48ωρη απεργία στα πανεπιστήμια ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως – “Εμφύλιος” στην ΔΑΠ

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022 12:53 | Πολιτική
48ωρη απεργία στα πανεπιστήμια ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως – “Εμφύλιος” στην ΔΑΠ
|||

..
..
..

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ ενόψει της ψήφισης του. Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ προκήρυξε 48ωρη απεργία στις 13 και 14 Ιουλίου, που θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή. Συλλαλητήριο διοργανώνεται την ίδια ώρα από φοιτητικούς συλλόγους για την Πέμπτη στα Προπύλαια.

Θυμίζουμε πως το νέο νόμο πλαίσιο αλλάζει ριζικά τον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων με τη θέσπιση συμβούλιο διοίκησης, με υποβάθμιση του ρόλου της Συγκλήτου. Ακόμα αποσπάται η διδακτική επάρκεια και κατακερματίζονται τα πτυχία, με αποτέλεσμα την κατάργηση της ισχύος των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απέρρεαν από το ενιαίο πτυχίο. Ταυτόχρονα από την πανεπιστημιακή κοινότητα τονίζουν πως ουσιαστικά μπαίνει τέλος στα δωρεάν μεταπτυχιακά.

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα σημεία διαφωνίας φοιτητών και καθηγητών με το νόμο - πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας. Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε ότι
οι περισσότεροι σύλλογοι μελών ΔΕΠ ζητούν την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ

“Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, με ομόφωνη απόφασή της, αξιολογώντας την κρισιμότητα της κατάστασης που διαμορφώνεται, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, και διατηρώντας τη θέση της για μη ψήφιση του νομοσχεδίου

1) θεωρεί αναγκαία την προκήρυξη απεργίας την Τετάρτη 13 και την Πέμπτη 14 Ιουλίου, ημερομηνίες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Σε αυτό το πλαίσιο καλεί τους συλλόγους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη μέγιστη συμμετοχή του κλάδου στις κινητοποιήσεις.

2) καλεί όλες και όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα διοργανωθούν από τους συλλόγους τις επόμενες ημέρες.

3) αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για συνεργασία με εκπροσώπους ομοσπονδιών των εργαζομένων στα ΑΕΙ, φοιτητών, και άλλων φορέων για τον καλύτερο συντονισμό των κινητοποιήσεων αυτές τις ημέρες και για τις αντιδράσεις μας την επόμενη περίοδο, που περιλαμβάνουν και την εξέταση ενδεχόμενης αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου”.

Εμφύλιος” στην ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ

Το εν λόγω νομοσχέδιο προκαλεί τριγμούς και εντός της Νέας Δημοκρατίας με κομμάτι της νεολαίας να αντιδρά κυρίως στην κατάργηση των παρατάξεων και τη θέσπιση των ενιαίων ψηφοδελτίων. Με ανακοίνωση της η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής στρέφεται εναντίον του Υπουργείου Παιδείας χαρακτηρίζοντας το μέτρο των ενιαίων ψηφοδελτίων “βαθιά αναχρονιστικό”.

Μάλιστα φαίνεται πως υπάρχουν γενικότερες εντάσεις εντός της νεολαίας με την παράταξη της Νομικής να ασκεί συνολικότερα κριτική για την “κατάρρευση” της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές. “Μόνοι μας και όλοι τους. Εμείς με τη ΔΑΠ, αυτοί με την "εξουσία". Εμείς με τους φοιτητές, αυτοί με τα συμφέροντα. Εμείς στα αμφιθέατρα, αυτοί στα υπουργεία”, καταλήγει η ανακοίνωση.


Δείτε ακόμα: Με την αστυνομία προσπαθούν να πάρουν το σπίτι της Ιωάννας Κολοβού (video)

 

Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

"Επιστρατεύτηκε" ο κανονισμός του 1970 (!) για να βγει ασφαλές το σχολείο!
"Επιστρατεύτηκε" ο κανονισμός του 1970 (!) για να βγει ασφαλές το σχολείο!
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο