Το καγκουρό-βαμπίρ που ελέγχει πλέον το ενεργειακό δίκτυο της Ελλάδας

Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021 18:14 | Πολιτική
Το καγκουρό-βαμπίρ που ελέγχει πλέον το ενεργειακό δίκτυο της Ελλάδας
|||

.

.

.

Πηγή www.cosmodromio.gr 

 

Η αιφνιδιαστική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπαρασύρει σε αιφνιδιαστική ευρύτερη ιδιωτικοποίηση και τον ΔΕΔΔΗΕ (όπως και τον ΑΔΜΗΕ και όλες τις θυγατρικές της ΔΕΗ). Δύο μόλις εβδομάδες μάλιστα μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Αυστραλιανή Macquarie.

 

Το ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας ιδιωτικοποιείται με αυτόν τον τρόπο σχεδόν πλήρως. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε εν παρόδω πως η ιδιωτικοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης στην πατρίδα της Macquarie απέτυχε, και ήδη υπάρχουν φωνές για την επανακρατικοποίησή του.

Μετά την πώληση του 49% του Διαχειριστή Δικτύων λοιπόν στην Macquarie, η ΔΕΗ κατέχει σήμερα το 51% του ΔΕΔΔΗΕ. Μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ που εξαγγέλθηκε, το κράτος θα ελέγχει το 33% της ΔΕΗ, άρα το 17% του ΔΕΔΔΗΕ. Οι Αυστραλοί εκτός απροόπτου γίνονται ο μεγαλύτερος εταιρικός μέτοχος του ΔΕΔΔΗΕ. Θεωρητικά, αν μπουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ ακόμα και με μικρό μερίδιο, οι Αυστραλοί, γίνονται μόνοι τους πλειοψηφικός μέτοχος στον ΔΕΔΔΗΕ. Αν και πιθανόν δεν θα τους χρειαστεί.

Υπό αυτό το πρίσμα έχει ένα ενδιαφέρον να εξετάσουμε διάφορα στιγμιότυπα από το ιστορικό της Macquarie μια και η ηλεκτροδότηση της χώρας εξαρτάται πλέον κρίσιμα από αυτήν.

Η Macquarie είναι όμιλος που ασχολείται κυρίως με “παγκόσμιες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες”. Διαθέτει Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού, την Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), που είναι και ο μέτοχος του ΔΕΔΔΗΕ μέσω της δικιάς της θυγατρικής Spear WTE Investments. Ο όμιλος έχει ιστορία στη διαχείριση μεγάλων ΔΕΚΟ ή υποδομών, που έχει ορισμένες ανησυχητικές όψεις.

H Macquarie έριξε έξω την εταιρεία ύδρευσης του Λονδίνου

Η MIRA, αγοράζει το 2006 την Thames Water, την εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης του μείζονος Λονδίνου. Η Macquarie έφυγε από την Thames το 2017 αφήνοντας πίσω της, κατά τα Βρετανικά ΜΜΕ, ρύπους και χρέη. Το BBC σε μεγάλη ερευνά του ανέδειξε το γεγονός ότι ενώ η απόκτηση της Thames αποτέλεσε πακτωλό για τον όμιλο, η Macquarie χρέωσε τα λεφτά που δανείστηκε για να αποκτήσει την Thames στην ίδια την Thames. Η περιβαλλοντική και υγειονομική καταστροφή που προκάλεσε η κακοδιαχείριση της Macquarie έφερε πρόστιμα ρεκόρ και οδήγησε και στην έξοδό της από την Thames. Η Macquarie, την οποία ο Βρετανικός Tύπος, συμπεριλαμβανομένου του συντηρητικού, αποκαλεί “Καγκουρό-Βαμπίρ” ήδη από τις αρχές τις δεκαετίας (Vampire Kangaroo – κατ’ αναλογίαν του Vampire Squid που είχε αποκαλέσει ο Taibbi την Goldman Sachs το 2010), κατόρθωσε τον Αύγουστο που μας πέρασε, προς γενική κατάπληξη και ανησυχίανα αγοράσει άλλη μια εταιρεία ύδρευσης στη Βρετανία.

 

Τα μαγικά διόδια

Μεταξύ των υποδομών που διαχειριζόταν η Macquarie ήταν και παραχωρήσεις εκμετάλλευσης διοδίων στις ΗΠΑ. Οι καταγγελίες εναντίον της εταιρείας, αφορούν τη χρεωκοπία των παραχωρήσεων, ενώ με λογιστικά κόλπα διατηρούσε τη ροή των εσόδων στους επενδυτές της. Η ευρηματικότητα της εταιρείας στην απομύζηση δημοσίων χρημάτων, με την παράλληλη απαξίωση παραχωρήσεών της ήταν πράγματι εντυπωσιακή

Πέραν της δραστηριότητάς της στις υποδομές, 30 στελέχη της μητρικής Macquarie – μαζί και η πρώην CEO της εταιρείας – είναι υπόδικα για μεγάλο σκάνδαλο φοροκλοπής στη Γερμανία…

Στην ίδια την Αυστραλία όποια πέτρα “πράσινης” χρηματοδότησης αν σηκώσεις η Macquarie είναι από κάτω….

Η Macquarie είναι ένας όμιλος αναμφίβολα πιστός στην αρχή του πλουτισμού των επενδυτών που εξυπηρετεί. Το αν είναι και κατάλληλος οργανισμός για να διαχειριστεί ένα κρισιμότατο φυσικό μονοπώλιο σε μια εποχή μάλιστα πολλαπλών κρίσεων, είναι μάλλον υπό συζήτηση. Που πλέον δεδομένων των εξελίξεων ίσως να πρέπει να είναι εντονότερη

 

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Παναγιώτης Μερτύρης: Η δημοτική αρχή κάνει πολιτική σπέκουλα σε θέματα υγείας
Παναγιώτης Μερτύρης: Η δημοτική αρχή κάνει πολιτική σπέκουλα σε θέματα υγείας
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Προκλήσεις και προοπτικές της δημόσιας διοίκησης μετά την εποχή του COVID-19
Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Προκλήσεις και προοπτικές της δημόσιας διοίκησης μετά την εποχή του COVID-19
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο