Με τους Δήμους στα πρόθυρα της κατάρρευσης μεγαλώνει η δυσαρέσκεια προς κυβέρνηση και ΚΕΔΕ

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022 20:40 | Πολιτική
Με τους Δήμους στα πρόθυρα της κατάρρευσης μεγαλώνει η δυσαρέσκεια προς κυβέρνηση και ΚΕΔΕ Με τους Δήμους στα πρόθυρα της κατάρρευσης μεγαλώνει η δυσαρέσκεια προς κυβέρνηση και ΚΕΔΕ Με τους Δήμους στα πρόθυρα της κατάρρευσης μεγαλώνει η δυσαρέσκεια προς κυβέρνηση και ΚΕΔΕ Με τους Δήμους στα πρόθυρα της κατάρρευσης μεγαλώνει η δυσαρέσκεια προς κυβέρνηση και ΚΕΔΕ
||||||

..
..
..

Η δυσαρέσκεια ήταν έκδηλη στην έκτακτη συνάντηση των Δημάρχων, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18/03. Από τη μία πυρά δέχτηκε προφανώς η κυβέρνηση, η οποία έχει αφήσει τους Δήμους στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Από την άλλη έντονη κριτική δέχεται και η διοίκηση της ΚΕΔΕ, που παρά τα τεράστια προβλήματα της αυτοδιοίκησης δεν έχει ορθώσει ανάστημα για να διεκδικήσει να ουσιαστικά να δοθούν λύσεις.


Η ΕΚΦΡΑΣΗ, παρούσα φυσικά στη συνάντηση των Δημάρχων, σας μεταφέρει όσα συνέβησαν ενώ έχουν στη σελίδα μας υπάρχουν ήδη και οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε σαφώς το ενεργειακό και τα μεγάλα έξοδα των ΟΤΑ. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, δεν είναι απίθανο να δούμε ακόμα και διακοπή ρεύματος σε κάποια Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης (ΔΕΥΑ). “Έτσι δηλαδή οι δήμοι από 360 εκ. ευρώ το χρόνο για ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση, αν όλη η χρονιά πάει έτσι, το κόστος θα εκτοξευτεί στο 1 δις ευρώ!” δήλωσε χαρακτηριστικά αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος.

Έπειτα, έντονα συζητήθηκε και το θέμα του τέλους ταφής, που αποτελεί μια επιπλέον επιβάρυνση για τους δημότες, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, να δηλώνει ότι θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα η πρόταση των Δήμων και θα επαναπροσαρμοστεί το ύψος του τέλους.

Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε σχετικά τα παρακάτω:

Πραγματικά το θεωρώ πέρα από κάθε λογική να συζητάμε ακόμη για το τέλος ταφής, την ώρα που γύρω μας όλα τα σκιάζει η ενεργειακή φοβέρα. Δηλαδή λίγα πληρώνουν οι πολίτες μας αυτό το διάστημα, που εμείς θα πάμε να βάλουμε στους λογαριασμούς άλλα 80-100 εκ. για να πληρωθούν οι ευθύνες του ίδιου του κράτους που συνεχίζει να μην βάζει μια στοιχειώδη τάξη στην αγορά της ανακύκλωσης;”

Πολλοί Δήμαρχοι, επίσης, αναφέρθηκαν και στο
νομοσχέδιο για τα αδέσποτα εξηγώντας πως έχουν αναλάβει μια ευθύνη χωρίς να έχουν την αντίστοιχη ενίσχυση. “Ξοδεύουμε πάνω από 25εκ για τα αδέσποτα και δεν λαμβάνουμε την παραμικρή επιχορήγηση” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.

Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε αν δεν αλλάξουμε αυτή την αντι-αυτοδιοικητική πολιτική”

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Δήμαρχος Βάρης – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, σχολίασε το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας λέγοντας τα εξής:

Με τα πενιχρά χρήματα θα κάτσω να πάρω απορριμματοφόρα που τα χρειάζομαι καθημερινά ή εκχιονιστικά που τα χρησιμοποιούμε κάθε τρία χρόνια. Θέλετε να αναλάβουμε εμείς την Πολιτική Προστασία; Βγείτε και πείτε ότι δεν μπορείτε και δώστε μας τα κατάλληλα μέσα και θα τα καταφέρουμε”

Αναφέρθηκε μάλιστα και στα πάγια ζητήματα της αυτοδιοίκησης δηλώνοντας πως “το 80% των θεμάτων τα έχει ακούσει στα τελευταία 5 συνέδρια της ΚΕΔΕ”. “Ζητήματα που χρονίζουν και δεν λύνονται ποτέ” συνέχισε. “Ο Πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή σε συζήτηση στη ΔΕΘ μέχρι τέλος του χρόνου να έχουμε τελειώσει με τις αρμοδιότητες και τα θεσμικά της αυτοδιοίκησης. Ο χρόνος τελείωσε, έχουμε μέσα Μαρτίου και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Και αυτό είναι πολιτικά ζήτημα, όχι διαδικαστικό”

Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε μέχρι να αλλάξουμε αυτή την άκρως αντι-αυτοδιοικητική πολιτική που ακολουθείται από όλο το πολιτικό φάσμακατέληξε αφού ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες του κράτους.


Περισσότερες “ενέσεις” από την κυβέρνηση υποσχέθηκε ο κ. Πέτσας


Χωρίς να δίνει απαντήσεις ούτε για τα πάγια προβλήματα, όπως τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, τα δισεκατομμύρια παρακρατηθέντα κλπ αλλά ούτε και για τα έκτακτα ζητήματα, όπως της ακρίβειας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε την αύξηση του ΚΑΠ με έκτακτη επιχορήγηση προς τους Δήμους ύψους 57 εκ. ευρώ καθώς και 14 εκ. ευρώ για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Την ίδια στιγμή προανήγγειλε εκ νέου έκτακτες επιχορηγήσεις ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια. “Είναι βέβαιο ότι το κράτος θα χρειαστεί να στηρίξει ξανά την Αυτοδιοίκηση και αυτό θα κάνουμεΛελογισμένα και με σύνεση” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στα προγράμματα “Αντώνης Τρίτσης” και στο νέο ΕΣΠΑ, τα οποία πράγματι αποτελούν πολύ χρήσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους Δήμους, δεν αποτελούν, όμως, πανάκια για τα προβλήματα των Δήμων, όπως αυτά περιγράφηκαν από πληθώρα Δημάρχων.


Γ. Ιωακειμίδης: Η διοίκηση της ΚΕΔΕ έχει όλη την ευθύνη


Με βάση τα παραπάνω φάνηκε πως η ΚΕΔΕ βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο. Από τη μία οι Δήμοι δεν μπορούν, λόγω της υποχρηματόδητησης και της έλλειψης προσωπικού, να ανταποκριθούν στις απαιτητικές συνθήκες της περιόδου. Από την άλλη, όμως, η διοίκηση δεν προτάσσει κάποιο ουσιαστικό διεκδικητικό πλάνο με στοχευμένες δράσεις ώστε η αυτοδιοίκηση να λάβει επιτέλους αυτά που δικαιούται.

Αυτό το αδιέξοδο και το αρνητικό κλίμα απέναντι στη διοίκηση περιέγραψε κι ο Δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος τόνισε πως “οι Δήμαρχοι θα πληρώσουν την επιλογή τους να ψηφίσουν αυτή τη διοίκηση”. “Έχει εκλεγεί με το 64% και έχει επιλέξει να διοικεί μονοκομματικά επομένως έχει και όλη την ευθύνη πάνω της” συνέχισε.

Σε σχέση, μάλιστα, με τις κυβερνητικές ευθύνες ανέφερε χαρακτηριστικά τα παρακάτω:

Το ψήφισμα της Θεσσαλονίκης τα λέει όλα αλλά δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα. Το κακό για αυτή την κυβέρνηση είναι πως όταν εκλέχτηκε μας είπε ότι θα λυθούν όλα. Ελάχιστα λύθηκαν και τα πράγματα χειροτέρεψαν. Κυβερνητικά δεν ενδιαφέρει η αυτοδιοίκηση.”


Δείτε ακόμα: 16.519 νεκροί εκτός ΜΕΘ σύμφωνα με το έγγραφο του ΕΟΔΥ

Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Γ. Ανεμογιάννης: Η διοίκηση Βούρου φωτογραφίζεται στα δικά μας έργα
Γ. Ανεμογιάννης: Η διοίκηση Βούρου φωτογραφίζεται στα δικά μας έργα
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο