Η Ελλάδα στην τελευταία θέση της ΕΕ για την Ελευθερία του Τύπου!

Τετάρτη, 04 Μαϊος 2022 10:55 | Πολιτική
Η Ελλάδα στην τελευταία θέση της ΕΕ για την Ελευθερία του Τύπου! Η Ελλάδα στην τελευταία θέση της ΕΕ για την Ελευθερία του Τύπου!
||||

..
..
..

Κατάρρευση της Ελλάδας στην Ελευθερία του Τύπου καταγράφει η ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Η Ελλάδα μέσα σε μία χρονιά κατρακύλησε 38 ολόκληρες θέσεις φτάνοντας στην θέση 108 παγκοσμίως. Μάλιστα, από τις ευρωπαϊκές χώρες κατατάσσεται τελευταία!

Σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα “η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υπέστη σοβαρά πλήγματα το 2021 και το 2022, με δημοσιογράφους να παρεμποδίζονται τακτικά από την κάλυψη θεμάτων από τη μετανάστευση μέχρι την πανδημία. Επιπλέον, η δολοφονία του βετεράνου αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021 παραμένει ανεξιχνίαστη, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ταχεία διερεύνηση”.

Δείτε ακόμα: Δίκη Ζακ: Ένοχοι κοσμηματοπώλης και μεσίτης – “ΜΑΤ χτύπησαν τη Μάγδα Φύσσα” (video)

Εξαιρετικά χαμηλή η εμπιστοσύνη προς τα ΜΜΕ

Στη συνέχεια η έκθεση αναφέρεται στη – διαχρονικά - χαμηλή εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς τα ΜΜΕ. “Λίγοι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι όπως ο Skai συνυπάρχουν με εκατοντάδες διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, γεγονός που συμβάλλει σε έναν μεγάλο κατακερματισμό του μιντιακού τοπίου. Η συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης ανήκει σε λίγα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται επίσης σε άλλους, αυστηρά ρυθμιζόμενους επιχειρηματικούς τομείς. Επιπλέον, ορισμένοι από αυτούς έχουν στενούς δεσμούς με την πολιτική ελίτ. Ο Τύπος είναι επομένως πολύ πολωμένος πολιτικά” σημειώνεται. .

Ειδική αναφορά γίνεται και στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, με αφορμή την πανδημία. Υπογραμμίζεται πως “η ποινή ως 5 ετών φυλάκισης για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» αντίκειται στις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας και το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο, αποτελεί σοβαρή απειλή για το δικαίωμα των δημοσιογράφων να δημοσιεύουν πληροφορίες δημόσιου ενδιαφέροντος και αυξάνει τον κίνδυνο λογοκρισίας”.

Σχετικά με τις οικονομικές δυνατότητες των μέσων αναφέρεται πως “η κρίση της τελευταίας δεκαετίας συνδυάστηκε με κατάρρευση αναγνωσιμότητας και δραστική συρρίκνωση της διαφήμισης, απειλώντας την επιβίωση πολλών ΜΜΕ. Έτσι, εξαρτήθηκαν περισσότερο από την κρατική χρηματοδότηση. Επιπρόσθετα, αυτή η χρηματοδότηση είναι αδιαφανής και ευνόησε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Η πρακτική αυτή οδήγησε και σε έρευνα από κοινοβουλευτική επιτροπή για τα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν σε ΜΜΕ για καμπάνιες σχετικές με την πανδημία”.

Αστυνομική βία

Σημαντικά τα σχόλια των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και για την αστυνομική βία απέναντι σε δημοσιογράφους. Συγκεκριμένα τονίζουν πως “η Ελληνική Αστυνομία ασκεί συχνά βία και παρεμποδίζει την δημοσιογραφική κάλυψη θεμάτων για την άσκηση αστυνομικής βίας, τόσο σε διαδηλώσεις όσο και στην διαχείριση των προσφύγων στα νησιά”. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι η Ολλανδή δημοσιογράφος, Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, “αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα για λόγους ασφαλείας, όταν της επιτέθηκαν στον δρόμο, μετά από τη συστηματική δυσφήμιση φιλοκυβερνητικών μέσων, σχετικά με την αντιπαράθεση που είχε με τον πρωθυπουργό για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο”. Τέλος, σημειώνουν ξανά, πως παρά τις εξαγγελίες για ταχεία επίλυση, ακόμα δεν έχει κλείσει η υπόθεση για τη δολοφονία Καραϊβάζ.


Διαβάστε και αυτό: “Κυνική ομολογία” Τζανάκη: Αφήσαμε τα παιδιά να νοσήσουν (video)


Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Γ. Ανεμογιάννης: Η διοίκηση Βούρου φωτογραφίζεται στα δικά μας έργα
Γ. Ανεμογιάννης: Η διοίκηση Βούρου φωτογραφίζεται στα δικά μας έργα
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο