2.500 δέντρα για τη Γραμμή 4 του Μετρό;

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 13:30 | Πολιτική
Φωτογραφίες από Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου
Φωτογραφίες από Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου|||

..

..
..

Συγκλονιστικά τα στοιχεία, που παρουσιάζει το Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου για τον αριθμό των δέντρων που θα κοπούν για την κατασκευή των σταθμών της γραμμής 4 του μετρό. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο θα κοπούν γύρω στα 2.500 δέντρα ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη από την Αττικό Μετρό για μεταφύτευση.  
 
Πρόκειται για μια αρκετή δυσοίωνη πρόβλεψη έπειτα από ένα καλοκαίρι που η Αττική έχασε πάνω από 75.000 στρέμματα πρασίνου. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της Αττικής είχαν να αντιμετωπίσουν τον παρατεταμένο καύσωνα που έκανε τη ζωή στην Αθήνα αφόρητη.  
 
Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου: “Χωρίς μελέτη η κοπή των δέντρων”  
 
Σε πρόσφατη ανακοίνωση το Παρατηρητήριο κατηγορεί την εταιρεία πως προχωράει στην κοπή των δέντρων χωρίς να έχει συνταχθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αντισταθμιστικών μέτρων αναφορικά με τους χώρους πρασίνου που θα αποψιλωθούν.  
 

Ακολουθεί η ανακοίνωση:  
 
"Λυπάμαι αλλά αργήσατε, κάντε εσείς καλύτερη μελέτη, εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε… 
Αυτό απαντά με δυο λόγια η Αττικό Μετρό για τα δέντρα που θα κοπούν στην Αθήνα και που ακόμα δεν ξέρουμε πόσα, ποια και πόσο μεγάλα είναι. 
Θα περίμενε κανείς πιο συγκεκριμένες απαντήσεις για ένα έργο που έχει κοστολογηθεί, εγκριθεί και είναι σε φάση υλοποίησης. 

 
Αν και η Αττικό Μετρό συμφωνεί για τη σοβαρότητα του ζητήματος παρόλα αυτά υποστηρίζει πως η ευθύνη μελέτης του έργου δεν είναι της τωρινής διοίκησης. Οι μελέτες των έργων έχουν ήδη συνταχθεί εδώ και πολύ καιρό και δεν επιδέχονται μεταβολών. 

Ακόμα και εάν τα επιστημονικά δεδομένα για την πόλη έχουν αλλάξει την τελευταία δεκαετία τόσο ώστε λόγω της ακραίας ζέστης η Αθήνα να αποκτήσει Επικεφαλή Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης αυτοί που σήμερα αντιδρούν κριτικάρονται γιατί δεν το έπραξαν χρόνια πριν και μάλιστα με δική τους μελέτη. 

Η διοίκηση επίσης υποστηρίζει πως πάντα δεσμεύονται όσο το δυνατόν μικρότεροι χώροι στην πόλη προκειμένου να υπάρχει η μικρότερη δυνατή όχληση. Δεν μπορούμε όμως να μην εκφράσουμε την απορία πως σε περιοχές με έλλειψη ελεύθερου δημόσιου χώρου σχεδιάζονται σταθμοί με μικρές επιφανειακές παρεμβάσεις πλήρως λειτουργικοί, ενώ όταν υπάρχει ελεύθερος παραχωρούμενος δημόσιος χώρος πρασίνου αντί κτιρίων τα εργοτάξια και οι σταθμοί σχεδιάζονται ακόμα και 10 φορές μεγαλύτεροι; (Γαλάτσι 1.300τμ, Πανεπιστημιούπολη 10.000-12.000τμ) 

Πως είναι δυνατόν σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη πόλη με τόσο σοβαρό πρόβλημα έλλειψης πρασίνου και ακραίων καυσώνων να μην έχει συνταχθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αντισταθμιστικών μέτρων αναφορικά με τους χώρους πρασίνου που θα αποψιλωθούν. 

Ενώ οι εργασίες ήδη σχεδιάζονται να προχωρήσουν, η Αττικό Μετρό και οι δήμοι δεν γνωρίζουν ούτε τον ακριβή αριθμό των δέντρων που θα κοπούν ούτε φυσικά το είδος και το μέγεθος τους. 

Τι περιβαλλοντική μελέτη είναι αυτή που δεν έχει καν υπολογίσει δεδομένα όπως το ΜΕΓΕΘΟΣ της ΒΙΟΜΑΖΑΣ δέντρων και φυτών και την προσφορά τους στο μικροκλίμα, και τη βιοποικιλότητα των αστικών περιοχών;

Γιατί δεν σχεδιάζονται εξαρχής οι σταθμοί με βάση το αναγκαίο και πολύτιμο αστικό πράσινο και γιατί δεν υπάρχουν ήδη ολοκληρωμένες μελέτες για μεταφυτεύσεις και νέες φυτεύσεις που θα αντισταθμίσουν τα δέντρα που θα κοπούν και την περιβαλλοντική επιβάρυνση από τις πολυετείς βαριές οικοδομικές εργασίες 

Αττικό Μετρό: Τι απαντά ο πρόεδρος για τα δέντρα που θα κοπούν στην Αθήνα https://www.lifo.gr/…/attiko-metro-ti-apanta-o-proedros… 

——Τα εκατοντάδες μεγάλα δέντρα που θα κοπούν για το νέο μετρόhttps://insidestory.gr/…/ta-ekatontades-megala-dentra…—— 

.——N.Y. TimesΠοια τεχνολογία θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους στις πόλεις λόγω ζέστης; Τα δέντρα!https://www.nytimes.com/…/trees-cities-heat-waves.html 

——Ερευνα: Η Αθήνα έχει λιγότερο πράσινο από το Λας Βέγκας που έχει χτιστεί σε έρημο. https://read.oecd-ilibrary.org/…/oecd-factbook-2014.. 

.—-Αναλυτικά η λίστα μεγέθους των επιφανειών παρέμβασης κατα προσέγγυση σύμφωνα με τα σχέδια. 

 1. Βεΐκου2.700τμ 
 2. Γαλάτσι 1.300τμ
 3. Ελικώνος2.500τμ 
 4. Κυψέλη 6.000τμ
 5. Δικαστήρια 6.000τμ
 6. Αλεξάνδρας 2.100τμ
 7. Εξάρχεια 2.800τμ
 8. Νομική 6.000-8.500τμ
 9. Κολωνάκι 2.600τμ
 10. Ριζάρη 7.300τμ
 11. Καισαριανή 1.900τμ
 12. Πανεπιστημιούπολη 10.000-12.000τμ
 13. Ιλίσια 3.300τμ1
 14. Ζωγράφου 2.700τμ15.Γουδή7.500τμ 

——-οι σταθμοί και τα σχέδια ΕΔΩ
κάτοψη – χάρτεςhttps://bit.ly/2Uzcmpiκατόψεις – τομέςhttps://www.ametro.gr/?page_id=8334 "


Δείτε ακόμα: "Φωτιά" το πετρέλαιο θέρμανσης!

Συνεντεύξεις

Η Μαρίνα Παπαχριστοδούλου,Δημοτική σύμβουλος Βριλησσίων και πρόεδρος της κινηματογραφικής λέσχης "Cine Δράση" στο "Συμβαίνει Τώρα"
Η Μαρίνα Παπαχριστοδούλου,Δημοτική σύμβουλος Βριλησσίων και πρόεδρος της κινηματογραφικής λέσχης "Cine Δράση" στο "Συμβαίνει Τώρα"
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα η παρουσίαση του βιβλίου του ΚΕΜΙΠΟ με τίτλο: Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821
Πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα η παρουσίαση του βιβλίου του ΚΕΜΙΠΟ με τίτλο: Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας κατά Μητσοτάκη – Γεωργιάδη: "Φτάνει πια ο εμπαιγμός σας"
Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας κατά Μητσοτάκη – Γεωργιάδη: "Φτάνει πια ο εμπαιγμός σας"
Δείτε το παρασκήνιο