Η Αττική (ξανα) μετράει τις πληγές της, η κυβέρνηση πανηγυρίζει μέσα στις στάχτες

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 10:51 | Πολιτική
Η Αττική (ξανα) μετράει τις πληγές της, η κυβέρνηση πανηγυρίζει μέσα στις στάχτες Η Αττική (ξανα) μετράει τις πληγές της, η κυβέρνηση πανηγυρίζει μέσα στις στάχτες Η Αττική (ξανα) μετράει τις πληγές της, η κυβέρνηση πανηγυρίζει μέσα στις στάχτες
|||||

       Πάνω από 20.000 τα καμένα στρέμματα μόνο στην περιοχή της Πεντέλης - Στυλιανίδης: "Πετύχαμε όχι ευκαταφρόνητα αποτελέσματα" - Μητσοτάκης: "Όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία"

 

     Την ώρα που εκατομμύρια κάτοικοι της Αθήνας βρίσκονται υπό καθεστώς σοκ από την νέα τεράστια πυρκαγιά στις παρυφές της πόλης, ο κ. Στυλιανίδης (δείτε ρεπορτάζ με τη συνέντευξη του ΕΔΩ) εκτίμησε ότι "πετύχαμε όχι ευκαταφρόνητα αποτελέσματα". Υπογράμμισε δε ότι "ο σωστός συντονισμός και η έγκαιρη επέμβαση δεν ήταν τυχαίος, ήταν η καρδιά της νέας στρατηγικής του υπουργείου μας στη διαχείριση φυσικών καταστροφών". Αναγνώρισε βέβαια ότι "δεν έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα", αλλά δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση.

 

        Εν ολίγοις, μπορεί να είχαμε κάποιες απώλειες, αλλά νικήσαμε.

 

       Διαβάστε κι αυτό: Φωτιά στην Πεντέλη: Σημεία συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης (Διαρκής ανανέωση)

 

       Ο Μητσοτάκης

 

       Στις δηλώσεις που έκανε στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτησε στην ουσία την ίδια γραμμή με τον υπουργό του, αν και οι διατυπώσεις του ήταν σαφώς πιο μετρημένες. Ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι "όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε δει στο παρελθόν".Προσέθεσε μάλιστα, διανθίζοντας τις δηλώσεις του και με λίγη στατιστική,ότι "στατιστικά, είναι βέβαιον ότι κάποιες θα ξεφύγουν και δεν θα μπορούμε να έχουμε την έγκαιρη παρέμβαση η οποία απαιτείται".

 

       Είναι ορατή η διχογνωμία μεταξύ του πρωθυπουργού με τον υπουργό του σχετικά με το αν η επέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν έγκαιρη. Εντούτοις, ο κ. Μητσοτάκης συμμερίστηκε λίγο-πολύ την εκτίμηση ότι κρατικός μηχανισμός τα κατάφερε ή τουλάχιστον τα κατάφερε καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν.

 

       Η καταστροφή

 

  • Είναι αλήθεια ότι η κλιματική κρίση καθιστά καταστροφικότερες τις πυρκαγιές που έχουμε κάθε χρόνο στη Μεσόγειο.
  • Είναι αλήθεια επίσης ότι όταν χτίζονται ολόκληροι οικισμοί μέσα στα δάση, είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να προστατευτούν.
  • Τέλος, είναι αλήθεια ότι το ελληνικό κράτος ουδέποτε θεωρήθηκε πρότυπο αποτελεσματικότητας ούτε από τους πολίτες τους ούτε από κανέναν άλλο.
  • Ωστόσο, είναι εξίσου αλήθεια ότι όταν έχει γίνει μια τόσο μεγάλη οικολογική καταστροφή κι έχουν χαθεί περιουσίες, η κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε να πανηγυρίζει ούτε να λέει ότι δεν έγινε και τίποτα, Απαιτείται η αναγνώρισης της ζημιάς που αντικειμενικά έχει συμβεί, καθώς και επίδειξη της στοιχειώδους ενσυναίσθησης
  • Είναι εξίσου αλήθεια ότι όταν μια πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτα χιλιάδες στρέμματα στις παρυφές της Αθήνας, δεν μπορεί να γίνεται ούτε κατά διάνοια λόγος για έγκαιρη επέμβαση.
  • Είναι εξίσου αλήθεια ότι στη φωτιά στην Πεντέλη ούτε ακραία καιρικά φαινόμενα είχαμε για την εποχή, ούτε τα αναγκαία μέτρα πρόληψης είχαν ληφθεί, σε ό,τι αφορά τους καθαρισμούς και την επιτήρηση.
  • Τέλος, οι εικόνες των αστυνομικών που προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά με… ποτιστήρια δύσκολα θα μπορούσαν να θεωρηθούν κολακευτικές για τον κρατικό μηχανισμό.

 

       Η ήττα

 

       Μια οικολογική καταστροφή όπως αυτή της Πεντέλης, αποτελεί αντικειμενικά μια μεγάλη ήττα. Ήττα για το περιβάλλον, για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους, για το κοινωνικό σύνολο, για τις γενιές που θα έρθουν. Απέναντι σε αυτήν την πραγματική ήττα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιμείται την πρακτική των αραβικών καθεστώτων, παρουσιάζοντας μια κατά φαντασία προπαγανδιστική νίκη. Δεν μπορεί να κινείται στη λογική “η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής πέθανε”. Η χοντροκομμένη προπαγάνδα, όχι μόνο δεν πείθει, αλλά προκαλεί θυμό μιας και συνιστά δείγμα καθεστωτικής αλαζονείας. Ακόμα χειρότερα, τους στέλνει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση προκρίνει την επικοινωνιακή διαχείριση σε βάρος της αναζήτησης πραγματικών λύσεων στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.

 

       Τέλος,μεγάλα ερωτηματικά για τον γενικότερο σχεδιασμό στελέχωσης των κρατικών οργανισμών γεννά η "λεπτομέρεια" που ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι,στην πυρκαγιά δρούσαν 485 πυροσβέστες και...625 αστυνομικοί!  

Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

"Επιστρατεύτηκε" ο κανονισμός του 1970 (!) για να βγει ασφαλές το σχολείο!
"Επιστρατεύτηκε" ο κανονισμός του 1970 (!) για να βγει ασφαλές το σχολείο!
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο