Τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι σημαίνει η "αξιολόγηση": Αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς για τις συγχωνεύσεις τμημάτων

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021 10:28 | Πολιτική
Τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι σημαίνει η "αξιολόγηση": Αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς για τις συγχωνεύσεις τμημάτων Τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι σημαίνει η "αξιολόγηση": Αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς για τις συγχωνεύσεις τμημάτων Τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι σημαίνει η "αξιολόγηση": Αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς για τις συγχωνεύσεις τμημάτων
|||||

    Δημιουργούν τμήματα με 28 μαθητές κι αυτό το ονομάζουν "επιμελημένο εξορθολογισμό" στο ΥΠΑΙΘ, όπως καταγγέλλουν οι Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες καταλήψεις σχολείων από γονείς, όπως στην Κάντανο της Κρήτης - Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο από τις τοπικές ΕΛΜΕ και τις Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 στις 1.30' μ.μ. Σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, 6.000 είναι τα κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ 4.000 και πλέον είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις παράλληλης στήριξης σε όλη τη χώρα, για τα οποία κενά φταίνε...οι αναρρωτικές άδειες και άδειες μητρότητας που παίρνουν οι εκπαιδευτικοί, όπως υποστηρίζει ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

 

    Σε συγχωνεύσεις τμημάτων οδήγησαν τα κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκαπίδευση, παρά τις 50.000 προσλήψεις αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία.

 

    Σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες των εκπαιδευτιών, 6.000 είναι τα κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ 4.000 και πλέον είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις παράλληλης στήριξης σε όλη τη χώρα.

 

   «Ο πολύ μεγάλος αριθμός των αναρρωτικών αδειών που παρουσιάστηκε τον τελευταίο μήνα και η έλλειψη ορθής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού δημιούργησαν κάποια κενά. Κάνουμε από την αρχή διορθωτικές κινήσεις και παρεμβάσεις για εξορθολογισμό. Δεν είναι δυνατόν με 50.000 τοποθετήσεις να παρουσιάζονται ακόμη κενά και αυτό το θέμα θα το λύσουμε άμεσα», τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

 

   Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου παιδείας, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι με τις προσλήψεις της πρώτης και της δεύτερης φάσης καλύφθηκε το 90% των κενών και, παράλληλα, υπενθύμισε ότι τις επομένες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση της τρίτης φάσης προσλήψεων αναπληρωτών.

 

   «Παιδιά που μπήκαν σε ένα ρυθμό, πρέπει τώρα να αλλάξουν εκπαιδευτική διαδικασία και να συμπτυχθούν, ώστε να φθάσουμε σε εποχές Covid σε τμήματα 22, 23, 24 παιδιών», κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου, Χρήστος Ματσούκας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Οκτωβρίου ανακοινώθηκαν συγχωνεύσεις και σε σχολικά τμήματα στην Θεσσαλονίκη, τα Δωδεκάνησα, τα Χανιά, την Ανατολική Αττική, τα Ιωάννινα, την Κορινθία, την Ηλεία, τη Γ΄Αθήνας, τη Φωκίδα, τη Σάμο, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα και αλλού.

 

    Δείτε κι αυτό: Καθολική αντίθεση γονιών και εκπαιδευτικών ενάντια στις συμπτύξεις τμημάτων στο 10ο και 7ο Δημοτικά σχολεία Νέας Ιωνίας

 

ΥΠΑΙΘ: «Δεν έχουμε συγχωνεύσεις τμημάτων, αλλά επιμελημένο εξορθολογισμό»

 

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης και ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Χρήστος Κάτσικας, μίλησαν το πρωί της Πέμπτης, σε εκπομπή του OPEN, για τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν αναφορικά με τις συγχωνεύσεις τμημάτων και την αξιολόγηση.

Ο κ. Κόπτσης υποστήριξε πως δεν έδωσε εντολή το υπουργείο να γίνουν συμπτύξεις τμημάτων, αλλά «οδηγίες», με τον Χρήστο Κάτσικα να απαντά πως «όποιος ακούει τον γενικό γραμματέα θα πιστέψει ότι ζει σε άλλη χώρα».

Ο γ.γ. του ΥΠΑΙΘ χαρακτήρισε «βελτιωτική διαρθρωτική κίνηση» και «επιμελημένο εξορθολογισμό» τις συγχωνεύσεις τμημάτων και κατηγόρησε τους εκπαιδευτικούς για τα κενά στα σχολεία.

 
    «Δεν πρέπει να κατασπαταλάται εκπαιδευτικό προσωπικό», ούτε και να «πηγαίνουν χαμένα τα χρήματα των φορολογουμένων», είπε ο κ. Κόπτσης, με τους εκπαιδευτικούς να καταγγέλλουν ότι οι συγχωνεύσεις τμημάτων γίνονται προκειμένου το υπουργείο Παιδείας να γλιτώσει τις επιπλέον απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού.

 

    Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΙΘ απέρριψε την κατηγορία, κάνοντας λόγο για «διαστρέβλωση της αλήθειας» και για «διάδοση ψευδών ειδήσεων».

 

Αμετακίνητος στο ζήτημα των αδειών

 

    Ο Αλ. Κόπτσης έριξε την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς, που παίρνουν άδειες (μητρότητας, αναρρωτικές, ειδικού σκοπού κ.ά.), για να λάβει την απάντηση από τον Χρήστο Κάτσικα ότι είναι αδύνατον να είναι περισσότερες οι άδειες, αφού φέτος το υπουργείο αποφάσισε να κόψει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας σε εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ο γ.γ. του υπουργείου δεν το αρνήθηκε και δικαιολόγησε την παραπάνω απόφαση με το γεγονός ότι φέτος υπάρχουν τα εμβόλια.

 

    Όπως σημειώνουν εκπαιδευτικοί και γονείς, πάντως, είναι πρωτοφανές για την εκπαιδευτική διαδικασία και την παιδαγωγική επιστήμη οι μαθητές, που έχουν ξεκινήσει τα μαθήματά τους, να υποχρεωθούν να αλλάξουν εκπαιδευτικό και τμήμα, με δυσχερέστερες συνθήκες, καθώς πρόκειται για συγχωνεύσεις τμημάτων.

Παράλληλα, αναγκάζονται πολλοί εκπαιδευτικοί σε υποχρεωτικές μετακινήσεις, ανατρέποντας τον εργασιακό και οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Μάλιστα, εξαθέσια σχολεία υποβαθμίζονται σε τετραθέσια, τριθέσια σε διθέσια, διθέσια σε μονοθέσια, ολοήμερα τμήματα κλείνουν ή υποβαθμίζονται, καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί.

Σύμφωνα με άρθρο του Χρήστου Κάτσικα στην «ΕφΣυν», υπάρχει σε πολλές περιοχές μια γενικευμένη αναστάτωση και σημαντικές αντιδράσεις. Ενδεικτικά:

 
 
 
Χαλκιδική

 

    Τα τελευταία 24ωρα, στις τοπικές κοινωνίες επικρατεί αναβρασμός με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης να υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας.

 

   Το πρωί της Τετάρτης 13 Οκτωβρίου, οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Νέων Ρόδων πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το συγκεκριμένο διδακτήριο, αντιδρώντας στην «απρόσμενη, αδικαιολόγητη κίνηση του υπουργείου να υποβαθμίσει εν τω μέσω της σχολικής χρονιάς και της πανδημίας το σχολείο».

 

    Επίσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Στανού Χαλκιδικής αποφάσισε την Τετάρτη «να μην στείλουμε τα παιδιά μας για μάθημα και καλούνται όλοι οι γονείς, αλλά και οι κάτοικοι του χωριού μας, να βρίσκονται στις 8 το πρωί στο σχολείο, για ένα τόσο κρίσιμο θέμα που απασχολεί την κοινωνία μας, με όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται».

 

    Ανάλογη απόφαση έλαβαν και οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου στο νησί της Αμμουλιανής.

 

    Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χαλκιδικής «Ο Αριστοτέλης», σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη συγχώνευση εκατοντάδων τμημάτων σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, στον νομό Χαλκιδικής, το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε συγχωνεύσεις τμημάτων στα Δημοτικά Σχολεία: Νέων Ρόδων, Ουρανούπολης, Παλαιοχωρίου, Στανού, Αμμουλιανής, Καλάνδρας, Πολύχρονου, Νέας Σκιώνης, Φούρκας, Χανιώτης, Αφύτου, Αγίου Μάμα, Πορταριάς, Ειδικό Προποντίδας, Ειδικό Πολυγύρου, Σιλάτων, Ν. Πλαγίων και Βραστάμων».

 

Πύργος Ηλείας

 

    Σε κατάληψη τριών σχολείων, μαζί με τους γονείς τους, προχώρησαν οι μαθητές σε Πύργο και Πελόπιο το πρωί της Τετάρτης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία τους.

Συγκεκριμένα, το 3ο και το 4ο Γυμνάσιο Πύργου, αλλά και το Γυμνάσιο Πελοπίου, τελούν υπό κατάληψη.

Ειδικότερα, στο 4ο Γυμνάσιο γονείς και μαθητές διαμαρτύρονται για τη μείωση δύο τμημάτων του σχολείου στη Β’ και τη Γ’ τάξη, κάνοντας λόγο για επικίνδυνες υγειονομικές συνθήκες και υπονόμευση της παιδαγωγικής διαδικασίας, ιδιαίτερα σε τμήματα με 27 μαθητές.

 

    Δείτε κι αυτό: Δεν είναι δυνατόν να πνιγόμαστε μέσα στα ίδια μας τα σχολεία! Επιτέλους πάρτε μέτρα!

 

Νέα Ιωνία

 

    Με κινητοποίηση στην έδρα της Β’ Διεύθυνσης ΠΕ Αθήνας, εκπαιδευτικοί και γονείς το πρωί της Τρίτης, εξέφρασαν την αντίθεσή τους ενάντια στη συγχώνευση τμημάτων της Γ’ τάξης του Δημοτικού στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας.

 
Λέσβος

 

    Αντίστοιχες είναι οι διαμαρτυρίες των γονέων του Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής Λέσβου προς τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης καθώς, όντας στα μέσα Οκτωβρίου, η Α’ και η Β’ Γυμνασίου δεν έχουν φιλόλογο, ενώ ελλείψεις εκπαιδευτικών υπάρχουν και σε άλλα μαθήματα (Β’ Ξένη Γλώσσα, Θρησκευτικά, Πληροφορική, Τεχνολογία, Μουσική). Ωστόσο, αναμένεται να συγχωνευτούν τα τμήματα της Α’ και Β’ τάξης σε ένα τμήμα για την κάθε τάξη, με 25 και 28 μαθητές αντίστοιχα.

 
Θεσσαλονίκη

 

    Η Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης προχώρησε την Τετάρτη σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις.

 

    Αναφέρεται ιδιαίτερα στο 11ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, όπου συγχωνεύονται στην Α’ και στη Β’ τάξη τα τρία τμήματα της κάθε τάξης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τέσσερα υπερμεγέθη τμήματα, δύο των 26 και 27 μαθητών στην Α’ και δύο των 27 μαθητών στη Β’ τάξη. Επίσης, στο 30ό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, που το μαθητικό δυναμικό αποτελείται από προσφυγόπουλα, παιδιά μεταναστών και Ρομά, και μετά την αποχώρηση 6 μαθητών από τη Συρία στη Β’ τάξη, συγχωνεύονται δύο τμήματα σε ένα, με 25 μαθητές.

 
Αχαρνές

 

    Αντίστοιχα, σε κινητοποίηση προχώρησε την Τετάρτη ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης» στον δήμο Αχαρνών και στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας, αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις στο 10ο και 14ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών.

Κινητοποιήσεις των γονέων και των εκπαιδευτικών για τις συγχωνεύσεις γίνονται επίσης σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Χανιά, Δυτική Αττική και άλλες περιοχές.

 

   Δείτε κι αυτό:  Απίστευτες εικόνες - Μαθητές φτιάχνουν γέφυρα με θρανία σε πλημμυρισμένο σχολείο στη Φιλαδέλφεια (βίντεο)

 

Χανιά: Οργή και κατάληψη από γονείς δημοτικού σχολείου που φοβούνται συγχωνεύσεις τμημάτων

 

    Το δημοτικό σχολείο τελεί υπό κατάληψη και οι γονείς των μικρών μαθητών, εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν

 

    Την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Καντάνου από 6θέσιο σε 3θεσιο, καταγγέλλουν γονείς πως μεθοδεύει το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων τμημάτων και ενώ η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τάξεις θα κάνουν μάθημα ανά δύο, δηλαδή Α’ και Β΄ Δημοτικού, Γ’ και Γ’ μαζί και Ε’ με ΣΤ’ μαζί με έναν δάσκαλο!

Σε κατάληψη έχουν προχωρήσει οι γονείς των μαθητών ενώ μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, Βασιλική Αντωνογιαννάκη διεμήνυσε πως δεν θα σταματήσουν τον αγώνα: «Εδώ η Κάντανος, ο κόσμος της Καντάνου, έχει μάθει να αγωνίζεται και να είναι νικηφόρος ο αγώνας τους» τόνισε η κα Αντωνογιαννάκη.

 

    Όπως εξήγησε, οι γονείς μόλις χθες πληροφορηθήκαν αιφνίδια ότι υπάρχει πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας για υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου: «Το σχολείο είναι 6θεσιο και θέλουν να το υποβαθμίσουν σε 3θεσιο δηλαδή θέλουν πρώτη και δευτέρα μαζί κ.ο.κ.»

Είναι τραγικό που συμβαίνει αυτό εν μέσω πανδημίας και ενώ τα παιδιά έχουν περάσει όλα αυτά με την τηλεκπαίδευση» σημείωσε. Το σχολείο αυτή τη στιγμή έχει 50 μαθητές από όλα τα ορεινά χωριά, Φλώρια, Κακοδίκι, Τεμένια ενώ είναι ένα σχολείο που έχει αναπτύξει έντονη δράση με προγράμματα όπως το Erasmus + τα οποία θα κοπούν με την υποβάθμισή του.

 

    «Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει δάσκαλος για κάθε τάξη, δηλαδή αν προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις και κάποιοι εκπαιδευτικοί θα φύγουν και τα παιδιά θα αναγκαστούν, μεσούσης της σχολικής χρονιάς και μετά από δύο χρόνια τηλεκπαίδευσης να αλλάξουν δάσκαλο, συμμαθητές κλπ.»

 

Παράσταση διαμαρτυρίας γονέων και κηδεμόνων για τις συγχωνεύσεις τμημάτων

 

    Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, στις 13.30, γονείς και κηδεμόνες μαθητών έπειτα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία.

 

   Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία κατηγορεί το υπουργείο ότι εν μέσω πανδημίας «για να καλύψει τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, επιλέγει να συγχωνεύσει τμήματα, αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις, χωρίς να το απασχολεί ούτε η διάδοση του ιού στα πολυπληθή τμήματα ούτε οι επιπτώσεις που αυτές θα φέρουν στην εκπαιδευτική διαδικασία».

 

   Επίσης, ζητά να αξιοποιηθούν όλες οι κλειστές αίθουσες, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, όπου χρειάζεται, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό καθαριότητας και να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων.

 

   Τέλος, η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «άθλιες υποδομές, που πλημμυρίζουν στην πρώτη κακοκαιρία».

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Παναγιώτης Μερτύρης: Η δημοτική αρχή κάνει πολιτική σπέκουλα σε θέματα υγείας
Παναγιώτης Μερτύρης: Η δημοτική αρχή κάνει πολιτική σπέκουλα σε θέματα υγείας
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Προκλήσεις και προοπτικές της δημόσιας διοίκησης μετά την εποχή του COVID-19
Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Προκλήσεις και προοπτικές της δημόσιας διοίκησης μετά την εποχή του COVID-19
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο