Όταν η κοινωνική προσφορά ξεπερνάει τον εθελοντισμό

Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2021 10:26 | Πολιτική
Όταν η κοινωνική προσφορά ξεπερνάει τον εθελοντισμό
|||

             Του ενεργού πολίτη της περιοχής Μάνδρας - Ειδυλλίας, Παναγιώτη Κουτσουλέλου

 

      Θα μπορούσαν, όταν οι φλόγες της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς άρχιζαν να γλείφουν τα πρώτα σπίτια του χωριού, να είχαν εγκαταλείψει τον τόπο τους, όμως δεν το έκαναν. Θα μπορούσαν επίσης, την ίδια στιγμή, να περιορίσουν την δραστηριότητά τους κάνοντας πιρουέτες με τα δάχτυλα τους στο πληκτρολόγιο, μεταφέροντας ανά τον κόσμο μηνύματα, απελπισίας, καταγγελίας, ικεσίας και απόγνωσης. Όμως δεν αναλώθηκαν σε αυτήν εικονική δράση. Θα μπορούσαν ακόμη, εκείνες τις δύσκολες ώρες, παραιτημένοι από κάθε προσπάθεια αντίστασης στην επερχόμενη λαίλαπα, να συμμετάσχουν σε μία τοπική λιτανεία ευελπιστώντας στην, από μηχανής, θεία παρέμβαση. Όμως και στην περίπτωση αυτή δεν αφέθηκαν στην μοίρα, που καθορίζει η ανέλεγκτη βούληση του  επουράνιου βασιλείου.

 

     Αντί των προαναφερόμενων, η νεολαία των Βιλίων επέλεξε την αυθόρμητη αντίδραση και ρίχθηκε μαχόμενη στις καταστροφικές φλόγες. Αγνοώντας τις όποιες προτροπές για προφύλαξη ή ακόμη και για επιλεκτική εγκατάλειψη του χωριού, η νεολαία των Βιλίων, δρώντας με αίσθημα αυτοθυσίας, με στοιχειώδη αυτοοργάνωση και αυτοσχέδιο συντονισμό, έδωσε την δική της μάχη απέναντι σε έναν  αδυσώπητο και ύπουλο εχθρό, σμπαραλιάζοντας την ηθική της εκκένωσης και τον ψυχαναγκασμό του πανικού, αφήνοντας άφωνους τους μοιραίους επιτελικούς συντονιστές.

 

     Την ίδια μάχη, είχαν προ ελαχίστων ημερών, δώσει και οι πολίτες των οικισμών της Μάνδρας, που είχαν τεθεί στην δοκιμασία του πύρινου ολέθρου.

 

     Στο βόρειο τμήμα του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, στις Ερυθρές (Κριεκούκι), εκεί δηλαδή, που οι φλόγες δεν είχαν κάνει την άμεση θλιβερή τους παρουσία, η κινητοποίηση των πολιτών για την αποτροπή της πυρκαγιάς, υπήρξε πρωτοφανής. Οι Κριεκουκιώτες ενεργώντας προληπτικά και χωρίς κανένα κεντρικό ή δημοτικό σχεδιασμό πολιτικής προστασίας, προφύλασσαν ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, τα δάση του τόπου τους, με δράσεις επιτήρησης, που συντόνιζε η συλλογικότητα «ΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΟΥ ΚΙΘΑΙΡΩΝΑ». Η ίδια η συλλογικότητα αυτή, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, ήταν αυτή, που συντόνισε και συντονίζει την συνδρομή κάθε διαθέσιμου και πρόσφορου μέσου για την αντιμετώπιση του πύρινου εισβολέα. Η επιτυχία της δράσης αυτής καταγράφηκε κατά τον χρόνο, που πιθανολογήθηκε ότι η καταστροφική μανία της φωτιάς θα έπαιρνε την άγουσα για Ερυθρές. Εκατοντάδες πολίτες, δεκάδες γεωργικά μηχανήματα και φορτηγά, το σύνολο των υφιστάμενων μηχανημάτων έργων και  πληθώρα κινητών υδατοδεξαμενών, είχαν τεθεί σε διάταξη πολεμικής αναμέτρησης με την λαίλαπα.

 

     Οι περιπτώσεις αυτές αυθόρμητης κινητοποίησης πολιτών, δεν συνιστούν περιπτώσεις απλής εθελοντικής συνεισφοράς. Πρόκειται για περιπτώσεις δράσεων για την υπεράσπιση της ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος, του ιστορικού τοπίου και της δημόσιας ή ιδιωτικής  περιουσίας, με έντονο τον χαρακτήρα της ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφοράς και του κοινοτικού πνεύματος, που κάποιοι πίστευαν και πιστεύουν ότι έχει εκλείψει.

 

     Πρόκειται για περιπτώσεις, που εντάσσονται σε ουσιώδεις συλλογικές πράξεις με κοινωνικό αντίκτυπο, που σε συνθήκες αποικιακής εξάρτησης, συντρίβουν τον ραγιαδισμό, την μοιρολατρεία και την κουλτούρα της «ανάθεσης σε εργολάβους του παρόντος και του μέλλοντός μας», οι οποίες μπορούν καθοριστικά  να συμβάλλουν στην εθνική, πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική αναμόρφωση της πατρίδας μας.

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Παναγιώτης Μερτύρης: Η δημοτική αρχή κάνει πολιτική σπέκουλα σε θέματα υγείας
Παναγιώτης Μερτύρης: Η δημοτική αρχή κάνει πολιτική σπέκουλα σε θέματα υγείας
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Προκλήσεις και προοπτικές της δημόσιας διοίκησης μετά την εποχή του COVID-19
Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Προκλήσεις και προοπτικές της δημόσιας διοίκησης μετά την εποχή του COVID-19
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο