Ομολογία Google: Κρατικοί φορείς στην Ελλάδα προμηθεύτηκαν το λογισμικό παρακολούθησης Predator

Σάββατο, 21 Μαϊος 2022 11:32 | Πολιτική
Ομολογία Google: Κρατικοί φορείς στην Ελλάδα προμηθεύτηκαν το λογισμικό παρακολούθησης Predator Ομολογία Google: Κρατικοί φορείς στην Ελλάδα προμηθεύτηκαν το λογισμικό παρακολούθησης Predator
||||

        Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που προμηθεύτηκε το λογισμικό Predator, το οποίο καταγγέλλεται πως χρησιμοποιήθηκε για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων (διαβάστε εδώ: Η ΕΥΠ παρακολουθεί δημοσιογράφο; και εδώ: Έκτακτο – Εισαγγελική παρέμβαση για την καταγγελία για παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη από την ΕΥΠ), όπως ανέφερε επίσημα η Google σε ανάρτησή της.

 

     Η Google τονίζει με "μεγάλη βεβαιότητα" ότι κρατικός φορέας στην Ελλάδα έχει αγοράσει το λογισμικό Predator αλλά η κυβέρνηση δεν το δέχεται και κάνει λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από την αντιπολίτευση.

 

       Σκανδαλώδεις διαστάσεις λαμβάνει πλέον η υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη -που έχει καταγγελθεί από τον ίδιο- καθώς η Google με σχετικό της έγγραφο ξεκαθαρίζει ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator που μολύνει κινητά Android έχει πωληθεί σε κρατικούς φορείς σε μία σειρά από χώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

 

       Την εξέλιξη ανέφερε στο Twitter ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος είχε καταγγείλει την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του. Μάλιστα, σημειώνει ότι «η αποκάλυψη της Google ουσιαστικά δείχνει ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πουληθεί ως ολόκληρο πακέτο υπηρεσιών και δεν αφορά μόνο σε κινητά iPhone αλλά και Android».

 

       Η εξέλιξη αυτή καταρρίπτει το επιχείρημα του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος, όταν είχε ρωτηθεί σχετικά, είχε ισχυριστεί ότι ο δημοσιογράφος τον παρακολουθούσε «ιδιώτης» και ότι ουδείς κυβερνητικός φορέας έχει προμηθευτεί σχετικό λογισμικό.

       Λογισμικό κατασκοπείας της εταιρείας Cytrox, με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, είχε βρεθεί στη συσκευή του δημοσιογράφου από το εργαστήριο Citizen Labs στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

 

      "Σε συμφωνία με ευρήματα του Citizen Lab, εκτιμούμε ότι πράκτορες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και αγόρασαν αυτά τα προγράμματα εκμετάλλευσης τρωτότητας βρίσκονται (τουλάχιστον) στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία" αναφέρει η Google στην τελευταία ενημέρωσή της για την ασφάλεια του λειτουργικού συστήματος Android.

 

      Η υπόθεση του Θανάση Κουκάκη προκάλεσε τον Απρίλιο την παρέμβαση της Εισαγγελίας Αθηνών, η οποία διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και από ποια πρόσωπα έχει τελεστεί η αξιόποινη πράξη της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου.

 

      Πλέον, το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιες είναι οι κρατικές υπηρεσίες που αγόρασαν το λογισμικό παρακολούθησης Predator και πώς το χρησιμοποίησαν.

 

     Διαβάστε την ανακοίνωση της Google  ΕΔΩ

 

 

Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Γ. Ανεμογιάννης: Η διοίκηση Βούρου φωτογραφίζεται στα δικά μας έργα
Γ. Ανεμογιάννης: Η διοίκηση Βούρου φωτογραφίζεται στα δικά μας έργα
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο