..
..
..
Οι “Πολίτες σε Δράση” ήταν η μοναδική παράταξη της αντιπολίτευσης που υπερψήφισε την προτεινόμενη τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Λυκόβρυσης.
Σε ανακοίνωσή της εξηγεί τους λόγους:
” Με τη θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 21/6, ολοκληρώθηκε ουσιαστικά η διαδικασία αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη δημοτική ενότητα της Λυκόβρυσης. Δεδομένου ότι πρόκειται για το ίσως κορυφαίο ζήτημα της τρέχουσας δημοτικής θητείας, το οποίο δυστυχώς δεν έτυχε της απαιτούμενης διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, αισθανόμαστε την ανάγκη να δημοσιοποιήσουμε τη θέση μας, τις σκέψεις μας και τις ενέργειες μας που μας οδήγησαν στην τελική μας στάση.
Ήταν όντως ανάγκη να αναθεωρηθεί το ΓΠΣ;
Κατά τη γνώμη μας επείγουσα ανάγκη. Ήδη, λόγω της απουσίας ολοκληρωμένου ΓΠΣ η περιοχή της Λυκόβρυσης έχει απωλέσει μέρος του προαστιακού της χαρακτήρα και έχει εξελιχθεί σε μία πολεοδομική ενότητα όπου μέσα της γειτνιάζουν ασύμβατες κατά τη γνώμη μας χρήσεις (π.χ. βιομηχανικές μονάδες κοντά σε κατοικίες και σχολεία) και έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες υπερτοπικές εμπορικές δραστηριότητες που έχουν επιβαρύνει την καθημερινότητα μας. Ταυτόχρονα, έχουν δρομολογηθεί νέες μεγάλες επενδύσεις όπως το νέο εμπορικό κέντρο και η επέκταση της Λ. Κύμης οι οποίες ανοίγουν εκ νέου τον κύκλο του “real estate” επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα αρκετά αδόμητα και μεγάλα σε έκταση οικόπεδα της περιοχής. Ακριβώς λοιπόν για να προλάβουμε στο μέγιστο εφικτό βαθμό, περαιτέρω επιβαρύνσεις, καταρχήν έπρεπε να μπει ένας οριζόντιος κανόνας. Ένα πολεοδομικό Σύνταγμα, που θα λειτουργήσει ως η ελάχιστη αναγκαία ασπίδα της Λυκόβρυσης απέναντι στα πάσης φύσεως ιδιωτικά συμφέροντα.
Δείτε ακόμα: Ο Κώστας Διαμαντόπουλος νέος επικεφαλής στους “Πολίτες σε Δράση” στη θέση του Ηλία Κατσαρού
Οπότε θα υποστηρίζαμε οποιοδήποτε ΓΠΣ;
Σε καμία περίπτωση. Ήδη από πολύ νωρίς είχαμε ξεκαθαρίσει ότι η τελική ψήφος μας θα καθοριζόταν από τις ίδιες τις λεπτομέρειες του ΓΠΣ και την επίδραση που θα εκτιμούσαμε πως θα είχαν στη ζωή μας. Για αυτό το λόγο, όταν το περσινό καλοκαίρι δημοσιεύτηκε η αρχική πρόταση του ΓΠΣ, την αναλύσαμε σε βάθος, την κουβεντιάσαμε με συμπολίτες μας που η ιστορία τους αποδεικνύει βαθιά γνώση και ενεργό ενδιαφέρον για την περιοχή και καταλήξαμε σε 3 προτάσεις οι οποίες κατά τη γνώμη μας συμβάλλουν στην προάσπιση του προαστιακού χαρακτήρα της πόλης και κυρίως στην προστασία της καθημερινής ζωής των κατοίκων της. Οι προτάσεις λοιπόν που θέσαμε ως αδιαπραγμάτευτο όρο για να δώσουμε θετική ψήφο ήταν:
-
Όσον αφορά τις χρήσεις γης στα οικοδομικά τετράγωνα που εφάπτονται του κύριου οδικού δικτύου, προτείναμε να χαρακτηριστούν οι κεντρικές οδοί ως Γενική Κατοικία 2, και το δευτερεύον οδικό δίκτυο να χαρακτηριστεί ως Γενική Κατοικία 1. Η πρόταση αυτή ουσιαστικά βάζει ένα εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη βαριών εμπορικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων μέσα στον οικιστικό ιστό.
-
Τα οικοδομικά τετράγωνα 29, 30 και 31 τα οποία σύμφωνα με τον παλαιό σχεδιασμό ήταν δεσμευεμένα για σχολεία, πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένα για την ίδια χρήση, ώστε να αξιοποιηθούν μελλοντικά για αυτό τον σκοπό και μόνο.
-
Να οριστεί σαφές χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν εντός του οικιστικού ιστού της πόλης.
Οι προτάσεις αυτές έγιναν τελικά δεκτές από τη δημοτική αρχή και τον αρμόδιο μελετητή του Σχεδίου, γεγονός που καθόρισε τη θετική μας ψήφο στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Και τώρα τι;
Το ΓΠΣ είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών της Πόλης και εξηγούμαστε με παραδείγματα:
-
Τι σημασία έχει να καθορίζει τον αυτονόητο δασικό χαρακτήρα του δάσους Κάσδαγλη, όταν αυτό βρίσκεται υπό την ομηρία καταπατήσεων και αυθαιρεσιών (που δυστυχώς επεκτείνονται) και όταν εδώ και πολλά χρόνια δεν γίνεται καμία ενέργεια από τη δημοτική αρχή για την προστασία και την αναζωογόνηση του φυσικού του πλούτου;
-
Τι αξία έχει για την μελλοντική καθημερινότητα των κατοίκων, η πολεοδόμηση της περιοχής γύρω από το νέο εμπορικό κέντρο, όταν ακόμα δεν έχει γίνει καμία μελέτη για τις απαιτούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τα απαραίτητα έργα που δεν θα μετατρέψουν την ευρύτερη περιοχή σε κόμβο εξυπηρέτησης και ανοιχτό parking μιας βαριάς υπερτοπικής εμπορικής δραστηριότητας;
-
Ποιο είναι το νόημα στο να καθορίζεις την ημερομηνία αποχώρησης μιας «οχλούσας» δραστηριότητας, αν μέχρι που να συμβεί αυτό, η δημοτική αρχή δεν βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση ώστε να απαιτεί προς τις αρμόδιες Αρχές, αυτή η «όχληση» να παραμένει αυστηρά και απαρέγκλιτα εντός των ορίων του νόμου;
Αμέτρητα τέτοια παραδείγματα θα μπορούσαμε να παραθέσουμε ώστε να αναδειχθεί πως η ψήφιση του ΓΠΣ δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας για το μέλλον της Λυκόβρυσης, με τα επίδικα που θα κρίνουν την ποιότητα της ζωής μας σε ενεστώτα χρόνο και στο μέλλον να παραμένουν ανοιχτά.
Σαν Πολίτες σε Δράση, συνεχίζουμε αταλάντευτα και αποφασιστικά να δρούμε με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών και την προάσπιση του δημόσιου χώρου και καλούμε τους κατοίκους της Λυκόβρυσης να σταθούν ενεργοί στην υπεράσπιση του δικαιώματος τους στην ποιότητα ζωής”.