Το σύστημα των Πανελληνίων χρειάζεται ανακατασκευή

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2021 20:05 | Πολιτική
Το σύστημα των Πανελληνίων χρειάζεται ανακατασκευή
|||

     Άρθρα του Νίκου Ηλιάδη

 

     Το όλο σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων χρειάζεται ...... επανακατασκευή.

 

     Κανονικά τα πανεπιστήμια και η κάθε σχολή θα πρέπει να καθορίσουν τα κριτήρια για να κάνουν δεκτούς υποψηφίους. Δηλαδή τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι. Και όχι οι συντεχνίες της ΟΛΜΕ για να κάνουν φροντιστήριο. (Αντιπαράθεση πρόσφατα Κοινωνιολογίας/ Λατινικών). Οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχουν καμιά δουλειά να καθορίσουν τα κριτήρια που θα πρέπει να γίνουν δεκτοί υποψήφιοι στα πανεπιστήμια.

 

    Στην Αγγλία για παράδειγμα υπάρχει ένας οργανισμός UCAS που κάνει εξετάσεις σε πλήθος μαθημάτων (με εκπαιδευμένους αξιολογητές και επιστημονικό τρόπο αξιολόγησης). Τα πανεπιστήμια καθορίζουν τα μαθήματα που θα λάβουν υπόψη τους για να κρίνουν τους υποψηφίους, συνήθως 3 μαθήματα). Τις εξετάσεις πραγματοποιεί ο οργανισμός ίσως για να αποφεύγονται ..... φαινόμενα/ παρατράγουδα που είχαμε προ των πανελληνίων εξετάσεων στον ελληνικό χώρο, που οι υποψήφιοι έδιναν εξετάσεις απ 'ευθείας στα πανεπιστήμια.

 

    Οι υποψήφιοι για πανεπιστημιακές σπουδές δίνουν εξετάσεις σε εκείνα τα μαθήματα που οδηγούν στις σχολές της προτίμησής τους. Το πόσο θα μειωθεί η βάση εισαγωγής με βάση τα αποτελέσματα ....είναι θέμα της κάθε σχολής, ....για να μην μείνει και χωρίς .....εισαγόμενους ....και ανάλογα με το κύρος κάθε σχολής. Ένα δεύτερο σημείο είναι το θέμα της αντικειμενικής αξιολόγησης ( να εξασφαλίζει validity and reliability πιστότητα και αξιοπιστία ).

 

    Οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι εκπαιδευμένοι και στο θέμα αυτό όπως και σε πλήθος άλλων παιδαγωγικών θεμάτων που εκπαιδεύονται οι καθηγητές στις Δυτικές χώρες προ του διορισμού τους. Αφού.....δεν προβλέπεται στην Ελλάδα ...σχετική διαδικασία για δεκαετίες ..Πως εξασφαλίζεται ότι η Ελάχιστη βάση που θεσπίσθηκε πρόσφατα , και η αξιολόγηση για τόσα χρόνια στις εισαγωγικές εξετάσεις είναι ακριβής και αντικειμενική ; Πως έχει καθιερωθεί ότι οι εισαγωγικές εξετάσεις είναι αντικειμενικές ;

 

   Οι καθηγητές θα πρέπει εκτός από τις σπουδές στην ειδικότητα να έχουν και σπουδές στα παιδαγωγικά , στις οποίες οι μετρήσεις είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο. Ακόμη και η καθημερινή αξιολόγηση των μαθητών στο Γυμνάσιο-Λύκειο θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι είναι αντικειμενική και όχι υποκειμενική. Η αναδόμηση του συστήματος των εισαγωγικών εξετάσεων.....θα πρέπει να ξεκινήσει .....από την εκπαίδευση των καθηγητών , θέμα για το οποίο δεν γίνεται καμιά αναφορά στο πλήθος των νομοσχεδίων που έχουν....κατατεθεί τελευταία .

 

    Στην ιστοσελίδα http://www.alfavita.gr/arthron/οι-εισαγωγικές-εξετάσεις-και-η-τράπεζα-θεμάτων-στην-αγγλία περιγράφονται διαδικασίες εισαγωγικών εξετάσεων στην Αγγλία, και στην ιστοσελίδα http://www.alfavita.gr /arthron/διαδικασίες-αξιολόγησης-καθηγητών-και-εκπαιδευτικών-συστημάτων-του-νίκου-ηλιάδη η εκπαίδευση και αξιολόγηση καθηγητών και εκπαιδευτικών συστημάτων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως περιγράφεται και από την ένωση επιθεωρητών της Ευρώπης που εμείς δεν ανήκουμε αφού δεν έχουμε ..... επιθεωρητές και κανενός είδους αξιολόγηση !!!!! στην εκπαίδευση.

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Παναγιώτης Μερτύρης: Η δημοτική αρχή κάνει πολιτική σπέκουλα σε θέματα υγείας
Παναγιώτης Μερτύρης: Η δημοτική αρχή κάνει πολιτική σπέκουλα σε θέματα υγείας
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Προκλήσεις και προοπτικές της δημόσιας διοίκησης μετά την εποχή του COVID-19
Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Προκλήσεις και προοπτικές της δημόσιας διοίκησης μετά την εποχή του COVID-19
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο