Πληρώνει ο προϋπολογισμός ένα μέρος από… την αισχροκέρδεια των λίγων στο ρεύμα (video)

Παρασκευή, 06 Μαϊος 2022 11:21 | Πολιτική

Media

Πληρώνει ο προϋπολογισμός ένα μέρος από… την αισχροκέρδεια των λίγων στο ρεύμα (video)
|||

..

..
..

Με κρατική επιδότηση θα καλυφθεί η αισχροκέρδεια στο ρεύμα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναδρομική κάλυψη του 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων, με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ ανά νοικοκυριό. Έτσι, θα υπάρξει μια μερική κάλυψη της επιβάρυνσης της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, χωρίς, όμως, να προβλέπεται η κατάργηση της και χωρίς να ζημιώνονται στο ελάχιστο οι τέσσερις “μεγάλοι” της ενέργειας.

Παρεμβάσεις έως 3.2 δις μέχρι το τέλος του έτους, ανακοίνωσαν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Δείτε ακόμα: Επίθεση Άδωνι σε φούρναρη για την ακρίβεια (βίντεο)


Συγκεκριμένα:

- Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για Μάιο και Ιούνιο διευρύνονται. Επιδοτούνται για πρώτη φορά και ο καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες. Το κόστος είναι 900 εκατ. ευρώ.


- Τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022. Αφορά καταναλωτές που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις. Η επιδότηση στους λογαριασμούς iban. Εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή. Κόστος της νέας παρέμβασης με απευθείας ποσό στους λογαριασμούς είναι 280 εκατ. ευρώ.


- Επιδοτείται στην πηγή το diesel κίνησης για Μάιο και Ιούνιο στα 15 λεπτά το λίτρο. Κόστος 45 εκατομμύρια.


- Ενισχύεται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων και εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων. Στόχος να μένουν σταθερές οι τιμές στα παλαιότερα επίπεδα. Οι τιμές λιανικής θα είναι σταθερές ανεξαρτήτως της τιμής εξέλιξης του φυσικού αερίου. Θα επιδοτηθούν γενναία τα κοινωνικά τιμολόγια και όλες οι επιχειρήσεις. Κόστος είναι στα 2 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Θα απορροφηθεί το 70 με 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας.

Υπάρχουν τελικά υπερκέρδη;


Μετά από την πολύμηνη αμφισβήτηση της ύπαρξης υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή ειδικού “μερίσματος αλληλεγγύης” στο 90% των “πρόσθετων εσόδων”. Αυτά, μάλιστα, θα καλύψουν και μέρος των μέτρων στήριξης. Αλλά πόσα είναι αυτά τα υπερκέρδη;

Ο Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωνε πριν ένα μήνα πως όχι μόνο οι εταιρείες ενέργειας δεν έχουν υπερκέρδη αλλά έχουν και ζημιές! Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για τουλάχιστον 1.5 δις ενώ ούτε στις σημερινές ανακοινώσεις ξεκαθαρίστηκε το ποσό. Φαίνεται πως όλοι θα περιμένουν το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να λύσει τον “γρίφο”.


Διαβάστε και αυτό: Κατατέθηκε η πρώτη συλλογική αγωγή για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής

Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

"Επιστρατεύτηκε" ο κανονισμός του 1970 (!) για να βγει ασφαλές το σχολείο!
"Επιστρατεύτηκε" ο κανονισμός του 1970 (!) για να βγει ασφαλές το σχολείο!
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο