Ι.Σ.Α.: Η κυβέρνηση και,ειδικότερα,το ΥΠ.ΑΝ. αποφάσισαν τη μη συνταγογράφηση του PCR

Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2022 11:33 | Πολιτική
Ι.Σ.Α.: Η κυβέρνηση και,ειδικότερα,το ΥΠ.ΑΝ. αποφάσισαν τη μη συνταγογράφηση του PCR
|||

      "Η απόφαση να μην συνταγογραφούνται τα PCR τεστ από την έναρξη της πανδημίας πάρθηκε χωρίς να ερωτηθούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι",επισημαίνει στην ανακοίνωση - απάντηση του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών,του οποίου πρόεδρος είναι ο "ομόσταυλος" και Περιφερειάρχης Αττικής,Γιώργος Πατούλης,πραγματοποιώντας ένα μεγαλοπρεπές "άδειασμα" στον Άδωνι Γεωργιάδη που είχε δηλώσει ότι η ευθύνη για την απόφαση μη συνταγογράφησης του μοριακού τεστ είναι αποκλειστική ευθύνη του Ι.Σ.Α. και του Π.Ι.Σ. που δεν το δέχθηκαν - Ανακοίνωση του Δ.Σ. του Ι.Σ.Α., με την οποία ζητείται η ανάγκη συνταγογράφησης των τεστ,η ανάγκη επιβολής πλαφόν στην τιμή τους και η πρόβλεψη να έχουν πρόσβαση σε αυτό και οι ανασφάλιστοι πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης,ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε την μείωση της τιμής του PCR,την οποία αναμένει η κοινωνία. 

 

      Ας τα πάρουμε,όμως,τα πράγματα με τη σειρά:

 

      Ο Άδωνις Γεωργιάδης έριξε την ευθύνη σε Πατούλη και Εξαδάκτυλο για τα 60 ευρώ στα PCR τεστ, με την απάντηση των ιδίων και γενικότερα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών να «καρφώνει» τον υπουργό Ανάπτυξης και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

      Το χρονικό

 

      Τη Δευτέρα 3/1 ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε ονομαστικά στον Γιώργο Πατούλη, πρόεδρο του ΙΣΑ, και τον Θανάση Εξαδάκτυλο, πρόεδρο του ΠΙΣ, λέγοντας ότι το πλαφόν των 60 ευρώ μπήκε στα μοριακά τεστ μετά από συσκέψεις που έκανε μαζί τους και μετά από δική τους απαίτηση.

 

     Όπως υποστήριξε ενώ αρχικά το πλαφόν είχε μπει στα 50 ευρώ, δηλαδή 40 ευρώ για το μοριακό τεστ και 10 ευρώ για την προσφερόμενη υπηρεσία, οι ιατρικοί σύλλογοι διαφώνησαν και έτσι αποφασίστηκε να αυξηθεί το πλαφόν στα 60 ευρώ.

 

     Αργότερα, λοιπόν, σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ ξεκαθαρίζει ότι αυτοί που αποφασίζουν για την τιμή μιας ιατρικής πράξης είναι πάντα η εκάστοτε πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης. Τάσσεται υπέρ της συνταγογράφησης των PCR τεστ αλλά και της δωρεάν χορήγησής τους στους ανασφάλιστους μέσω των δημόσιων δομών υγείας.

 

     Παράλληλα τάσσεται υπέρ της συνταγογράφησης των pcr test αλλά και της δωρεάν χορήγησής τους στους ανασφάλιστους μέσω των δημόσιων δομών υγείας. Επιπλέον, διαψεύδοντας τον Άδωνι Γεωργιάδη και γενικότερα την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τους καλεί να καθορίσουν την τιμή του μοριακού τεστ σε τέτοιο ύψος που να επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα τα PCR τεστ είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη.

 

     Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΙΣΑ:

 

    Με αφορμή την είδηση που διακινείται από σήμερα το πρωί μέσω των ΜΜΕ, όπου γίνεται αναφορά πως το πλαφόν των 60 ευρώ ανά PCR test θεσπίστηκε μετά από εισήγηση και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε τα παρακάτω:

 

    Πρώτον, με βάση την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, κανένας Ιατρικός Σύλλογος στη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αν μια ιατρική πράξη θα συνταγογραφείται, ούτε φυσικά να καθορίζει την τιμή που αυτή θα προσφέρεται. Αυτή είναι αρμοδιότητα κι ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Ανάπτυξης κι αυτός ο κανόνας ισχύει και για τα μοριακά τεστ.

 

    Δεύτερον, ο ρόλος των Ιατρικών Συλλόγων είναι καθαρά συμβουλευτικός και εισηγητικός, το Κεντρικό Κράτος είναι αυτό που μέσω των αρμόδιων οργάνων του αποφασίζει για τη συνταγογράφηση ή μη καθώς και το κόστος τόσο της συγκεκριμένης, όσο και κάθε άλλης ιατρικής πράξης.

 

    Τρίτον, η απόφαση να μην συνταγογραφούνται τα τεστ μοριακού ελέγχου από την έναρξη της πανδημίας πάρθηκε χωρίς να ερωτηθούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι. Ενώ όσον αφορά την τιμή τους, η εισήγηση μας έλαβε υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως η τιμή προμήθειας του προϊόντος την περίοδο εκείνη, το κόστος της προσφερόμενης υπηρεσίας, η εύλογη αμοιβή, κλπ. Από τότε όμως που αποφάσισε το Κράτος να μην συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ και καθόρισε και την τιμή διεξαγωγής τους μέχρι σήμερα, άλλαξαν πολλά.

 

     Στο πλαίσιο λοιπόν του θεσμικού μας ρόλου και υπερασπίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών της χώρας, χωρίς εξαίρεση, στην ελεύθερη πρόσβαση τους σε κατάλληλες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εισηγούμαστε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας:

 

* να δώσει άμεσα τη δυνατότητα για συνταγογράφηση και χορήγηση σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, εφόσον αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους, όπως ισχύει για κάθε κλινικο-εργαστηριακή εξέταση που αποζημιώνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς σήμερα -από ειδικό κωδικό όμως και χωρίς claw back-.

* να διασφαλίσει στους ανασφάλιστους πολίτες το ίδιο δικαίωμα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας.

* να καθορίσει την τιμή του κάθε μοριακού τεστ σε τέτοιο ύψος που να επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα τα PCR τεστ είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη».

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Μαριος Ψυχάλης: Προσπάθησε να απωθήσει τους κατοίκους από την παρουσία στο συμβούλιο η δημοτική αρχή
Μαριος Ψυχάλης: Προσπάθησε να απωθήσει τους κατοίκους από την παρουσία στο συμβούλιο η δημοτική αρχή
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Εξόρμηση στον Όσιο Λουκά -Αρβανίτσα- Δίστομο-Παραλία Διστόμου
Εξόρμηση στον Όσιο Λουκά -Αρβανίτσα- Δίστομο-Παραλία Διστόμου
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο