Πολίτες σε Δράση – Λυκόβρυση Πεύκη Μαζί: Αδιαφάνεια και απευθείας αναθέσεις περιλαμβάνει το καλοκαιρινό πρόγραμμα του κ. Μαυρίδη

|||

|||

         Από το γραφείο τύπου της Παράταξης “Πολίτες Σε Δράση – Λυκόβρυση Πεύκη Μαζί” εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

     Το γαϊτανάκι των απευθείας αναθέσεων, καλά κρατεί για τη δημοτική αρχή του κ. Μαυρίδη, παρά τις διαρκείς εκκλήσεις της παράταξης μας και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης το προηγούμενο διάστημα για μεγαλύτερη διαφάνεια στην άσκηση της διοίκησης.

 

      Με όπλο τον ήδη καταδικασμένο ως αντισυνταγματικό, πλαστό συσχετισμό της Οικονομικής Επιτροπής και κάνοντας κατάχρηση του δικαιώματος των αυξημένων (λόγω πανδημίας) ορίων για απευθείας αναθέσεις, ο κ. Μαυρίδης και η διοίκηση του συνεχίζουν να προκαλούν με τις αποφάσεις τους την κοινή λογική.

 

      Τελευταίο κρούσμα, η απόφαση για εκ νέου ανάθεση μέρους των εργασιών Πρασίνου του Δήμου σε εργολάβο. Μια απόφαση χάριν της οποίας συγκλήθηκε η Οικονομική Επιτροπή στις 16 Αυγούστου το πρωί! Τέτοιος οργασμός εργασιών για τη διοίκηση που συγκαλεί δημοτικό συμβούλιο λιγότερο από μια φορά το μήνα, επικαλούμενη έλλειψη θεμάτων…

 

     Η παράταξη μας, έχει διακηρύξει σταθερά την αξιακή αντίθεση της στην ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών. Για αυτό, με συναίσθηση της ευθύνης της, έχει υπερψηφίσει μόνο εργολαβίες που δεν μπορούν να εκτελεστούν με το διαθέσιμο δημοτικό εξοπλισμό και αφορούν την προστασία των κατοίκων (π.χ. κοπές πολύ υψηλών δέντρων και καθαρισμούς φρεατίων). Ωστόσο, ασκώντας τον ελεγκτικό ρόλο μας ως αντιπολίτευση και διαπιστώνοντας το ελλιπέστατο περιεχόμενο της σχετικής εισήγησης, θέσαμε τα εξής ερωτήματα για να μπούμε στην ουσία του θέματος:

 

  • Ποιες ακριβώς εργασίες πρασίνου αφορά η συγκεκριμένη εργολαβία;

  • Πόσες εργατοώρες απαιτούνται για τις εργασίες αυτές με βάση την μέχρι τώρα πρακτική;

  • Ποιες εργασίες, με πόσους εργαζόμενους και για πόσες εργατοώρες παρείχε ο υφιστάμενος εργολάβος κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ανάθεσης;

  • Ποιος ο λόγος να αναθέτονται ξεχωριστές εργολαβίες στο όριο της απευθείας ανάθεσης για την Πεύκη και τη Λυκόβρυση, αφού η Υπηρεσία Πρασίνου την οποία θα επικουρήσει ο εργολάβος είναι ενιαία για το Δήμο μας;

 

     Δυστυχώς, ούτε αυτά τα ελάχιστα στοιχεία μελέτης που θα έπρεπε αυτονόητα να συνοδεύουν κάθε εργασία όπου δαπανάται δημόσιο χρήμα, δεν ήταν σε θέση να παράσχουν ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, καθιστώντας αναγκαστική την καταψήφιση εκ μέρους μας της εισήγησης.

 

     Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και σε πλήθος άλλων απευθείας αναθέσεων του Δήμου, οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες στη Διαύγεια, προκαλώντας θυμηδία για τον απροκάλυπτο και πρόχειρο τρόπο που επιλέγει η Δημοτική Αρχή να διαχειριστεί τους πόρους, χωρίς προγραμματισμό και ανάλυση κόστους – οφέλους. Συμπεριλαμβάνονται προφανώς και αυτές στις «απαραίτητες επενδύσεις» που επικαλέστηκε ο κ. Μαυρίδης ως δικαιολογία για να απορρίψει την πρόταση μας για μείωση των δημοτικών τελών το 2022.

 

      Άλλωστε το πρόσφατο παράδειγμα με την πολυδάπανη και πολυετή εργολαβία «Συμβουλευτικών Υπηρεσιών» ώστε οι παιδικές χαρές να λαμβάνουν τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις, η οποία κατέληξε με τις παιδικές χαρές κλειστές όλο το καλοκαίρι λόγω έλλειψης πιστοποιήσεων (!), μιλά από μόνο του.

 

       Καλούμε δημόσια τη Δημοτική Αρχή να σταματήσει εδώ και τώρα αυτή την απαράδεκτη πρακτική και να προχωρήσει σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης. Βέβαια, κοιτάζοντας τη νέα αναμόρφωση του Προυπολογισμού και την εμφάνιση νέων ευφάνταστων τίτλων για κονδυλία (απαρέγκλιτα στα όρια της απευθείας ανάθεσης), μάλλον δεν δικαιούμαστε να έχουμε ελπίδες και αυταπάτες για τη συνέχεια.