Αμερικανικές βάσεις “πάντα και παντού” – Αντιπολεμικά συλλαλητήρια το απόγευμα

Πέμπτη, 12 Μαϊος 2022 14:34 | Πολιτική
Φωτογραφία αρχείου Αμερικανικές βάσεις “πάντα και παντού” – Αντιπολεμικά συλλαλητήρια το απόγευμα Αμερικανικές βάσεις “πάντα και παντού” – Αντιπολεμικά συλλαλητήρια το απόγευμα
Φωτογραφία αρχείου|||||

..

..
..

Συζητείται σήμερα στη Βουλή η νέα “Ελληνοαμερικανική Αμυντική Συμφωνία”, η οποία προβλέπει την ανανέωση της υπάρχουσας συμφωνίας για τις βάσεις ενώ θα ισχύει επ’ αόριστον, εκτός αν κάποιο από τα δύο μέρη ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της διμερούς σύμβασης. Ακόμα προβλέπεται η αναβάθμιση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Αλεξανδρούπολη όπως και της Λάρισα, του Στεφανοβικείου και της ναυτικής βάση της Σούδας.

Ο μόνιμος αυτός χαρακτήρας της νέας συμφωνίας είναι ιδιαίτερα κρίσιμος καθώς πλέον η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αλλάξει όρους τη συμφωνίας, θα πρέπει με δική της διπλωματική πρωτοβουλία να αναθεωρήσει τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις.

Ισχυρή νατοϊκή παρουσία στην Αλεξανδρούπολη” θέλει η κυβέρνηση – “Δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος”

Σε μια δήλωση υψηλής σημασίας προχώρησε ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος λέγοντας ότι “δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος, δεν είναι κακό να είσαι προβλέψιμος, αλλά και αξιόπιστος”. “Κι αν κάτι κρίνουν οι Αμερικανοί, κι όχι μόνο οι Αμερικανοί, ότι αποτελεί πλεονέκτημα για την Ελλάδα αυτή την εποχή […] είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ο αξιόπιστος, ο συνεπής, ο σωστός εταίρος στην περιοχή” πρόσθεσε.

Δείτε ακόμα: Νέο ρεκόρ: Στο 10.2% ο πληθωρισμός – Επιστροφή στο 1994!


Στο ίδιο μήκος κύματος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως “είμαστε δεδομένοι φίλοι, ώστε να έχουμε - αν χρειαστεί - και δεδομένη στήριξη”. Βέβαια, αμερικανικά δημοσιεύματα δείχνουν μια διαφορετική εικόνα κάνοντας λόγο για πώληση νέων F16 προς την Τουρκία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε την Τρίτη πως η νέα συμφωνία είναι “ένα εργαλείο να αισθανθούμε ασφαλείς εσωτερικά” τονίζοντας ότι “ένα κύριο σημείο ήταν το θέμα της Αλεξανδρούπολης. Θέλουμε στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ. Ναι δεν θέλουμε να είναι εμπορικό το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης”. Θυμίζουμε πως το ΝΑΤΟ επιθυμεί να χρησιμοποιεί το λιμάνι ως σταθμό για τη μεταφορά στρατευμάτων και όπλων προς την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό για την Ελλάδα ενώ ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη. Είναι γνωστή άλλωστε και η “ενόχληση” της Ρωσίας για τις εξελίξεις αυτές.

Αντιπολεμικά συλλαλητήρια το απόγευμα

Συνδικάτα, ομοσπονδίες και φοιτητικοί σύλλογοι διοργανώνουν συλλαλητήρια το απόγευμα στην Αθήνα. Πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καλούν σε συγκέντρωση στις 18.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή. Συνδικάτα, που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, καλούν σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 19.00 στα Προπύλαια.

“Ο αγώνας για να σταματήσει κάθε εμπλοκή στον πόλεμο, για τη μη ψήφιση της ελληνοαμερικάνικης συμφωνίας, το κλείσιμο των βάσεων, την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, την κατάργηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αποκτούν ζωτική σημασία για την επιβίωση του λαού!” αναφέρει στο κάλεσμα της η Αντιπολεμική Πρωτοβουλία οργανώσεων της Αριστεράς.

Οι αντιδράσεις,
μάλιστα, ξεκίνησαν από το πρωί όταν μέλη του ΚΚΕ κρέμασαν αντιπολεμικό πανό στον βράχο της Ακρόπολης ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία. “Όχι στον πόλεμο, καμιά συμμετοχή. Όχι στις βάσεις του θανάτου” έγραφε το πανό.

Διαβάστε και αυτό: 
“Καταπέλτης” η εισαγγελέας στη δίκη Τοπαλούδη: Ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά οι δύο κατηγορούμενοι

 

Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Μαριος Ψυχάλης: Προσπάθησε να απωθήσει τους κατοίκους από την παρουσία στο συμβούλιο η δημοτική αρχή
Μαριος Ψυχάλης: Προσπάθησε να απωθήσει τους κατοίκους από την παρουσία στο συμβούλιο η δημοτική αρχή
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Εξόρμηση στον Όσιο Λουκά -Αρβανίτσα- Δίστομο-Παραλία Διστόμου
Εξόρμηση στον Όσιο Λουκά -Αρβανίτσα- Δίστομο-Παραλία Διστόμου
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο