Μητσοτάκης: Οι (μη καταρτισμένοι) άνεργοι φταίνε για την ανεργία!

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 13:58 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Οι (μη καταρτισμένοι) άνεργοι φταίνε για την ανεργία!
|||

        "Παραλυτική κατάσταση" δημιουργούν τα επιδόματα του ΟΑΕΔ είπε στην Βουλή ο πρωθυπουργός μιλώντας για "αληθινούς" και "ψεύτικους" ανέργους.

 

       Η έλλειψη κατάρτισης των ανέργων και η "παραλυτική κατάσταση" που δημιουργούν τα επιδόματα ανεργίας ευθύνονται για το ύψος της ανεργίας στην Ελλάδα. Στην διαπίστωση αυτή προχώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΟΑΕΔ.

 

      Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ευθύνες στου ανέργους για το ότι δεν βρίσκουν δουλειά. Υπονοώντας μάλιστα ότι …εθίζονται στα επιδόματα ανεργίας που δίνει ο ΟΑΕΔ, τονίζοντας ότι τα κονδύλια του οργανισμού πρέπει να απευθυνθούν στην κατάρτιση.

 

Δείτε ακόμα:         Στο 12.8% η ανεργία τον Φεβρουάριο – Δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη

 

      Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι "η ανεργία συνυπάρχει με κενές θέσεις εργασίας". Υποστηρίζοντας πως υπάρχουν "αρκετές δουλειές που θα μπορούσαν να καλυφθούν αν οι άνεργοι είχαν δεξιότητες". Σημείωσε μάλιστα πως "οι εργοδότες μας λένε ότι έχουν πρόβλημα κάλυψης αναγκών σε εργατικό δυναμικό την ίδια ώρα που η χώρα έχει ανεργία 12,8%".

 

     Με βάση αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί "όχι επιδοτώντας την διατήρηση της ανεργίας αλλά επιδοτώντας την επιμόρφωση των ανέργων". Έτσι είπε "κάθε άνεργος θα διαμορφώσει το δικό του ψηφιακό σχέδιο δράσης" και "θα πριμοδοτείται με 300 ευρώ και η ενίσχυση αυτή θα συνεχίζεται και αφού βρει δουλειά".

 

     Μάλιστα μίλησε για ένα καθεστώς που θα αντικαταστήσει την "παραλυτική κατάσταση μιας τακτικής επιδότησης από το κράτος". Συμπλήρωσε πως πρέπει "να διακρίνουμε τους αληθινούς ανέργους, αυτούς που έχουν ανάγκη κρατικής αρωγής" έτσι ώστε "οι πόροι να μην σπαταλιούνται οριζόντια σε επιδόματα". Επισήμανε μάλιστα ότι με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση "μετατρέπει τον ΟΑΕΔ από παγίδα σε φορέα κινητικότητας".

 

     Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει ως επιτυχημένη την πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας ότι η Ελλάδα καταγράφει την "χαμηλότερη αποκλιμάκωση στην Ευρώπη" αφού η ανεργία από το 17,2%  έφθασε στο 12,8%.  Αυτά αν και ο ίδιος παραδέχθηκε στην συνέχεια ότι η Ελλάδα έχει την δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού "μόνον η Ισπανία μας ξεπερνάει".

 

     Επίσης αναφέρθηκε στο "διαχρονικό πρόβλημα χαμηλών αμοιβών" σαν να είναι …φυσικό φαινόμενο, εξαγγέλλοντας ξανά πως θα υπάρξει δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μετά την 1η Μαΐου.

Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Γ. Ανεμογιάννης: Η διοίκηση Βούρου φωτογραφίζεται στα δικά μας έργα
Γ. Ανεμογιάννης: Η διοίκηση Βούρου φωτογραφίζεται στα δικά μας έργα
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο