρίες προκειμένου να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους όπως έκανε  και το προηγούμενο χρονικό διάστημα με την ρήτρα αναπροσαρμογής και καλεί το λαό να πληρώσει το κόστος της κρίσης.

 

     Αυτή την ώρα το αίτημα για θέσπιση ανώτατου πλαφόν και πάγωμα της τιμής του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά η εγκατάλειψη της αμερικανοκίνητης πολιτικής των κυρώσεων και της σύγκρουσης με την Ρωσία και ο απόλυτος έλεγχος της παραγωγής και διανομής του ρεύματος από το δημόσιο με την εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση της ΔΕΗ και των εταιριών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος είναι τα ελάχιστα μέτρα που μπορούν να οδηγήσουν στον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης.

 

     Η υγειονομική οικονομική και ενεργειακή κρίση   απέδειξαν περίτρανα πως τα βασικά αγαθά πρέπει να παραμένουν υπό αυστηρό δημόσιο έλεγχο.

 

    Η Αριστερά και το εργατικό κίνημα πρέπει να κινηθούν αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση και να διεκδικήσουν να μην πληρώσει ο λαός την καπιταλιστική κρίση και τις τυχωδιοκτικές ενέργειες των αμερικανονατοϊκού μπλοκ που τροφοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

"Επιστρατεύτηκε" ο κανονισμός του 1970 (!) για να βγει ασφαλές το σχολείο!
"Επιστρατεύτηκε" ο κανονισμός του 1970 (!) για να βγει ασφαλές το σχολείο!
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο